Jak na polské bramborové noky kluski: Připravte si je podle originálního receptu od slavné polské kuchařky
5. 6. 2025 Vaření
Máte rádi halušky nebo bramborové knedlíky? Tak v tom případě vám určitě zachutná i slavná polská specialita označovaná jako kaszubskie kluski nebo také golce. Hledáte-li nějaký autentický recept, zkuste ten podle Ewy Szczesne, účastnice polského MasterChefa, která je hvězdou místních sociálních sítí.
Polská specialita kluski
Při zmínce o polské kuchyni si většina lidí představí speciality jako je bigos, polévka žurek nebo pierogy. Neméně slavné jsou ovšem i polské kaszubskie kluski neboli golce. Jde vlastně o jakési bramborové knedlíky nebo spíš noky, které se připravují z vařených i čerstvých brambor.
Dalo by se říct, že jde o obměnu našich chlupatých knedlíků. Jim se někdy říká i klouzáky, takže je patrná i podobnost obou pojmenování.
Tyto knedlíky jsou, jak již vyplývá z názvu, specialitou Kašubska - historického území v Polsku na pobřeží Baltského moře, jež je součástí dnešního Pomořanska. Místní kuchyně je poměrně prostá a jednoduchá. Vládne zde totiž nepříznivé klima, které v minulosti znesnadňovalo obchod mezi venkovem a městem.
Díky tomu byla oblast odkázána téměř výhradně na místní produkty. Vzhledem k poloze u moře byly hlavním zdrojem obživy ryby, oblíbenou ingrediencí ve většině receptů jsou i brambory, čehož jsou kluski nejlepším důkazem.
Mohlo by vás zajímat
Různé verze polských knedlíků
Kluski mají jako spousta podobných pokrmů mnoho variant. Někdy se dělají jen ze syrových brambor, jindy pro změnu pouze z vařených. Někteří do těsta dávají vajíčka, mohou být větší i menší a občas se také plní masem nebo tvarohem. Podávají se obvykle jako příloha k masu nebo se polévají sádlem s osmaženou cibulkou či se podávají se smetanou.
Kluski podle polské food influencerky Ewy
Chcete-li vsadit na jistotu, můžete si je připravit rovnou podle receptu Ewy Szczesne, slavné polské influencerky, která se proslavila jako účastnice sedmé řady polského MasterChefa v roce 2018. Tehdy sice vypadla těsně před branami finále, nicméně diváky zaujala svým optimismem, přirozeností a vášní pro vaření.
Přestože žije již 30 let v Itálii, což se odráží v jejích receptech (kombinuje tradiční polskou kuchyni s italskými vlivy), po soutěži se stala jednou z nejpopulárnějších kulinářských tvůrkyň na sociálních sítích v Polsku. Na TikToku ji sleduje přes 1,2 milionu lidí a její videa mají více než 34 milionů lajků.
Na Instagramu má přes 650 tisíc sledujících. Sdílí totiž jednoduché a chutné recepty, které jsou přístupné i začátečníkům a jedním z jejích nejpopulárnějších jsou i tyto kaszubskie kluski ziemniaczane. A jak je tedy podle Ewy připravíte?
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 2-3 lžíce mouky (podle druhu brambor), 1 vejce, sůl, trochu bramborového škrobu na posypání knedlíků, olej nebo sádlo, cibuli a slaninu k podávání.
- Brambory omyjte, oloupejte a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu brambor nakrájejte, dejte do hrnce s vodou a uvařte doměkka. Pak vodu slijte, brambory nechte oschnout a prolisujte je do mísy.
- Druhou polovinu nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte je do sítka vyloženého utěrkou nebo plátýnkem a nechte okapat. Pak z nich dobře vymačkejte přebytečnou tekutinu. Tu nechte odstát a slijte, aby vám zbyl jen samotný bramborový škrob.
- Syrové brambory přidejte k vařeným, přidejte vajíčko, sůl, mouku (případně přidejte, kdyby byla směs příliš řídká) a nakonec přidejte bramborový škrob. Vše promíchejte a vytvarujte menší podlouhlé noky a obalte je na talíři trochu ve škrobu.
- Mezitím si v hrnci rozehřejte dostatečné množství osolené vody a kluski v ní vařte, dokud nevyplavou.
- Nakrájejte slaninu nadrobno, cibuli oloupejte a také ji nakrájejte. Na velké pánvi pak rozehřejte olej nebo sádlo a cibuli a slaninu na tuku osmažte dozlatova. Nakonec ke směsi přidejte uvařené kluski a promíchejte, aby se dobře obalily v tuku. Pak ihned podávejte.
Náš tip: České chlupaté knedlíky můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více