Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indický nápoj lassi je dokonalým letním osvěžením. Je libo sladký, slaný nebo ovocný?
Zdroj: Wikimedia Commons, By ALIA MUKHERJEE - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103389251

Lassi známe z jídelníčků indických restaurací, prodává se ale i v obchodech - koupíme ho v kelímku jako jogurt. Ten je ostatně základem tohoto nápoje a díky němu je lassi báječně osvěžující. Když je někde v nabídce, většina lidí si objednává mangové, v Indii si ale pochutnávají i na různých kořeněných verzích.

Indický nápoj na osvěžení

Lassi nebo také lassí či jen lasí trochu připomíná turecký ayran, a to díky hlavní ingredienci – bílému jogurtu. Lassi je typickým indickým nápojem, který pochází ze státu Paňdžáb na severozápadě Indie, oblíbený je ale po celé Indii, dokonce i v okolních zemích a vlastně po celém světě. Lassi je ideálním nápojem do velkého horka, které je pro Indii typické, a osvěží vás báječně i v teplejších dnech našeho českého léta. Podává se vždy důkladně vychlazené, podle některých receptů se doporučuje mixovat z ledové vody nebo do něj navíc přidat kostky ledu.

Nápoj je krásně krémový a našlehaný, hodně připomíná dnes tak oblíbené smoothie. A stejně jako smoothie si jej můžete namíchat v mnoha variantách. Jediný rozdíl od smoothie je v tom, že součástí lassi musí být vždy jogurt. V Indii používají speciální hustší jogurt zvaný curd, který se vyrábí z kravského, buvolího, případně i kozího mléka. Bez obav jej ale můžete nahradit třeba hustším řeckým jogurtem.

Mangové či banánové lassi pro turisty

V Indii nejčastěji jogurt prošlehávají s vodou, když k němu ale přidáte mléko a ovoce, vznikne vám ještě krémovější nápoj, který si pak můžete vychutnat místo dezertu. Pro hustší drink lze vodu či mléko úplně vynechat. Na severu Indie mají v oblibě sladké lassi, ovšem ne takové, na jaké jsme zvyklí u nás. Ovocná lassi totiž vznikla jako nápoj pro turisty, samotní Indové si dávají lassi jogurtové, které je oslazené pouze cukrem či medem. Vylepšují ho pouze kořením, jako je například šafrán, který mu dodává krásnou žlutou barvu. V Pákistánu nebo v Bangladéši pak dávají přednost slanému lassi ochucenému římským kmínem nebo kurkumou, případně mátou. Ve sklenici pak nápoj zdobí třeba sušeným ovocem nebo jedlými květy.

Lassi upraví zažívání

Hlavním přínosem lassi je, stejně jako v případě ayranu, nejen to, že výborně zchladí v horku, ale také prospívá zažívání. Díky jogurtu jde o ideální probiotický nápoj, který udržuje zdravou střevní mikroflóru, a tím zlepšuje zároveň imunitní systém. Dobrému zažívání napomáhá i již zmiňované koření nebo právě máta, které se do nápoje často přidávají.

Díky obsaženému jogurtu dodáte popíjením lassi tělu i další důležité živiny, třeba vápník nebo bílkoviny. Podle ayurvédy se doporučuje podávat lassi před jídlem nebo v průběhu konzumace jídla, což má nejlepší vliv na trávení. Hodí se i pro lepší zažívání po skončení jídla. Nejdůležitější však je, aby se lassi připravovalo vždy čerstvé a z čerstvého jogurtu. K oslazení se v případě sladké varianty hodí nejlépe cukr, můžete ale použít i jiné zdravější sladidlo, třeba med, kokosový cukr, datlový či čekankový sirup nebo ovoce, jako třeba mango nebo banán. V případě, že byste raději ochutnali původní indické verze lassi, můžete se inspirovat následujícími recepty.

Sladké lassi s kardamomem

Budete potřebovat: 2 šálky jogurtu, 1 šálek studené vody nebo mléka, 4 až 5 lžic cukru, 1 lžička kardamomového prášku nebo 1 lžíce růžové vody, 10 až 12 šafránových nitek (není nutné), 6 až 8 kostek ledu, 1 až 2 lžíce nasekaných ořechů (kešu, mandle, pistácie).

Postup: Do misky dejte vychlazený jogurt. Metličkou pak jogurt šlehejte, dokud nebude hladký. Přidejte cukr a studenou vodu či mléko a opět šlehejte. Pro řídké lassi můžete vodu přidat, pro hustší verzi jí dejte méně. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a na povrchu nevznikne napěněná vrstva. K mixování můžete použít i ponorný mixér. Nakonec přidejte rozdrcený kardamom a šafránová vlákna. Dobře promíchejte. Zkontrolujte chuť a v případě potřeby přidejte více cukru. V Indii často připravují lassi i s růžovou vodou, která mu dodá příjemné květinové aroma. Hotové lassi nalijte do vysokých sklenic a přidejte několik kostek ledu. Posypejte špetkou kardamomu nebo 2 až 3 rozdrcenými nitkami šafránu a nasekanými ořechy. 

Slané lassi s mátou

Budete potřebovat: 2,5 šálku jogurtu, 1 šálek vody, 1 lžičku černé soli nebo obyčejné soli, 1,5 lžičky praženého mletého římského kmínu a 6 až 7 lístků máty.

Postup: Jogurt dejte do misky a dochuťte solí a praženým kmínem. Pomocí metličky vše dobře rozmixujte dohladka. Osolené lassi nalijte do sklenic. Ozdobte lístky máty. Pokud chcete, můžete přidat několik kostek ledu. Slané lassi můžete dozdobit i lístky koriandru a lehce posypat praženým kmínem nebo chilli kořením pro milovníky pikantních chutí.

Kořeněné masala lassi

Budete pořebovat: 2 šálky jogurtu, 3 až 4 zelené kardamomy (semínka vyjměte a rozdrťte v hmoždíři), ¼ lžičky drceného černého pepře, 1 až 2 špetky mletého muškátového oříšku, 2 polévkové lžíce nasekaných mandlí, kešu či pistácií, 10 až 12 šafránových nitek (můžete vynechat), 5 až 6 lžic nasekaného palmového cukru nebo normálního třtinového, ⅓ až ½ šálku studené vody nebo mléka.

Postup: Do mixéru dejte jogurt, rozdrcená kardamomová semínka, drcený černý pepř, strouhaný muškátový oříšek, nasekané mandle nebo kešu oříšky či pistácie nebo směs všech tří ořechů. Přidejte šafránová vlákna, cukr a přilijte vodu. Mixujte, dokud nevznikne hladká a pěnivá hmota. Ochutnejte, případně doslaďte a znovu rozmixujte. Ihned podávejte posypané několika šafránovými nitkami nebo nasekanými ořechy.

Zdroje informací:
Food.ndtv.com
Vegrecipesofindia.com
Timesnownews.com
Margit.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více