Jahody vydrží v mrazáku až rok, v nejlepší kondici ale maximálně osm měsíců. Správné zamrazení má svá pravidla
9. 6. 2025 Ostatní
Jak dlouho vydrží jahody v mrazáku? Pokud je tam ještě máte, už je jejich hraniční doba. Poradíme, co dělat při mražení nové dávky, aby ovoce vydrželo ve skvělém stavu co nejdéle.
Sezóna jahod
Jahody neodmyslitelně patří k začátku léta. Jejich sezóna obvykle začíná koncem května a trvá přibližně do konce června v závislosti na počasí a konkrétní odrůdě. Právě v tomto období mají jahody nejlepší chuť, jsou sladké, šťavnaté a plné vitaminů. Díky své oblíbenosti se staly stálicí v českých zahradách, na farmářských trzích i v kuchyni – ať už čerstvé, v dezertech, marmeládách nebo jako osvěžující součást letních nápojů.
Protože je sezóna poměrně krátká, snažíme se uchovat chuť čerstvých jahod i na pozdější měsíce. Jednou z nejčastějších a nejjednodušších metod je zmrazení.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží jahody v mrazáku?
Správně zmrazené jahody vydrží v mrazáku 8 až 12 měsíců, aniž by výrazně ztratily svou chuť, vůni či výživové vlastnosti. Tento údaj potvrzuje například Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR, které uvádí, že zmrazené jahody lze uchovávat až jeden rok.
Přitom je ale také důležité, jestli jahody byly zamrazeny správným způsobem a uchovávány za vhodných podmínek. Na co si tedy dát pozor?
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak správně mrazit jahody
- Na zamrazení je třeba využít jen pevné, zralé a nepoškozené jahody. Plesnivé nebo přezrálé plody neskladujeme.
- Jahody myjeme pod tekoucí vodou, a pak je opatrně osušíme, abychom je nepoškodili. Zelené stopky odstraňujeme až po osušení, aby se zabránilo nasáknutí plodu vodou.
- Jahody si žádají předzamrazení. Jahody rozložíme v jedné vrstvě na tác vyložený pečicím papírem tak, aby se plody nedotýkaly, a dáme ho do mrazáku. Po zmrznutí tác vyndáme a jednotlivé kusy přesuneme do uzaviratelných sáčků nebo nádob.
- Při jaké teplotě mrazit jahody? Uchováváme je ideálně při stálé teplotě -18 °C v dobře uzavřených obalech, aby se zabránilo spálení mrazem a ztrátě chuti.
- Správnému odebírání napomůže označení datem zmrazení, tak můžeme sledovat dobu skladování.
Pro nejlepší chuť se vyplatí spotřebovat zmrazené jahody do 6 až 8 měsíců, i když vydrží až rok. Po rozmrazení mohou být jahody měkčí a tmavší, ale stále vhodné pro přípravu dezertů, smoothie, jahodových dření nebo na pečení.
Náš tip: Ze zmrazených jahod si můžete připravit třeba i jahodovou zmrzlinu. Vyzkoušejte ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více