Grilovaný hermelín bude luxusní, když ho dobře ochutíte bylinkami a kořením. Stačí mu pár minut, ale ne přímo nad ohněm
19. 5. 2025 Vaření
Jak grilovat hermelín? Poradíme, jak na ten nejlepší. Jemně se rozplývá, voní po bylinkách a na jazyku zanechá nezapomenutelný dojem. Grilovaný hermelín promění večer v gurmánský zážitek.
Jak grilovat hermelín
Teplé počasí a grilování jdou ruku v ruce. Vůně kouře, dobrá společnost a šťavnaté pochoutky z rozpáleného roštu tvoří dokonalý recept na pohodový večer. I když si většina z nás vybaví při slově gril hlavně steaky, klobásy nebo kuřecí křidélka, grilovat se dá mnohem víc – třeba zelenina, ovoce, a také sýry.
Jedním z nejoblíbenějších grilovaných sýrů je hermelín – česká klasika, která na grilu získá zcela nový rozměr. Jeho krémová textura, která se při správné přípravě krásně rozteče, a výrazná chuť potěší každého, kdo hledá alternativu k masu nebo jen originální doplněk grilovacího menu.
Mohlo by vás zajímat
Jak hermelín správně připravit na grilu
Jaký typ sýru s bílou plísní na grilování? Ne každý sýr s bílou plísní se chová stejně. Sáhneme po hermelínu s pevnější konzistencí, ideálně speciálně určeném ke grilování – bývá lépe uzavřený a méně tekutý uvnitř.
Čím ochutit hermelín na grilování
Bylinky jsou tím prvním, čím můžeme plísňové sýry ochutit. Na grilovaný hermelín se skvěle hodí čerstvý rozmarýn, tymián, oregano nebo šalvěj. Stačí pár snítek vložit na sýr nebo pod něj. Můžeme je také nasekat a smíchat s olejem. Přidat můžeme i drcený česnek a kapku citronové šťávy pro svěžest.
Pro výraznější chuť se hodí mletá paprika (sladká, uzená i pálivá), černý pepř, sušený česnek, chilli nebo směs koření na steak či zeleninu. Koření můžeme vetřít do kůrky nebo rozmíchat v oleji a potřít tak celý sýr.
Marináda na olejové bázi je další variantou. Stačí smíchat olej, balzamikový ocet, hořčici nebo sójovou omáčku, přidat bylinky a koření. Hermelín v této marinádě necháme odležet alespoň 30 minut (klidně i přes noc v lednici).
Hermelín si rozumí i se sladko-slanými chutěmi: med + tymián, švestková povidla + chilli, brusinky + česnek. Stačí trošku navrch.
Česnekové plátky nebo najemno nakrájená červená cibule podtrhnou plnou chuť sýra. Při grilování v alobalu se krásně zkaramelizují.
Navrch můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy, piniové oříšky nebo slunečnicová semínka. Dodají hermelínu texturu a jemně oříškovou chuť.
Jakou teplotu má mít gril na grilování
Gril na grilování hermelínu by měl být dobře rozpálený, ale ne žhavý. Vysoké teploty spálí povrch a uvnitř se sýr nerozteče, nebo naopak příliš rychle proteče. Ideální je grilovat při střední teplotě a nepřímo – tedy ne přímo nad plamenem.
Na co nezapomenout při grilování hermelínu
Pokud grilujeme bez speciální misky nebo alobalu, riskujeme, že se hermelín rozteče přímo na rošt. Vhodným způsobem je pak obalení v alobalu nebo umístění do malého pekáčku. Tím se udrží sýr pohromadě a navíc je možné přidat bylinky, česnek nebo olej, aniž by cokoliv vyteklo.
Jak dlouho grilovat hermelín
Ani krátce, ani příliš dlouho. Perfektní grilovaný hermelín má na povrchu jemně zpevněnou kůrku a uvnitř krémovou, téměř tekutou strukturu. Nejčastější chybou je příliš dlouhé grilování – sýr pak popraská nebo zcela vyteče. Sledujeme ho pozorně, často stačí 5–7 minut.
Po sundání z grilu potřebuje hermelínu minutu nebo dvě oddechu. Sýr se trochu zpevní a jeho chuť se krásně rozvine.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak připravit labužnický grilovaný hermelín
Na jednu porci potřebujete: 1 hermelín (nebo camembert), bylinky dle chuti, anglickou slaninu, cibuli, koření dle chuti, sůl a olej
Jak na to?
- Bylinky pokrájejte na menší kousky a smíchejte je s kořením. Osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Alobal potřete olejem.
- Na alobal položte hermelín a obalte ho v oleji ze všech stran.
- Posypte kořením, na to dejte plátky slaniny, pak kolečka cibule, okořeňte, obraťte a celý postup opakujte i z druhé strany.
- Takto připravený sýr pevně zabalte.
- Grilujte z obou stran zhruba 5-10 minut.
Náš tip: Připravte si grilovaný hermelín podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více