Vynikající špagety carbonara: Na tu nejlepší chuť pravé Itálie stačí jen pár surovin, na smetanu ale zapomeňte
2. 6. 2025 Vaření
Špagety carbonara jsou vynikajícím italským jídlem – jednoduchým a chutným. Stačí pár surovin a spousta respektu k tradici a během několika málo minut máte výborný pokrm.
Špagety carbonara: odkud jsou
Špagety carbonara patří mezi nejtypičtější pokrmy italské kuchyně. Jsou jednoduché, ale vyžadují respekt k tradici, kvalitní suroviny a správnou přípravu. Ačkoliv na internetu najdeme stovky receptů s různými obměnami, praví Italové by při pohledu na smetanu, cibuli nebo česnek v carbonarách jen nevěřícně kroutili hlavou.
Spaghetti carbonara se sice uvádí jako jídlo Itálie, jeho název v překladu znamená „po uhlířsku“. Recept si ale od druhé světové války přivlastňují i USA ve variantě se slaninou, kterou dostávali američtí vojáci na příděl.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do špaget carbonara
Podle italské tradice – zejména té římské, odkud by špagety carbonara měly pocházet, se uvádějí jen následující základní suroviny:
Špagety nebo jiný typ dlouhých těstovin, například tonnarelli, ale špagety jsou nejčastější volbou. Dále se využívá pouze žloutek nebo kombinace celého vejce a žloutku. Jsou klíčem ke krémové konzistenci omáčky – bez nutnosti přidávat smetanu. Vajíčko se na těstovinách nesmí srazit, musí zůstat tekuté pro již zmíněnou krémovost.
Ze sýrů zvolíme ideálně pecorino romano – tvrdý ovčí sýr s výraznou chutí, který dodává jídlu typický říz. Tento sýr se dá sehnat i u nás, případně se využívá italský parmazán (parmigiano reggiano), vyráběný z kravského mléka za určitých podmínek. Variantou je i sýr parmazán grana padano.
Součástí je také italská slanina z vepřových líček guanciale. Na rozdíl od pancetty nebo klasické anglické slaniny má vyšší obsah tuku a specifickou chuť. Právě to je surovina, která dělá z carbonary skutečně carbonaru. Aroma a jemnou pikantnost nakonec dodá čerstvě mletý černý pepř.
A to je vše. Minimalismus, který stojí na dokonalé souhře chutí a textur.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…

Jak připravit špagety carbonara s pancettou
Na čtyři porce špaget carbonara potřebujete: 400 g špaget, 400 g pancetty, 6 žloutků, 120 g parmazánu + parmazán k servírování a mletý pepř.
Jak na to? Špagety dejte vařit do vroucí osolené vody. Jakmile jsou al dente (tedy na skus), slijte je, ale trochu vody z vaření si ponechte bokem.
Na rozehřáté pánvi orestujte dozlatova na kostičky nakrájenou pancettu.
V misce smíchejte žloutky s parmazánem a pepřem. Do této směsi vmíchejte trochu vody z vaření špaget, abyste docílili krémové konzistence a na závěr přidejte samotné špagety.
Přidejte vyškvařenou pancettu a servírujte špagety carbonara posypané parmazánem.
Náš tip: Připravte si spaghetti carbonara s pancettou podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více