Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na polské bramborové noky kluski: Připravte si je podle originálního receptu od slavné polské kuchařky
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi halušky nebo bramborové knedlíky? Tak v tom případě vám určitě zachutná i slavná polská specialita označovaná jako kaszubskie kluski nebo také golce. Hledáte-li nějaký autentický recept, zkuste ten podle Ewy Szczesne, účastnice polského MasterChefa, která je hvězdou místních sociálních sítí. 

Polská specialita kluski

Při zmínce o polské kuchyni si většina lidí představí speciality jako je bigos, polévka žurek nebo pierogy. Neméně slavné jsou ovšem i polské kaszubskie kluski neboli golce. Jde vlastně o jakési bramborové knedlíky nebo spíš noky, které se připravují z vařených i čerstvých brambor.

Dalo by se říct, že jde o obměnu našich chlupatých knedlíků. Jim se někdy říká i klouzáky, takže je patrná i podobnost obou pojmenování.

Tyto knedlíky jsou, jak již vyplývá z názvu, specialitou Kašubska - historického území v Polsku na pobřeží Baltského moře, jež je součástí dnešního Pomořanska. Místní kuchyně je poměrně prostá a jednoduchá. Vládne zde totiž nepříznivé klima, které v minulosti znesnadňovalo obchod mezi venkovem a městem.

Díky tomu byla oblast odkázána téměř výhradně na místní produkty. Vzhledem k poloze u moře byly hlavním zdrojem obživy ryby, oblíbenou ingrediencí ve většině receptů jsou i brambory, čehož jsou kluski nejlepším důkazem. 

Různé verze polských knedlíků

Kluski mají jako spousta podobných pokrmů mnoho variant. Někdy se dělají jen ze syrových brambor, jindy pro změnu pouze z vařených. Někteří do těsta dávají vajíčka, mohou být větší i menší a občas se také plní masem nebo tvarohem. Podávají se obvykle jako příloha k masu nebo se polévají sádlem s osmaženou cibulkou či se podávají se smetanou.

Kluski podle polské food influencerky Ewy

Chcete-li vsadit na jistotu, můžete si je připravit rovnou podle receptu Ewy Szczesne, slavné polské influencerky, která se proslavila jako účastnice sedmé řady polského MasterChefa v roce 2018. Tehdy sice vypadla těsně před branami finále, nicméně diváky zaujala svým optimismem, přirozeností a vášní pro vaření.

Přestože žije již 30 let v Itálii, což se odráží v jejích receptech (kombinuje tradiční polskou kuchyni s italskými vlivy), po soutěži se stala jednou z nejpopulárnějších kulinářských tvůrkyň na sociálních sítích v Polsku. Na TikToku ji sleduje přes 1,2 milionu lidí a její videa mají více než 34 milionů lajků.

Na Instagramu má přes 650 tisíc sledujících. Sdílí totiž jednoduché a chutné recepty, které jsou přístupné i začátečníkům a jedním z jejích nejpopulárnějších jsou i tyto kaszubskie kluski ziemniaczane. A jak je tedy podle Ewy připravíte? 

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 2-3 lžíce mouky (podle druhu brambor), 1 vejce, sůl, trochu bramborového škrobu na posypání knedlíků, olej nebo sádlo, cibuli a slaninu k podávání. 

  1. Brambory omyjte, oloupejte a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu brambor nakrájejte, dejte do hrnce s vodou a uvařte doměkka. Pak vodu slijte, brambory nechte oschnout a prolisujte je do mísy.
  2. Druhou polovinu nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte je do sítka vyloženého utěrkou nebo plátýnkem a nechte okapat. Pak z nich dobře vymačkejte přebytečnou tekutinu. Tu nechte odstát a slijte, aby vám zbyl jen samotný bramborový škrob.
  3. Syrové brambory přidejte k vařeným, přidejte vajíčko, sůl, mouku (případně přidejte, kdyby byla směs příliš řídká) a nakonec přidejte bramborový škrob. Vše promíchejte a vytvarujte menší podlouhlé noky a obalte je na talíři trochu ve škrobu.
  4. Mezitím si v hrnci rozehřejte dostatečné množství osolené vody a kluski v ní vařte, dokud nevyplavou. 
  5. Nakrájejte slaninu nadrobno, cibuli oloupejte a také ji nakrájejte. Na velké pánvi pak rozehřejte olej nebo sádlo a cibuli a slaninu na tuku osmažte dozlatova. Nakonec ke směsi přidejte uvařené kluski a promíchejte, aby se dobře obalily v tuku. Pak ihned podávejte. 

Náš tip: České chlupaté knedlíky můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Ziemniakiczykartofle.com.pl: Kaszubskie golce

Instagram.com: ewa.masterchef
Tiktok.com: ewa.masterchef Ewa Szczesna

 

 

 

 


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli