Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový pudink kheer je báječně krémový, sladký díky salku a voňavý po orientálním koření, příprava je snadná
Zdroj: Freepik

Láká vás vyzkoušet nějaký nový, méně tradiční dezert a máte rádi chutě Orientu? Tak v tom případě se vám recept na rýžový pudink kheer určitě bude líbit. A ani za ním nemusíte cestovat až do Indie, tento snadný dezert si totiž poměrně snadno uděláte doma. Jeho hlavní ingrediencí je jen obyčejná rýže. 

Dezert s vůní koření a růží

Dezert zvaný kheer nebo také khír by vám možná na první pohled mohl připomínat mléčnou rýži, rýžový nákyp nebo kaši. Často se o něm ale mluví jako o rýžovém pudinku, neboť pudink trochu připomíná svou konzistencí.

V každém případě jej od jiných sladkých rýžových pokrmů odlišuje speciální koření, které se do něj přidává, jako je kardamom, skořice a šafrán. Častou ingrediencí v něm bývá rovněž růžová voda, která do něj vnáší chuť a vůni orientálních dezertů. Existují ovšem i verze bez ní, které ocení ti, na něž je toto speciální květinové dochucovadlo příliš aromatické. 

Indická sladká specialita

Kheer je jedním z tradičním indických pokrmů, na nějž byla receptura známá již před více než 2000 lety. Šlo o chrámový pokrm, byl vnímán jako posvátné jídlo, které se připravovalo při různých obřadech a náboženských i rodinných slavnostech a používal se  rovněž jako obětina. I když jej vnímáme především jako indický pokrm, na podobném rýžovém pudinku si pochutnávají i v jiných zemích, třeba v Íránu, Pákistánu, Bangladéši nebo Izraeli. 

Základem je rýže

V základu nejsou na kheer potřeba žádné speciální ingredience a připravuje se podobně jako mléčná rýže, tedy z rýže, mléka a cukru nebo jiného sladidla. I když je pravda, že existují i verze, v nichž se místo rýže používá třeba tapioka, sladká kukuřice nebo čočka. V Indii do kheeru dávají rýži basmati, ale je možné ji nahradit i krátkozrnnou rýží nebo kulatozrnnou rýží.

Kromě klasického mléka nebo smetany se do něj přidává občas ještě slazené kondenzované mléko, kterému se u nás obecně říká salko. Právě to mu dodá sladkost, ale i krémovou jemnou texturu a bohatší chuť.

Z obyčejné rýžové kaše pak dělají neobyčejný dezert ještě další suroviny, jako jsou oříšky (pistáciové nebo kešu), mandle, datle a také rozinky. A případně, pokud byste chtěli do pudinku vnést trochu víc té exotiky, můžete přidat i onu zmiňovanou růžovou vodu, kterou u nás koupíte v obchodech s orientálními specialitami. 

Jak na indický pudink kheer?

Půvab pokrmu je založený na delším pomalém vaření rýže v mléce a také na jejím namáčení před vařením. Příprava tohoto rýžového pudinku je ale snadná a určitě stojí za jej vyzkoušet.  Jak si tedy kheer připravíte? 

Budete potřebovat: 50 g rýže, 500 ml mléka, 1 plechovku kondenzovaného mléka Salko (400 g), 5-6 tobolek kardamomu, 2 lžíce kešu oříšků, 1 lžíci rozinek a nasekané mandle na ozdobu.

  1. Rýži dejte do misky s vodou a nechte asi 20 minut namáčet. Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Pak do něj přidejte odmočenou, slitou a propláchnutou rýži a za občasného promíchání přiveďte k varu. 
  2. Po 12 minutách vaření přilijte ¾ plechovky salka, dobře zamíchejte a přilijte zbylé salko. Vařte 20 minut, pak ochutnejte, zda je rýže měkká. Případně ji ještě chvíli povařte. 
  3. Poté k rýži vmíchejte v hmoždíři najemno rozdrcený kardamom (případně dejte rovnou trochu mletého), zamíchejte a přidejte kešu oříšky. Znovu zamíchejte, odstavte a zakryjte na chvíli poklicí. Pak vmíchejte rozinky, opět zakryjte a nechte ještě asi 10 minut odstát. Podávejte teplé posypané nasekanými mandlemi. 

Náš tip: Klasickou mléčnou rýži si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Indianhealthyrecipes.com: Kheer Recipe
Wikipedia.org: Kheer
Youtube.com: Condensed milk Kheer

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli