Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Semínka černuchy dodávají výraznou chuť indickým pokrmům. Její léčivé účinky znali už starověcí lékaři
Zdroj: freepik, Azerbaijan stockers

Vypadá trochu jako černý sezam nebo jako větší mák a stejně tak se dá používat jako posypka na pečivo. Černucha setá je ale i vynikajícím kořením, může se totiž pyšnit zajímavou a výraznou chutí, která dodává šmrnc mnoha orientálním pokrmům. Nebojte se ji vpustit i do své kuchyně.

Nejstarší koření světa

Říká vám něco černý kmín? Právě tak jsou občas nazývána semínka černuchy seté. Aby to nebylo příliš jednoduché je známá též jako nigella (což je i její latinský název), semena černé cibule, římský koriandr, ale také královský, křížový, šabrejový, mateřský nebo vladařský kmín, falešný elebor, smrkačka či šabrej.

Tato nenápadná bylina se světle modrými kvítky patří mezi pryskyřníkovité a pěstuje se někdy i na zahradách jako okrasná květina. Nejlepší jsou na ní ale její semínka, která se suší a pak slouží jako koření. Černucha je prý dokonce nejstarším kořením vůbec a od dávných dob se používá v lidové medicíně jako léčivka. Pochází zřejmě z Asie, ale roste od Indie až po Středomoří. Vzhledem k tomu, jak dlouho se pěstuje, není možné už její původ ani určit.  

Znali ji již starověcí lékaři

Černucha setá je rostlinou přímo zázračnou. I proto si jejích léčivých schopností vážili již ve starověkém Egyptě a v Řecku. Lahvička s olejem z černuchy prý byla dokonce nalezena v hrobce faraona Tutanchamona. Podle studie Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses (Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov) se jí v dávných dobách říkalo černé semeno a zmínka o něm je dokonce již v Bibli.

Její schopnosti vyzdvihovali i starověcí lékaři jako Hippokratés a Dioscorides, mluvilo se o ní dokonce jako o „bylině z nebes“. Ve svém díle Kánon medicíny ji opěvoval i další slavný lékař, tentokrát středověký – Avicena. Ten ji doporučoval pro zvýšení energie organismu a také jako podporu při zotavování z únavy a rozladění. Velmi je oblíbená jaké léčivka v arabském světě, za což může pravděpodobně prorok Mohamed, který se o černuše vyjádřil takto: „Držte se a užívejte toto černé semínko, protože má lék na každou nemoc kromě smrti.“

Zbaví vás kašle i bolestí břicha

Již ve starověkém Řecku se s pomocí černuchy léčily různé trávicí potíže, pomáhala také na kousnutí hadem a bodnutím štírem a při bolestech zubů. Černucha toho ale dokáže mnohem víc a je prospěšná snad na každý zdravotní problém. Podle webu Verywellhealth.com se využívá k léčbě astmatu a bronchitidy, ulevuje i při alergické rýmě. Díky thymochinonu, účinné látce obsažené v olejovém extraktu z černuchy má rostlina protizánětlivé, protisvědivé, antibakteriální a dokonce i protirakovinné účinky. Kromě toho snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, zmírňuje menstruační bolesti i chronické bolesti zad a hlavy. Kromě toho zvyšuje duševní výkonnost. Lidové léčitelství doporučuje černuchu podle knihy Domácí recepty proti nemocem proti nadýmání stejně jako fenykl nebo anýz a dále také proti průduškovým katarům.

Ze semínek černuchy je možné připravit čajový odvar, který je dobré popíjet při kašli, rýmě, bronchitidě nebo zánětu dutin. Bylinkář Valdemar Grešík doporučuje na stránkách Gresik.cz připravit odvar následujícím způsobem: Jednu čajovou lžičku vsypejte do 1/4 litru studené vody, přiveďte k varu a krátce povařte. V zakryté nádobě nechte 15 minut odstát a sceďte. Odvar se připravuje vždy čerstvý. Pije se 1-2x denně. Ze semen černuchy se lisováním zastudena vyrábí cenný olej, který se používá také v kosmetice. Podle webu Nigellatherapy.com je olej vhodný k masážím pokožky se sklonem k ekzémům, výborně ji hydratuje, léčí spáleniny, hojí rány a jizvy, pomáhá při akné a prý zpomaluje i proces stárnutí. Zřejmě právě proto jej měly v oblibě i slavné egyptské královny Nefertiti a Kleopatra.

Posypejte jimi naan i dhal

Semínka černuchy jsou populární hlavně v indické kuchyni, ale také na Blízkém východě a na severu Afriky, jako oblíbený druh koření. Olej z černuchy se tu zase často používá do salátů. Semínka mají lehce pálivou a nahořklou chuť, a proto se často využívají místo pepře. Jsou hodně aromatická, připomínají trochu i cibuli.

Často se sypou na chléb a jiné pečivo, specifickou chuť dodávají různým indickým plackám, například indickému chlebu naan, ozdobí saláty i indický luštěninový pokrm dhal. Mletá semínka bývají rovněž součástí mnoha kořenících směsí, třeba na curry. Výborně ochutí rovněž pokrmy z kořenové zeleniny nebo dýňové pyré či pečenou dýni. Využít je ostatně můžete všude tam, kde používáte sezamová semínka, třeba k dozdobení slaných domácích krekrů.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více