

Špaldovo-žitný chléb
Suroviny bochník 1,5 kg
- 400 g špaldové mouky
- 400 g žitné celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 500 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky chlebového koření (dá se koupit v DM)
- sádlo na vymazání plechu
- 100 ml teplé vody
- 1/2 lžičky soli na potření
Postup přípravy receptu
Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí. Počkáme 10 minut než nám vzejde kvásek. Mezitím do mísy prosejeme všechny tři mouky (žitná jde hůř, ale jde to, nebojte se toho). Přidáme sůl, kmín a koření a promícháme. Přilijeme vykynutý kvásek, olej, vlažnou vodu a zpracujeme v těsto. Těsto vyklopíme na vál a 5 minut rukama zpracováváme. Trochu se ze začátku lepí, ale vydržte, ke konci budete mít hezký bochánek propracovaného těsta.
Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Mělčí kulatou mísu vyložíme pečicím papírem. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a dáme ho do mísy na dalších 30 minut kynout ( kdo má ošatku, použije ošatku ).
Troubu si předehřejeme na 225 °C a na dno trouby dáme kastrůlek s vodou. Po půl hodině přendáme vykynutý bochánek i s pečicím papírem na plech pomaštěný sádlem. Bochánek lehce párkrát nařízneme ostrým nožem a pomašlujeme slanou vodou. Vložíme do trouby na nižší mřížku a pečeme 10 minut při 225 °C, potom teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme 30 - 40 minut. Během pečení ještě 2 x - 3 x potřeme bochník slanou vodou.
Upečený bochník vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Správně upečený bochník má při poklepání na dno znít dutě. Nejlepší je namazaný máslem s hrnkem mléka.
Poznámka od kuchařky
Díky špaldové mouce má chleba výraznou chlebovou vůni, krásně popraskanou kůrku a je vláčný.
Špalda má vysokou nutriční hodnotu a je výjimečná svým složením: má vysoký podíl bílkovin, tuku s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidů, minerálů a vitamínů skupiny B a neobsahuje cholesterol. Je lehce stravitelná.
Má pozitivní účinky na imunitní systém.
Více o špaldě zde:
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špaldovo-žitný chléb
-
moc dobrý chlebík. koupila jsem si špaldovou mouku, tak jsem chtěla vyzkoušet i jiný chleba, než dělávám a tento bude patřit mezi ty oblíbené. Překvapilo mě, že i když je chleba z celozrnných muk, krásně vykynul.Jako 200g mouky jsem dala pšeničnou celozrnnou ( gramahamovou ) abych to měla zdravé celé :) A protože grahamová je pak po upečení sušší, přidala jsem 2 lžíce oleje navíc. Do těsta jsem přisypala hrst slunečnicových semínek. Udělala jsem z těsta 2 chleby, jeden do hranaté formy a druhý jen tak na plech bez formy. Voní krásně, je měkoučký a i přítel,který semínkové chleby nejí, ho bez problémů snědl.
-
Mám dotaz,nemůžu hladkou mouku pšeničnou,můžu jí vynechat a dát poměr 500g žitné a 500g špaldové mouky? Má to někdo prosím vyzkoušené??? Díky Janka
-
Nevypadá tak hezky vypečeně,jako ten Váš,ale je moc dobrý,určitě zopakuji
Posílám bodík
-
cathleen: já ve špaldě také necítím žádné oříšky
chlebík sice voní po koření, ale zároveň voní úplně jinak (a nádherně) než normální chleba, a to je podle mě právě tou směsí muk...a jestli je vláčný díky špaldové nebo žitné mouce nevím, ale když dělám chleba pšenično-žitný, tak není takhle vláčný, tak nevím..tento poměr muk jsem si vymyslela sama a na tento typ chleba mi moc vyhovuje
-
chlebík moc hezký
Špalda by měla chutnat po oříščích (i když - mě nepřišla nijak moc zvláštní). Chlebík bude chlebově vonět po koření a vláčný spíš kvůli obsahu žitné mouky
-
J.R.: přesně tak, žitná celozrnná hladká..no vidíš, tak když máš i špaldovou, můžeš se do něj pustit
-
Prakticky stejný dělám, moc ráda pracuju se špaldovkou a žitnou moukou.
-
Chlebík vypadá moc krásně
+5
-
No, vypadá super, chlebík, jako malovaný. Jen já mám raději chleby z jednoho druhu mouky. Dodnes jim moc nerozumím, ikdyž mám kam nahlédnout, jak to s něma je. Źitná celozrnná...u nás vidím žitnou celozrnnou hladkou, je to ona? No a špaldovou tady máme.
-
TO je něco pro mě
Recept si ukládám