Pažitkové květy jsou skvělý pomocník v kuchyni: Jejich česneková chuť vyladí pomazánky, polévky i obyčejné máslo
19. 5. 2025 Vaření
Pažitka je v české kuchyni stálicí, její drobné zelené stonky patří na brambory, vajíčka, do pomazánek i polévek. Zužitkovat však jdou i její květy. Jsou totiž jedlé a v kuchyni mají mnohem širší využití, než by se na první pohled mohlo zdát.
Chuť, která překvapí
Květ pažitky chutná podobně jako její stonky, jen o něco jemněji a nasládleji. Zároveň lehce voní a chutná po česneku, což z něj dělá ideální doplněk do pokrmů, kde nechceme chuť česneku přehlušit, ale jen ji lehce naznačit. Jednotlivé kvítky lze snadno rozebrat z kulaté hlavičky a použít samostatně nebo celé květenství využít k dekoraci pokrmů. Stejně tak můžeme květy použít při vaření, kdy nám skvěle poslouží jako doplněk k česneku či jarní cibulce.
Mohlo by vás zajímat
Dekorace, která chutná
Pokud se rozhodneme květy použít právě k ozdobě studených pokrmů, třeba salátů, pomazánek, tvarohových krémů nebo chlebíčků, získáme jeden velký benefit. Oproti klasickým zeleným ozdobám, které často končí stranou talíře, mají květy pažitky i chuťový přínos. Ve spojení se zeleninou nebo třeba vajíčkem natvrdo vytváří zvláštní svěží chuť, která dá jídlu něco navíc.
V teplé kuchyni se květy pažitky výborně uplatní u bramborových pokrmů. Posypte jimi klasické vařené brambory s máslem, šťouchané brambory nebo i francouzské brambory po vytažení z trouby. Květy nejen obohatí vzhled talíře, ale i zvýrazní chuť celé porce. Podobně dobře fungují i na rizotech a krémových těstovinách. Kdo dává přednost masu, může květy pažitky využít při servírování pečeného kuřete, vepřové panenky nebo grilovaného masa.
Využití při vaření
Květy pažitky se dají s úspěchem využít i v teplé kuchyni, avšak s jistým omezením – při delším vaření totiž ztrácejí nejen svou výraznou barvu, ale i vůni. Proto je nejlepší přidávat je až těsně před podáváním, aby si zachovaly svůj vzhled i chuť. Skvěle se hodí například do krémových polévek. Ať už jde o hráškovou, pórkovou, dýňovou či tradiční bramborovou, kde květy pažitky dodají jemnou cibulovou chuť.
Další možností jsou pokrmy z vajec, jako jsou míchaná vajíčka, omelety, frittaty nebo pečené quiche. Květy se v těchto případech používají jako finální dekorace, která celému jídlu dodá originální vzhled, ale můžete je přidat i ve finále vaření. U quiche je lze také lehce zatlačit do povrchu těsně před dopečením, aby si zachovaly svou barvu.
Obecně však platí, že se květy pažitky nemají vařit ani dusit. Jejich přirozená role je podobná jako u čerstvých bylinek, tedy dotáhnout pokrm až na talíři nebo těsně před podáváním, chuťově ho zvýraznit a zároveň ozvláštnit jeho vzhled.
Do másla, octa i soli
Kromě přímého použití do jídel se květy pažitky dají využít i při výrobě ochucených másel. Stačí je nasekat, smíchat s měkkým máslem a trochou citronové šťávy. Výsledek se hodí k pečivu, grilované zelenině i masu. Stejně zajímavý je i pažitkový ocet. Květy naložené v kvalitním bílém vinném octu obarví tekutinu na jemně růžovou a dodají jí lehkou cibulovou chuť. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte pažitkovou sůl. Příprava je snadná, květy usušte, rozdrťte s mořskou solí a máte neobvyklé dochucovadlo třeba na vajíčka nebo pečené brambory.
Náš tip: Z pažitky si můžete podle našeho video receptu připravit perfektní omáčku.
Zdroje informací:
ohfiddledeedee.com: Chive Blossoms: 8 Ways to Use Chive Blossoms in Your Kitchen
bithmonthflowers.com: Can You Eat Chive Flowers? A Complete Guide
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více