Mleté vepřové maso na Kunovjance: Lehce pikantní a chuťově zajímavé jídlo je rychlé a lehce ho zvládne i začátečník
5. 6. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na mleté vepřové maso a potřebujete ho snadno připravit? Vyzkoušejte mleté vepřové maso na Kunovjance, výborný pikantní pokrm se zeleninou, který navíc vypadá efektně.
Mleté vepřové maso
Mleté maso patří mezi nejoblíbenější suroviny nejen v české kuchyni. Snadno se totiž zpracovává a po dochucení a upravení má spoustu variant. Od pověstného holandského řízku přes různé karbanátky až po omáčky.
Když nechceme dlouho připravovat jídlo a potřebujeme ho mít během pár minut na stole, bude se hodit recept z dnešního článku. Jde o jednoduchý, ale chuťově zajímavý pokrm. Vyzkoušet můžeme mleté vepřové maso na Kunovjance, které spojuje šťavnaté mleté maso s pikantně sladkokyselou zeleninovou směsí.
Mohlo by vás zajímat
Jak rychle připravit mleté maso se zeleninou
Inspirací může být právě níže uvedený recept s pikantní zeleninou ze sklenice. Co obsahuje Kunovjanka? Jde o sterilovanou zeleninovou směs s paprikou, okurkami a cibulí, která dodá jídlu výraznou chuť i potřebnou šťavnatost. Výhodou je, že ji nemusíme krájet ani dochucovat – stačí přidat ze sklenice přímo do hrnce či pánve.
Jídlo si můžeme obohatit další zeleninou. Díky použití česneku, sladké chilli omáčky a kukuřice získáme pestrý pokrm s příjemně vyváženou chutí. A protože se všechno vaří v jedné pánvi, je tento recept ideální i pro dny, kdy nechceme trávit dlouhé hodiny v kuchyni.
Jídlo se skvěle hodí k rýži, kuskusu i těstovinám a ocení hovšichni, kdo mají rádi pikantnější pokrmy. Snadno se ohřívá, takže pokud nám zbyde, můžeme si ho druhý den vzít s sebou do práce.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit mleté vepřové maso na kunovjance
Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého vepřového masa (nejlépe z plece), 1 velkou cibuli, 3-4 stroužky česneku, 1 Kunovjanku (340 g), 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 lžíci sádla, 1 lžíci sladké chilli omáčky, 300 ml vývaru, 2 hrsti
mražené kukuřice, sůl a pepř mletý.
Jak na to? Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Obojí nechte zesklovatět na lžíci sádla a přidejte maso. Míchejte, až se maso rozdrolí a opeče. Přidejte protlak a chvíli restujte. Zalijte zeleninovou směsí Kunovjanka i s nálevem a částí vývaru. Vše ochuťte a pod poklicí duste asi 10-15 minut.
Ve zbytku vývaru rozmíchejte škrob, chilli omáčku a maso zahustěte. Přidejte kukuřici a dovařte asi 5 minut. Dochuťte a podávejte s rýží nebo těstovinami.
Náš tip: Z mletého masa si můžete připravit i rychlou omáčku na těstoviny podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více