Bůček předem vařený a pečený

mika59 Kuchařka: mika59

Vepřové maso 7 názorů

Suroviny

1 kg bůčku s kůží
1 cibule
4 stroužky česneku
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
na potírání:
2 lžíce oleje
1 lžíce medu
1 lžíce sojové omáčky
2 lžičky hořčice
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky sušeného česneku
1/2 lžičky pálivé papriky
sůl + pepř podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme a dáme vařit do hodně vroucí vody s kořením. Stáhneme teplotu a vaříme pozvolna na 90 st. cca hodinu a půl až dvě. Záleží na mase, mělo by být měkké. Maso necháme ve vývaru asi půl hodiny a vytáhneme.

  2. Mezitím smícháme směs na potření. Kůži na mase nakrojíme do čtverečků a potřeme mašlovačkou připravenou směsí. Maso dáme do pekáčku, podlijeme vývarem z masa a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 st. Pečeme přibližně 30-40 minut do zlatova a do křupava.

  3. Průběžně potíráme marinádou a poléváme výpekem. Měkké maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme 10-15 minut odpočinout. Podáváme teplé se zelím a knedlíky, nebo po studenu s chlebem.

Poznámka

Při vaření bůčku můžeme dát do vody i kořenovou zeleninu. Bude z toho výborný vývar. Jen po vytažení masa ho necháme zchladnout a sebereme přebytečný tuk. Zbude nám výborný základ na jakoukoliv polévku nebo omáčku. Množství surovin je orientační, dochucení záleží na vlastní chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 074 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bůček předem vařený a pečený

  • MamlajdaD MamlajdaD

    mika59: Bylo to dobré i s brambory, jen to maso se mi při krájení rozpadávalo. Nejspíš jsem neodhadla těch 90 st. C, při předváření ;-) jsem teploměrem neměřila. :-8 Přidávám s tvým dovolením foto a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    MamlajdaD: Klidně fotky přidej :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    mika59: Nebude vadit, když přidám celý fotopostup (dělala jsem s pečenými brambory a nakládanou zeleninou - okurka, červená řepa)? Jsou to 4 fotky. Ptám se hlavně proto, že přílohy nejsou přesně podle tvého receptu. :-?;-):-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: Já bych se kombinaci vaření/pečení nebránila....hezký nízký špalík bůčku bez kůže povařím tak 45 minut v osolené vodě, popatlám důkladně směsí třeného česneku, mleté uzené papriky a feferonkové pasty nebo lépe schirachy, utáhnu do dvojitého alobalu a dám ještě na hodinku do trouby na 150 stupňů. Po vychladnutí přebalím do čistého alobalu a dám do lednice aspoň na 12 hodin. Podávám nakrájené na plátky s čerstvým chlebem a okurkou...:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    cekrops: Koleno také nepředvářím, a tenhle recept mně také trochu vrtal v hlavě. ;-):-8 Ale pikantně marinovaný vařený bůček balený v alobalu asi známe všichni. Takže tohle je spíš taková pečená varianta téhož, myslím, že to pečení tomu (oproti jen vařenému bůčku) dodá další chuť. No možná to zkusím, bůček mám ráda a zrovna se mi ho kus nudí v lenici. ;-) Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    cekrops: Omlouvám se už jsem to opravila, chyběla mi tam část věty..Ale to předvaření je jiné a jiná chuť..Však je to o té různé úpravě..jinak by nebylo třeba kuchařských knih. Taky mám ráda pomalé pečení i vaření..díky za názor..;-)

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    Vařit 2 hodiny v hodně vroucí vodě.?.... jako jo ...Asi bude měkké a možná chytne i chuť koření z vývaru......Ale svoji masovou chuť předá do vývaru a zbude z něho jen na pohled hezký ochucený kousek hmoty - masa ...Ale bez chuti masa....(pokud nepočítám chuť marinády). To je jako s vepřovým kolenem. Kdysi se jeden můj kolega z práce chlubil jak napřed koleno povaří v papiňáku a potom až upeče. Když jsem mu poradil že se má na nějaké předváření vybodnout a raději zvolna péct , tak se mě vysmál....Ale jen do té doby , než toto mé pomalé pečení vyzkoušel ..... Už to nedělá jinak....;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: vařený buček marinovany vařený marinovaný bůček vaříme bůček na pečení vařený a pečený v troubě vepřový bůček vařený a pečený v troubě

Zapomněl/a jsem heslo