Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky: Kombinace jemně kořeněného mletého masa a šťavnaté papriky v rajské omáčce skvěle chutná
Zdroj: Toprecepty, mika59

Voňavá omáčka, měkké papriky plněné poctivým masem a vzpomínky na babiččinu kuchyni. Plněná paprika je jídlo, které zahřeje žaludek i duši. Obyčejné, a přesto tak výjimečné. Zjistěte, jak na to.

Plněná paprika

Plněná paprika patří mezi pokrmy, které si v českých domácnostech drží své čestné místo už po generace. Kombinace jemně kořeněného mletého masa, sladkých paprik a rajčatové omáčky vytváří chuť, kterou si pamatujeme z dětství. Někdo ji miluje s rýží, jiný nedá dopustit na houskový knedlík.

Tento pokrm je velmi variabilní. Můžeme použít hovězí nebo vepřové maso, případně jejich kombinaci. Rajčatový základ lze dochutit podle vlastního gusta – někdo přidá trochu smetany, jiný sází na klasický protlak a vývar. A co je nejlepší? Plněná paprika chutná skvěle i druhý den, kdy se chutě krásně propojí.

Hodí se pro běžné rodinné obědy, ale i pro slavnostní chvíle. Ačkoli recept může na první pohled působit složitě, samotná příprava je poměrně jednoduchá a výsledek stojí za to.

Jaká paprika se hodí na plnění

Na plnění se nejlépe hodí masitější druhy paprik s širším tělem, které dobře drží tvar – ideálně žluté, červené nebo zelené papriky typu kapie či sladké papriky. Měly by být pevné. Nevhodné jsou příliš měkké nebo přezrálé kousky, při vaření by se mohly rozpadnout.

Jak připravit papriku na plnění

Každou papriku dobře omyjeme. Poté nožem odkrojíme vršek (jako víčko) i se stopkou a můžeme ho nakonec znovu využít. Vydlabeme vnitřní semínka a bílé blány, aby byl vnitřek čistý a připravený na náplň. Můžeme ještě papriku vypláchnout.

Pokud se víčko zachová vcelku, můžeme ho po naplnění položit zpět – vypadá to hezky a drží náplň na místě.

Co se dává do plněné papriky

Základem klasické verze náplně do papriky bývá mleté maso, přičemž můžeme využít vepřové, hovězí, jejich kombinaci, ale také třeba krůtí maso. Další důležitou ingrediencí je pokrájená cibulka, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránka, na propojení vejce, na ochucení trochu hořčice a případně se využívá i strouhanka (nebo navlhčený nakrájený rohlík). Variantou, jak směs zahustit, je i uvařená a vychladlá rýže.

Jak postupovat při plnění papriky

Lžičkou nebo lžicí pak papriky plníme dobře rozmíchanou náplní. Tato směs se používá syrová a tepelně upraví při vaření paprik v omáčce.

Masová náplň by neměla být natlačena do papriky příliš těsně, zelenina by pak mohla prasknout. Někdy papriky i přesto podélně prasknou. Aby se to nestalo, můžeme do papriky udělat jeden-dva vpichy nožem. Páry a šťáva budou mít tak volnou cestu.Papriky připravujeme v rajském základu asi půl hodiny, pak je obrátíme a pokračujeme další  půlhodinu.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit plněnou papriku

Na 4-6 porcí budete potřebovat: 500 g mletého masa, vajíčka, sůl, mletý pepř, majoránku, hrst strouhanky,  hrnek vody, 500 g rajského protlaku, paprikové lusky, nové koření, pepř celý, bobkový list, česnek, světlou jíšku Knorr a trochu cukru.

Jak na to? Okořeňte mleté maso, přidejte vajíčka, mletý pepř, sůl, česnek, majoránku, strouhanku a vše pořádně promíchejte, očistěte papriky a naplňte mletým masem. Ze zbytku udělejte koule.

Do kastrolu nalijte vodu, přidejte rajský protlak, můžete dát i kečup. Přidejte nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl a trochu cukru a do tohoto základu dejte vařit papriky a koule z mletého masa. Můžete přidat i masox. Vařte, dokud maso není hotové, zhruba hodinu.

Nakonec zahustěte omáčku jíškou Knorr a nechte ji přejít varem. Podávejte s knedlíkem.

Náš tip: Přichystejte si výborné plněné papriky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli