Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz

O trochu známější holandský řízek z mletého masa plněný sýrem je klasikou hospod i školních jídelen a milují jej malí i velcí strávníci. Ten slovenský se také dělá z vepřového, ale ochucuje se trochu jinak.

Slovenský nebo holandský?

Pokud jste o slovenském řízku ještě neslyšeli, tak vězte, že jde o variaci na slavnější řízek holandský. Mletý řízek podobný karbanátku je specifický svou sýrovou náplní, zajímavé však na něm je, že kromě sýra uvnitř s Nizozemskem vůbec nic společného nemá. Jde zkrátka o specialitu typu španělského ptáčka nebo francouzských brambor, o nichž ve Španělsku nebo ve Francii nemají ani tušení. Všechny tyto pokrmy jsou totiž českými vynálezy a hity obyčejných vývařoven nebo pohostinství. 

Řízek z mletého masa

Holandský řízek vznikl jako taková levnější verze klasického řízku v dobách někdy po druhé světové válce, kdy bylo o kvalitní maso nouze, a tak se začaly řízky dělat z levnějších mletých směsí. Nápad obalit mleté maso do trojobalu už ostatně známe z karbanátku, na který jsou recepty doloženy již ve starých kuchařkách, třeba v té od M. D. Rettigové.

Na rozdíl od karbanátku se pak do „holanďáku“ nedává žádná houska, navíc je v něm ale nastrouhaný sýr, který dal holandskému řízku jméno. Nejčastěji se do něj totiž přidává eidam nebo gouda, což jsou sýry holandského původu

Misto goudy oštiepok

A stejně jako holandský řízek vznikl i ten slovenský. Jde totiž o obdobný smažený karbanátek, do které se ale místo goudy dává uzený oštiepok, případně jiný uzený sýr. Právě oštiepok je jedním z vyhlášených slovenských sýrů.

Tento pařený sýr se původně vyráběl z ovčího mléka, dnes už většinou narazíte na ten kravský. Existuje i v neuzené verzi, častěji se ovšem udí studeným kouřem, což mu dodává krásnou zlatohnědou barvu a specifickou uzenou chuť, která se pak přenese do řízku.

Jak na dokonalý řízek z mletého masa?

Vzhledem k tomu, že se slovenský řízek „zrodil“ ze stejné myšlenky jako „holanďák“ – a sice vylepšit placičku z mletého masa sýrem a pak ji obalit v trojobalu a osmažit, je i způsob přípravy stejný. 

  • U holandského, a tedy slovenského řízku je nejdůležitější, aby byl dostatečně šťavnatý. Na takový potřebujete dostatečně tučné maso, nejlépe vepřové z bůčku
  • Slovenský řízek je šťavnatý i díky sýru, proto jím nešetřete. Množství sýra by mělo odpovídat třetině váhy masa. Místo oštiepku můžete použít i třeba parenici anebo kombinaci obou sýrů.
  • Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Při konečném ochucování směsi pak myslete na to, že sýr je slaný, takže není třeba přidávat tolik soli do masa.
  • Chcete-li řízky ještě lahodnější, přidejte do směsi trochu smetany. Mleté maso dobře vstřebává tekutiny, díky tomu budou řízky ještě šťavnatější a jemnější. Smetanu do směsi přilévejte studenou, lépe se vstřebá. 
  • Pro chuť můžete přidat i cibulku nebo bylinky např. petrželku. 
  • Masovou směs dobře promíchejte a tvarujte z ní silnější placičky, ty obalte v klasickém trojobalu a smažte na pánvi na dostatečné vrstvě tuku dozlatova. Místo oleje můžete na smažení použít přepuštěné máslo. I pak budou řízky chutnější. 
  • Jako příloha se ke slovenskému řízku hodí bramborová kaše nebo vařené či šťouchané brambory

Recept na slovenský řízek

Chcete-li vyzkoušet alternativu k holandskému řízku a máte v oblibě uzené sýry, můžete slovenský řízek vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 600 g vepřového bůčku, 200 g nastrouhaného oštiepku nebo parenice, 1 vejce, 100 ml mléka nebo smetany, sůl, mletý pepř, případně 1 lžičku mleté papriky, petrželovou nať nebo pažitku, vejce, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.

  1. Den předem promíchejte maso se studeným mlékem nebo smetanou. Přidávejte smetanu postupně a v malém množství podle potřeby. Pak směs uložte na noc do lednice.
  2. Druhý den přidejte nastrouhaný nebo na drobné kostičky nakrájený sýr, osolte a opepřete. Navlhčenýma rukama pak tvarujte řízky.
  3. Řízky nejdříve ponořte do rozšlehaného vejce a poté obalte ve strouhance. Můžete a nemusíte je předem ještě obalit v mouce. Celý proces obalení pak zopakujte ještě jednou. Hotové řízky nakonec smažte z obou stran v rozehřátém oleji dozlatova. Řízly podávejte s bramborovou kaší.

Náš tip: Do směsi mletého masa můžete zamíchat i nivu. Takový řízek si pak můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více