Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mletý řízek se sýrem a jogurtem: Měkká a křehká směs v křupavé krustě trojobalu je krásně šťavnatá a má výraznou chuť
Zdroj: Toprecepty, mika59

Chcete si připravit univerzální jídlo, které můžete jíst běžně k obědu, ale vzít i na výlet? Odpovědí je mletý řízek se sýrem a jogurtem. Pokrm skvěle chutná teplý, ale i studený.

Mletý řízek se sýrem

Mletý řízek je oblíbenou variací klasického řízku, která se připravuje ze směsi mletého masa a dalších surovin. Je jednoduchý na přípravu a nabízí se možnost obměňovat přísady. Vznikne tak řada variant, které můžeme vychutnávat ke všednímu obědu, ale i při slavnostnějších příležitostech.

Mletý řízek může být smažený v trojobalu, pečený v troubě nebo připravený na pánvi bez obalování – podle chuti a zvyklostí.

Toto jídlo vůbec nemusí být jen obyčejnou rychlovkou ze školní jídelny. Když do směsi přidáme sýr, jogurt a pár dalších surovin, získáme šťavnaté řízečky s jemnou chutí, které si zamiluje celá rodina. Na konci článku pro vás máme recept na výborné jídlo, které se hodí nejen na oběd, ale třeba i ve studené podobě na piknik. 

Co dát do mletého řízku

Základem je správné maso – využít můžeme tučnější vepřový bůček nebo plec. Jogurt pomáhá masu zkřehnout a dodává mu jemnost, zatímco sýr celou směs příjemně spojí a při smažení vytvoří krásně vláčné vnitřky. Sušená smažená cibulka přidá jemnou nasládlou chuť a kukuřičný škrob napomáhá lepší soudržnosti bez nutnosti použití vajec uvnitř směsi.

Trojobal pak řízečkům dodá krásně křupavou krustu, která kontrastuje s měkkým středem. Ať už je podáváme s bramborovou kaší, vařenými bramborami, salátem nebo jen s krajícem chleba a okurkou, úspěch je zaručen. A skvělé na nich je i to, že chutnají výborně i studené – třeba na výlet nebo do svačinové krabičky.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit mletý řízek se sýrem a jogurtem

Na pět porcí potřebujete: 500 g mletého vepřového bůčku (nebo plece), 150 g strouhaného sýru (gouda, eidam), 2 lžíce hustého bílého jogurtu, 2 lžíce sušené smažené cibule, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml studeného mléka (podle potřeby), sůl (opatrně) a mletý pepř. Trojobal: vejce, hladká mouka a strouhanka. Dále: tuk na smažení.

Jak na to? Nejlépe dvě hodiny předem smíchejte maso, mléko, jogurt a sůl s pepřem. Po odležení přidejte sýr a škrob. Směs pořádně prohněťte a tvořte ploché řízečky.

Připravte suroviny na obalování a řízečky obalte v trojobalu. Rozehřejte tuk a řízky usmažte z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírový ubrousek.

Podávejte s různě upravenými bramborami, salátem, okurkou nebo jen s chlebem. 

Náš tip: Přichystejte si výborné mleté řízky se sýrem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku