Carbonara

luciesladkova Kuchařka: luciesladkova

Doba přípravy: 15 min příprava + 15 min vaření cca 4 porce Těstoviny 3 názory

Suroviny

100 g pancetty nebo jiné sušené slaniny
50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
50 g parmazánu
2 velká vejce
4 lžíce smetany ke šlehání
360 g špaget
2 stroužky česneku oloupané
50 g másla
sůl
mletý pepř
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte na nudličky, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce se smetanou, osolte a opepřete.

  2. Vsypte do vařící vody lžíci soli a jakmile se voda začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo podle vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

  3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte ve velké pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku.

  4. Na středním ohni je míchejte zhruba 5 minut, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek pro tuto chvíli svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.

  5. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte z hrnce a přihoďte do pánve. Vůbec nevadí, že na nich bude nějaká voda, přispívá k jemnosti omáčky.

  6. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlíp obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.

  7. Přidejte pár lžic horké vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte.

  8. Pomocí dlouhé vidličky každému namotejte na talíř porci těstovin, posypte zbytkem nastrouhaného sýra a opepřete.

Poznámka

Obtížnost: velmi snadné :)

Pokud si chcete opravdu pochutnat, použijte výše zmíněné druhy sýra. Rady typu: "Pokud nemáte parmazán, použijte eidam." opravdu nefungují :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 181 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Carbonara

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Moje italská snacha z Terama poblíž Říma dělá carbonara velmi podobně. Postup je stejný, jen nedává smetanu. Na každých 100 gramů špaget použije 1 žloutek a navíc přihodí jedno celé vejce. A musím říct, že lepší carbonara jsem v životě nejedla...☺

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Nahradzovat Parmezán Edamom mi tak trochu pripadá ako nahradit Prazdroj pivom z Talianska...
    Kombinácia Parmezánu a Peccorino tiez nie je bezná, pretoze sú to 2 velmi odlisné chute.

    Odpovědět

  • casino casino

    Perfektně napsaný rcp!:yes::yes::yes:
    K tomu nelze mít žádné připomínky:-))
    Dokonce i ta smetana se v severní Itálii, kde už žijí spíše Germáni než Románi, semotamo používá:-D
    Možná jen zdůraznit: česnek nemá zhnědnout a těstoviny vařit méně než al dente - dojdou ještě na pánvi.

    Odpovědět

Tématické fráze: carbonara recept recepty carbonara recept nudle carbonara recept carbonara dirkovany tvrdy syr recept na carbonara se šunkou carbonara s chřestem italské těstoviny druhy testoviny carbonara těstoviny carbonara s chřestem špagety s medvědím česnekem alla carbonara jak varit dlouhe spagety brambory s těstovinami severní itálie carbonara receptje carbonara recedpt recepty.czcarbonara

Zapomněl/a jsem heslo