Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V posledním díle pořadu Buchty po ránu necestovali Josef Maršálek s Terezou Bebarovou nijak daleko, ale jen kousek za hranice na Slovensko. Pustili se do přípravy rovnou tří specialit, pokud ale vás nejvíc lákají zajímavé kombinace chutí, určitě vás osloví šarišské kapustníky podle receptu slavného cukráře.

Kapustníky - slovenská specialita

Slovenská kuchyně nabízí spoustu sladkých specialit, od luxusnějších cukrárenských dezertů až po obyčejné prosté sladké pokrmy lidové kuchyně. Jedním z té druhé skupiny jsou i kapustníky – placky z kynutého těsta, které se hodně podobají našim zelňákům.

V minulosti šlo o klasický jednoduchý pokrm z levných ingrediencí, který si mohly dopřát i ty nejchudší vrstvy. Josef Maršálek ovšem v pořadu Buchty po ránu šarišské kapustníky nepředstavil jako nějaký pokrm chudých, ale jako vynikající specialitu, na níž si každý určitě pochutná.

Vzhledem k tomu, že se do nich dává sádlo, šlo i v minulosti o delikatesu, která se připravovala hlavně při svátečních příležitostech, třeba na Vánoce

Sladké, ale se slanou zelnou náplní

Kapustníky se dělají z klasického kynutého těsta, v němž je ovšem místo másla sádlo. Podobné placky se dělají po celém Slovensku, ty ze Šariše, regionu na východě Slovenska, jsou ovšem specifické tím, že se podávají sladké.

To by možná nebylo tak zvláštní, pokud by v nich nebyla náplň pro kapustníky typická, a to zelí. To se používá čerstvé, ovšem trochu podušené. „Nechceme hnědé karamelizované zelí, chceme jen, aby změklo. Mělo by být lehce doslana s malinkou peprností pepře,“ říká o náplni Josef Maršálek.

U náplně je důležité, aby byla všechna voda vydušená. „Kdyby se náhodou stalo, že máte více vodnaté zelí, tak to dejte na cedník, protože ta voda by vadila při motání,“ upozorňuje cukrář.

Šarišské kapustníky od Josefa Maršálka

Jestliže vás recept na šarišské kapustníky zaujal, můžete si je připravit podle Josefa Maršálka třeba hned teď. Jak na to?

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mléka, 6 g soli, 50 g cukru krupice, 50 g sádla, 10 g droždí a 1 vejce. Na náplň si připravte: 1 menší hlávku zelí, 50 g sádla a sůl a pepř. Dále: sádlo na potření, moučkový cukr na posypání.

  1. Odvažte si hladkou mouku a přidejte k ní všechny ingredience kromě sádla a soli. Vše prohněťte v robotu na nejnižší stupeň 2-3 minuty, pak přidejte další ingredience a ještě prohněťte, až vznikne úplně hladké těsto. Trvá to 5-6 minut. Těsto musí být nalepené na háku a nesmí ulpívat na stěnách mísy. 
  2. Těsto přendejte do mísy, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte nakynout do dvojnásobného objemu. 
  3. Mezitím v hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte nakrouhané zelí, sůl a pepř. Přiklopte a duste asi 25-30 minut do změknutí zelí. Zelí můžete případně podlít i trochou vody. 
  4. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a rozplácněte do tvaru většího kruhu (o velikosti 25-30 cm). Ten pak nařežte kartou nebo rádýlkem na 10 výsečí. Každý kousek pak roztáhněte od krajů a doprostřed dejte dostatečné množství náplně. Pak všechny kousky zabalte jako buchty. Okraje dobře spojte k sobě a zakoulejte. Nechte krátce kynout 10-15 minut. Poté každý bochánek vyválejte na placku o průměru 15-20 cm.
  5. Kapustníky můžete upéct nasucho na pánvi nebo na tálu kamen z obou stran dozlatova. Pokud máte doma horkovzdušnou fritézu, můžete je udělat i v ní. Každou placku dejte na pečicí papír vložte do fritézy předehřáté na 200 °C a pečte 4-5 minut z každé strany.  
  6. Ještě horké placky potřete rozpuštěným sádlem a posypejte moučkovým cukrem. Použít můžete cukr v mlýnku. 

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránuzjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Buchty po ránu - šarišské kapustníky

Ukázat 9 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Klasické zelňáky s kysaným zelím si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli