Prázdniny u babičky: Jak na vynikající nočky s vejci a slaninou? Rychlý a levný pokrm vás vrátí do dětství
18. 7. 2025 Vaření
V létě nemáme obvykle čas a v horkých dnech ani energii na dlouhé vyváření, takže nám přijdou vhod recepty na jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová a zasytí i po náročných prázdninových dobrodružstvích. Tyto nočky s vejci a slaninou to vše dokonale splňují.
Dobroty z babiččiny kuchyně
Prázdniny u babičky bývaly vždy nezapomenutelné a vzpomíná na ně snad každý. Kromě koupání v rybníce, pobíhání a hraní si venku od rána do večera a mlsání toho, co se urodilo na zahradě, je všichni mají spojené i s dobrotami babiččiny kuchyně.
I když šlo často o jednoduchá a úplně obyčejná jídla, od babičky vždy chutnaly tak nějak lépe a v našich vzpomínkách je máme uložené jako delikatesy.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché nočky místo těstovin
Jedním z takových obyčejných pokrmů jsou třeba i jednoduché nočky. Jde vlastně o takovou snadnější verzí nudlí nebo flíčků, které dřív babičky běžně dělávaly domácí. Pokud se vám ale nechce vyvalovat a krájet těsto, je mnohem lehčí z něj jen lžičkou vykrájet drobné nočky a ty vařit ve vodě, dokud nevyplavou.
Na těsto na tyto nočky potřebujete jen pouhé tři ingredience, a to mouku, vodu a sůl. Z nich během chvilky uhnětete jednoduché těstíčko, z něhož snadno vytvarujete malé nočky. Jde vlastně o takovou jednodušší verzi halušek bez brambor, nočky se také trochu podobají špeclím – do nich se ale dávají vajíčka.
Jako knedlíky s vejci
Tyto nočky jsou vynikající podávané se smaženými vajíčky a opečenou slaninou. Dalo by se říct, že jsou takovou variací na knedlíky s vejci, když zrovna nemáte doma navařené knedlíky, ale dostali jste neodolatelnou chuť na tuto tradiční hospodskou specialitu.
Tyto nočky s vejci , někdy taky nazývané "nočky s vajci", jsou specialitou slovácké kuchyně, v některých rodinách se jim rovněž říkalo kúsky s vajcem. V každém případě šlo o rychlý a levný pokrm, který byl do letních prázdninových dnů jako dělaný.
Recept na babiččiny nočky s vajci
Nočky s vajci můžete podávat samotné, chcete-li je ale trochu odlehčit nebo podpořit letní charakter jídla, dejte si je s klasickým listovým salátem podávaným se sladkokyselou zálivkou a třeba i s vyškvařeným špekem, jak je rovněž zvykem na Moravě. A jak tedy tyto nočky jako od babičky připravíte?
Budete potřebovat: 150 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 150-180 g vody, 4 vejce a 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny).
- V míse smíchejte obě mouky se solí a vodou tak, aby vzniklo hodně husté těsto.
- Uzený bůček nebo slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Do misky rozklepněte vejce, mírně je osolte a vidličkou rozšlehejte.
- Malou lžičkou ukrajujte kousky těsta, vhazujte je do vroucí vody, promíchejte a vařte, dokud nočky nevyplavou. Pak je vyjměte nebo vodu slijte.
- Než se nočky uvaří, orestujte na pánvi kostičky uzeného bůčku nebo slaniny a přilijte rozšlehaná, osolená vejce. Jakmile se začnou srážet, přidejte na pánev nočky. Promíchejte a dosmažte do téměř úplného ztuhnutí vajec.
- Podle chuti pokrm osolte, rozdělte na talíře a podáváme s hlávkovým salátem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více