Náš život s celiakií: Tento bezlepkový chléb z červené čočky si Áňa zamilovala a chutná i jiným členům rodiny
19. 6. 2025 Vaření
Najít chleba, který by naše dcera Anička, jež má již tři roky celiakii, vzala na milost, je poměrně věda. Ten z červené čočky jí ale překvapivě zachutnal hned. Je tak dobrý, že se dá jíst i samotný, Áně se líbí i kvůli jeho oranžové barvě a taky je to možnost, jak do ní dostat i nějaké luštěniny.
Nejlepší bezlepkový chléb
O našem hledání ideálního bezlepkového chleba jsem už psala v našem starším článku. Nakonec si Anička našla svou oblíbenou značku a objevila jsem i recept, podle něhož jí chleba občas peču. Ale samozřejmě člověk chce stále zkoušet dál a objevovat, zda by se nenašel další zajímavý recept, který by jí chutnal.
A tak když jsem našla na Facebooku recept na chléb z červené čočky, rozhodla jsem se, že ho musím vyzkoušet a Anička samozřejmě se mnou.
Mohlo by vás zajímat
V hlavní roli červená čočka
Tento chléb je tak trochu hitem na sociálních sítích. Jde totiž o dokonalý proteinový chlebík, který si můžete dopřát i tehdy, když omezujete pečivo při dietě. Jeho hlavní ingrediencí a zdrojem bílkovin v něm je červená čočka. Tu doma ze všech luštěnin používám nejraději, přičemž z ní obvykle dělám slavné indické jídlo dhal, které Aničce docela chutná, hlavně, když ho udělám s její nejoblíbenější přílohou rýží. Jen občas hrozí, že sní jen suchou rýží a samotný dhal nechá.
Čočkový chléb je ovšem výjimečný tím, že se do něj nedává žádná mouka, což z něj dělá i výbornou potravinu pro bezlepkáře. Je tak ideální možností, jak získat bezlepkový chléb, aniž byste museli používat bezlepkové moučné směsi, které obsahují zbytečně moc škrobů a dalších přídatných látek.
Jednoduchá příprava
Příprava čočkového chleba je navíc opravdu jednoduchá, což mohu potvrdit. Všechny ingredience stačí jen společně rozmixovat, nic nemusí kynout a nadýchanosti dosáhnete jen pomoci kypřicího prášku do pečiva. Zdrojem bílkovin je v něm navíc i jogurt, který se podílí na vláčnosti těsta.
Na chlebu je super, že můžete experimentovat s jeho chutí pomocí koření, které do něj přidáte. V originálním receptu, který jsem našla, je sice mletá paprika, ale tu klidně můžete vyměnit i za různé druhy bylinek (třeba oregano nebo bazalku). Kromě toho jej lze oživit pomocí semínek (ta navíc dodají vlákninu), které přidáte do těsta nebo jimi chléb posypete. Zkusit můžete třeba slunečnicová semínka nebo sezam.
Jak upéct chléb z čočky?
Já jsem do chleba použila řecký jogurt a jako koření jsem namixovala červenou papriku s trochou uzené. Navrch jsem jej ozdobila semínky černuchy, kterou teď používáme doma poměrně hodně, hlavně do salátů, ale i hodila se výborně i na chleba.
Čočkový chléb je pro Áňu takovým zajímavým zpestřením jídelníčku a samostatným jídlem. Dává si ho tak spíš jako slaný koláč než jako klasický chleba, ale s máslem nebo obložený sýrem či šunkou chutná dobře. A hlavně se mi líbí, jak je rychle hotový, takže když zjistím, že doma zrovna nemáme bezlepkové pečivo, je to ideální volba. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 200 g červené čočky, 2 vejce, 1 kelímek skyru nebo řeckého jogurtu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku červené papriky a špetku soli.
- Čočku odvažte do misky, zalijte ji studenou vodou a nechte aspoň šest hodin nabobtnat. Ideální je to ale přes noc. Pak přebytečnou vodu slijte a čočku propláchněte.
- Dejte ji do mixéru, přidejte vejce, jogurt, prášek do pečiva, červenou papriku a špetku soli (podle toho, jak moc chcete mít chléb slaný). Vše rozmixujte na hladkou směs.
- Tu nalijte do formy vyložené pečicím papírem (použít lze kulatou formu nebo podlouhlou chlebíčkovou formu) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečete asi 40 minut. Hotový chléb vyjměte z formy, nechte vychladnout a podávejte nakrájený na plátky.
Náš tip: Červenou čočku můžete přidat i do tohoto zeleninového guláše podle našeho video receptu.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více