Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný sýr Halloumi
Zdroj: Toprecepty, maris

Grilovaný sýr nesmí chybět na žádné pořádné grilovačce, obzvláště účastní-li se jí i vegetariáni. Ne všechny sýry jsou však vhodné pro tuto úpravu. Po kterých sáhnout, jak s nimi pracovat a s čím kombinovat?

Grilovaný sýr nejen pro vegetariány

Při výběru sýrů určených na gril není třeba se omezovat pouze na tradiční hermelín či camembert a ani na to, že musí jít o hlavní jídlo podávané s pečivem nebo zeleninou. Grilované sýry různých typů jsou výborné také jako drobná chuťovka k pivu či vínu nebo přísada do salátů, a to dokonce i ovocných. Sýr je také skvělou volbou, chcete-li strávníkům zpříjemnit čekání na grilované maso, které trvá déle.

Zcela nevhodné jsou na gril tavené a čerstvé sýry, které nemají potřebnou pevnost a strukturu, a také klasické bločky polotvrdých sýrů typu eidam, gouda apod., které se rychle roztečou. Tyto sýry však mohou mít rovněž využití při grilování. Můžete jimi vylepšit grilovanou zeleninu či steak tak, že plátek tohoto rychle se tavícího sýra položíte na pokrm po ogrilování jedné strany. Některé z nich vydrží i krátký pobyt na rozpáleném grilu beze změny struktury, existují však pohodlnější a chutnější možnosti.

Sýry balkánského typu a typu feta se na grilu sice neroztečou a ve většině případů ani nerozpadnou, mohou však být poměrně suché. Tento typ se více než na gril hodí začerstva do zeleninových salátů.

Ideální na grilování jsou sýry s kůrkou na povrchu, oblíbené slovenské uzené a také ty, které v obchodě najdete už přímo označené jako vhodné na gril.

Sýry vhodné na grilování

Hermelín/camembert/brie

Sýr s plísní na povrchu, který je po ugrilování uvnitř tekutý a krémový, se už stal stálicí českých grilovaček. Kvůli většímu riziku vytečení je ideální jej zabalit do alobalu potřeného trochou oleje nebo jej předem naložit do oleje smíchaného s grilovacím kořením. Na grilu mu stačí 5 minut z každé strany.

Halloumi

Polotvrdý sýr z kozího a ovčího mléka původem z Kypru má pevnou strukturu, není třeba jej tedy balit do alobalu. Kyperská komodita, kterou si oblíbil celý svět, byla v roce 2021 zapsána na evropský seznam Chráněného označení původu (CHOP).

Griluje se nasucho nebo jen velmi slabě potřený olejem či marinádou, nakrájený na plátky 1-2 cm silné. Podle tloušťky a intenzity žáru na grilu potřebuje asi 4-6 minut z každé strany. Grilovaný sýr halloumi je výborný, někomu však může vadit jeho charakteristické vrzání o zuby.

Kozí sýr

Stejně jako je tomu u sýrů z kravského mléka, ani z kozích sýrů se na gril nehodí všechny druhy. V supermarketu seženete verzi přímo určenou na grilování, vynikající je však i měkčí kozí sýr s bílou plísní na povrchu. Chuť je výraznější a vhodná pro kombinaci se zeleninou, ovocem i ořechy.

Kozí sýr s bílou plísní se může grilovat nasucho nebo lehce potřený olejem a díky silnější plísnové vrstvě není třeba jej jistit alobalem. Někdy se tento druh sýra griluje zabalený do plátku slaniny. Z každé strany bude potřebovat asi 3 minuty.

Oštiepok a parenica

Kdo jako první vyzkoušel ugrilovat tradiční uzené sýry původem od našich slovenských sousedů, zaslouží velký dík. Tyto sýry nepotřebují ani alobal, ani žádné zvláštní dochucení, neboť jsou chuťově zajímavé a výrazné samy o sobě. Dokonce není třeba je ani porcovat. Stačí je pouze zlehka potřít olejem a ogrilovat z každé strany 2-3 minuty.

Co se hodí ke grilovaným sýrům?

Všechny grilované sýry se hodí jako oživení zeleninových salátů, a to jak se syrovou, tak tepelně upravenou zeleninou. Obzvláště bychom vyzdvihli chuť kombinace grilovaného kozího sýra, pečené červené řepy, ořechů a čerstvého salátu (polníček, rukola…).

Také nejrůznější marmelády a sladké omáčky se v kombinaci se sýry těší velké oblibě. Klasikou je brusinková, ale skvěle se hodí i pomerančová, hrušková nebo fíková.

Z koření, které je vhodné smíchat s trochou oleje a sýr touto marinádou potřít, je vhodný třeba tymián, rozmarýn, bazalka nebo již hotová směs grilovacího koření.

Grilované sýry dále také ladí s česnekem, chilli, medem nebo italskou slaninou pancettou.

Zdroje informací:

allrecipes.com: All About Halloumi, the Cheese Perfect for the Grill (and So Much More)
halloumi.cy: History of Halloumi

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více