Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová polévka od babičky

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Antik10 Antik10

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Typickou polévkou pro českou kuchyni je bezesporu bramboračka. Není však jen jeden recept. Důkazem jsou staré recepty našich babiček, které byly inspirací a vodítkem pro kuchařky při vaření takové polévky.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 587 kJ /
618 kcal
Bílkoviny7,15 g
Tuky41,70 g
Vláknina6,45 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 53 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy50,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z másla a mouky připravíme jíšku. Necháme ji stranou. Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, zeleninu a houby na menší kousky. Vše společně povaříme ve vývaru. Krok 3: Polévku zahustíme připravenou jíškou, přidáme prolisovaný česnek, sůl a bobkový list a povaříme. Krok 4: Těsně před koncem varu přidáme rozemnutou majoránku.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější otázky o majoránce

Zveřejněno 11. 2. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová polévka od babičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VAYz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová polévka od babičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VAYz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (53)

Moc dobrá 😊

Výborná polévka

Hodně podobná té, co vařila maminka. Děkuji za recept.

Hanes: Přímo pod názvem receptu jsou hvězdičky a lze recept ohodnotit. Od jedné až po pět hvězdiček. Čím lepší recept, tím víc hvězdiček.:-K

No jo, kde se ale nyní dávají body?:-O

Je dost hrozné číst, jak přesně se který recept dělá a kdo to tak nedělá, je idiot. Nerad používám vulgarismy, ale idiot je ten, kdo tohle napíše. Každý máme své receptury a hlavně svůj jazyk.
I když mám své postupy na bramborovou polévku, uvařil jsem podle tohoto receptu a náramně mi chutnalo (A ještě bude, mám jí asi na týden????). Samozřejmě dávám bodík:yes:

hosta: upřímně Tě lituju :-K...děs...:-//

bohynovka: časově to sedí, začínám soptit, lítají už ode mne blesky, Mikuláš se blíží:-D

hosta: Vis, ze nevolnictvi uz skoncilo, vid:-)? Dnes to mas jako galeje.

maris: proto jsem ji tady smazala:-)

Stejná fotka od Handika je u receptu Kuřecí vývárek
https://www.toprecepty.cz/recept/30078-kureci-vyva...:no:

:yes: Dělala jsem jí po prvé a tenhle recept je výborný :P

staratata 18. 9. 2017 09:57
Saja: Tento recept mohla dělat jedině šílená bába z Dobřan. Do základu se dává sádlo. Bobkový list nikoliv. Recepty by neměli dělat idioti.

Zobrazit starší odpověď

někteří lidi berou recepty doslova. Má to být jen inspirace a každý, dle svého uvážení vařte. Zda-li Hera nebo psí sádlo 8-( domácí vývar, či vývar ze slepičích pařátů :-O Každý podle chutě, tak se tu nečertěte. Mně se taky nelíbí všechny recepty doslova, ale vetšinou vždy najdu nějakou inspiraci. Správný kuchař musí mít fantazii. tak se nečertěte nad Masoxem. Věřím, že i ti, co tu říkají Kostku Nikdy, ji určitě někdy použili. A nebo měli v jídle a řekli si Mňam. ;-)
:yes:

Iveta:
Pravda je, že já si už bez Masoxu vaření neumím představit.

Moje babička byla dobrá kuchařka a uměla uvařit z mála, masa moc nebylo, přesto bylo její jídlo chutné a levné. Kritizujete, že je tato bamboračka ošizená, ale babička jí také nevylepošovala vývary z masa u z uzených kůží, akorát ty sušené houby do ní měla vždy schované. Mosox používala až moje maminka, starší dámy se obešly bez něj. Já ho používám docela často i do vývaru a jinak si schovávám vývary z různých druhů masa , když chci pak uvařit boršč, ušetří to hromadu práce.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
bramborová polévka, bramboračka jako od babičky, bramborová polévka recept, recept na bramborovou polévku, polévka bramboračka, recept bramborová polévka, domácí bramborová polévka, bramborová polívka, polévka bramboračka recept, polevka bramborova, recepty bramborova polevka, polévka bramboračka recepty, nejlepsi bramborova polevka, recepty na nejlepší polévky bramboračka, polévka, bramboračka, recept, bramboracka polevka, bramborova polévka recepty, bramborová polévka se zeleninou, bramborova polévka, bramborovapolevka

Suroviny:
brambory, mrkev, petržel, máslo, mouka hladká, vývar masový, sůl, majoránka, bobkový list, česnek, houby

Přidat fotografie receptu