Carbonara

Těstoviny Doba přípravy: 15 min příprava + 15 min vaření 5 názorů

Těstoviny Doba přípravy: 15 min příprava + 15 min vaření 5 názorů

Suroviny cca 4 porce

100 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
50 g parmazánu
2 velká vejce
4 lžíce smetany ke šlehání
360 g špaget
2 stroužky česneku oloupané
50 g másla
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte na nudličky, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce se smetanou, osolte a opepřete.

  2. Vsypte do vařící vody lžíci soli a jakmile voda začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

  3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku.

  4. Na středním ohni je míchejte zhruba 5 minut, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek pro tuto chvíli svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.

  5. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte z hrnce a přihoďte do pánve. Vůbec nevadí, že na nich bude nějaká voda, přispívá k jemnosti omáčky.

  6. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.

  7. Přidejte pár lžic horké vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte.

  8. Pomocí dlouhé vidličky každému namotejte na talíř porci těstovin, posypte zbytkem nastrouhaného sýra a opepřete.

Poznámka od kuchařky

Obtížnost: velmi snadné :)

Pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte výše zmíněné druhy sýra. Rady tipu: "Pokud nemáte parmazán, použijte eidam." opravdu nefungují :)

Komentáře k receptu Carbonara

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    crazyrabbit: tak se předveď a přidej recept jak mají carbonara vypadat:-// a možná se ještě naučit psát tak, aby to dávalo smysl:-//

    Odpovědět

  • crazyrabbit crazyrabbit

    Nenene, toto není Carbonara! :-! Doporučuji přejmenování, ať nematete amatéry, kterit by si mohli nakonec myslet, zeť to tak má být. Toto jsou možnost spagt po uhliřsku jako že závodní jídelny, nebo obecní "čtverky".

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Moje italská snacha z Terama poblíž Říma dělá carbonara velmi podobně. Postup je stejný, jen nedává smetanu. Na každých 100 gramů špaget použije 1 žloutek a navíc přihodí jedno celé vejce. A musím říct, že lepší carbonara jsem v životě nejedla...☺

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Nahradzovat Parmezán Edamom mi tak trochu pripadá ako nahradit Prazdroj pivom z Talianska...
    Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.

    Odpovědět

  • casino casino

    Perfektně napsaný rcp!:yes::yes::yes:
    K tomu nelze mít žádné připomínky:-))
    Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá:-D
    Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.

    Odpovědět

Tématické fráze: carbonara carbonáre carbonara recept karbonara karbonare brambory carbonara carborana recept na carbonára recept carbonara recepty carbonara špagety carbonara s eidamem recept carbonare carbonada recept na karbonara carbonata cabonara karbonaro recepty nudle carbonara brambory carbnana recept nudle carbonara