Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vaření s Kristinou: Svátek matek slavíme už 99 let! Překvapte maminku tímhle snadným kokosovým dortem
Zdroj: Pavel Zábrodský

Poděkování maminkám za jejich neúnavnou péči, podporu, výchovu a lásku prosazovala dlouhodobě Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Oslavu mateřství druhou květnovou neděli znala od své maminky Charlotty G. Masarykové, protože Svátek matek se už od roku 1908 slavil v USA, odkud pocházela.

Oslava mateřství

Matky uctívaly různé národy už od starověku pro jejich schopnost rodit děti, bohyně matky nebo Matka všech bohů stála v hierarchii vždy na vrcholu. Křesťanství budovalo kult jediné matky Panny Marie. V Anglii v 16. století slavili jednu postní neděli jako Matčinu (Mothering Sunday), během které lidé pracující ve službě dostali jeden den volna, aby mohli navštívit svůj rodný kostel a také své matky.

Větší popularity dosáhla až Anna Marie Jarvis, která na počest své matky Ann Reeves Jarvis, významné sociální aktivistky a organizátorky pomoci během americké občanské války, založila hnutí Den matek a v roce 1908 uspořádala při výročí úmrtí své matky 9. 5. první Svátek matek. Proto se slaví druhou květnovou neděli. Postupně se svátek rozšířil do všech amerických států a v roce 1914 vyhlásil prezident USA Woodrow Wilson Den matek jako celonárodní svátek.

Do Čech tuto myšlenku přivezla Alice Masaryková, která se velmi angažovala v sociálních otázkách a zejména v pomoci ženám a dětem. Oficiálně byl svátek uznán v roce 1923, i když se slavil první květnovou neděli. Následující rok je zaštítila společnost Československá ochrana matek a dětí. V neděli 4. 5. 1924 prodávala bílé květy jabloně k uctění matek a zároveň vybranými prostředky financovala různé sociální programy pro rodičky, kojence a děti. Během víkendu se v Praze a dalších městech konaly různé akce pro potěšení maminek – koncerty, divadelní představení.

Během komunismu se slavil výhradně Mezinárodní den žen (8. března), Svátek matek si získal oblibu až po roce 1990.

Kokosových sto let 

Překvapte maminku lehounkým dortíkem, který zvládne upéct i malý gratulant. Piškot s kokosem báječně doplňuje kokosová šlehačka. Tu můžete vyšlehat i z kokosové smetany, ale rychle taje a má specifickou chuť. Přidáním strouhaného kokosu do živočišné smetany vytvoříte tuhou šlehačku s jemnou kokosovou chutí s občasným křupnutím kokosu.

Strouhaný kokos se používal v české kuchyni jistě už na konci 19. století. Zejména o Vánocích prodávali hokynáři a obchodníci s rozličným zbožím kokosové ořechy a sušený strouhaný ořech. Přidával se do známých kokosek i do pusinek s ořechy, ať už se jednalo o lískové, vlašské nebo kokosové. Během první republiky se kokosem zčásti i nahrazovala mouka pro odlehčení těst nebo dodání exotičtějších chutí. Tento kokosový dortík zdobený čerstvým ovocem maminku potěší stejně jako ta nejsladší pusa.

Jak připravit kokosový dort pro maminku?

Na 1 menší dort potřebujete na těsto: 80 g změklého másla, 80 g krupicového cukru, 4 vejce, špetku soli, 40 g strouhaného kokosu, 60 g hladké mouky, máslo na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 150 g jahod a 50 g ostružin či malin.

Jak upéct korpus? Máslo vytáhněte večer před tím, než chcete péct dort, aby bylo měkké. Změklé máslo prošlehejte s cukrem dohladka. Postupně zašlehejte po jednom žloutky. Bílky vyšlehejte zvlášť dotuha se špetkou soli. Formu na dort (ideálně ve tvaru srdce) vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do žloutkové směsi vmíchejte kokos a mouku a zapracujte sníh. Těsto přesuňte do připravené formy, vložte do předehřáté trouby, ztlumte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut. Propečenost těsta vyzkoušejte špejlí, zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Je-li čistá, těsto je upečené, ulpívají-li na špejli drobečky, nechte těsto ještě péct. Upečený korpus vytáhněte, nechte zchladnout a vyklopte z formy. Nechte zcela zchladnout.

Jak dort nazdobit? Smetanu ušlehejte s cukrem dopolotuha a zašlehejte kokos, až vznikne hladká šlehačka. Můžete také téměř ušlehat šlehačku s cukrem a pozvolna vmíchat kokos pomocí špachtle nebo lžíce. Upečený korpus podélně prořízněte. Potřete polovinou šlehačky a poklaďte plátky jahod. Přiklopte, zbylou šlehačku natřete na vršek dortu a ozdobte jahodami a ostružinami nebo malinami.

novinářka Kristina Šemberová

Kristina Šemberová píše už přes deset let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více