Hlávkový salát se zálivkou a špekem

Suroviny 4 porce

1 ks hlávkového salátu
špek, bůček nebo anglická slanina
2 lžíce cukru
sůl
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Salát důkladně omyjeme a natrháme do misky.
    Na pánvičku dáme na kostičky nakrájený špek nebo bůček.a necháme ho vyškvařit dozlatova.

  2. Připravíme si nálev - do vody dáme trošku soli, 2 lžíce cukru a dochutíme octem.
    Nálev nalijeme na salát, navrch posypeme hotovými škvarečky, kdo má rád, může polít i vyškvařeným tukem.

Poznámka od kuchařky

Tento salát podáváme k hlavnímu jídlu nebo jen tak na chuť s pečivem.

Komentáře k receptu Hlávkový salát se zálivkou a špekem

  • mika59 mika59

    Náš oblíbený..foto jako důkaz..:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Veronika.Hrozna: :-O Verčo, já jsem trochu mimo asi, já jsem nikde o džemu z malin nic nepsala:omg::-*

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    hospodyne: :yes::-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KEja57: píšu tedy slíbené: vařila jsem 1 dl octa se 7 lžícemi krystalu prudkým varem asi 5 minut do konzistence řidšího oleje. Bez vody. Nesolím, solím až " lupení". Pak jsem smíchala 4 lžíce vody a 1 lžíci rozvaru na zálivku, ale to podléhá chuti, zdálo se mi sladkokyselé akorát. Já nepoužívám velké množství zálivky v salátu a výše zmíněné množství se mi zdálo přiměřené na 1 hlávku mokrého salátu. Myslím, že to si musí vychytat každá kuchařka podle svého a nálev nesmí stahovat pusu! Zbytek rozvaru putoval do lednice.
    Někomu se asi zdá 7 lžic cukru hodně, ale není, protože se použije vlastně jen zlomek tekutiny. Ostatně i pan casino v loňském příspěvku zmiňuje 5-6 lžic.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Mohu poprosit recept na malinovy dzem,co varila tvoje babicka? Mne se recept od mamy stratil. Dekuji predem, moc:-!

    Odpovědět

  • casino casino

    Poměr surovin?
    cukr (krystal) : sůl (ta nejlevnější ;-) = 6KL : 1KL
    Ocet podle chuti, přidávaný postupně :-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KEja57: popravdě, dělám to od oka a pak podle konzistence na obrácené lžíci ochutnávám. Ale zítra bych to mohla převést do dat;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    hospodyne: geniální:yes:
    Mohu poprosit o vyzkoušeny poměr voda/ocet/ cukr?

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K protože hlávkový salát řežeme už skoro dva měsíce pomalu každý den, strašně mi vadí zápach vařeného octa, protože ani digestoř a okno moc nezmůžou. Tak jsem zkusila svařit ocet s cukrem do příjemné chuti a uchovat v láhvi v lednici. Moc se mi to osvědčilo. Chutná to výborně a hlavně se nemusí čekat, až nálev vystydne. Je k okamžitému použití.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Tonja: převařuji, protože : a/nikdy jsme to doma jinak nedělali
    b/ převařovala vždycky! už moje prababička, blahé paměti
    c/nálev je mnohem lahodnější
    d/a proto převařuji do každého, zejména listového, salátu /ale i do bramborového/
    e/pokud nepoužiji citronovou šťávu:-D:-D:-D:-D k ní ale nedávám moře slaniny

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Já si myslím, že uvařený nálev je lahodnější, tedy aspoň pro mne. Na salát z rajčat ho vařím i s pepřem. Olej přidám až nakonec, do studeného nálevu. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Tonja:
    Proč se ocet nechá přejít varem?
    Protože se to u nás dělá od nepaměti...
    ...no, patrně je to v hlavě, že :-K

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    hospodyne: Můžu vědět, proč nálev (ocet s cukrem) vaříte? děkuji

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    casino: Můžu vědět, proč nálev (hlavně ocet) vaříte? Děkuji.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: salát děláme skoro stejně, jen škvarečky špeku vyberu a posypu jimi salát,tuk sleji mimo, ocet s cukrem hodně provařím skoro do sirupové konzistence, zchladím, poleji salát a na závěr poleji šlehačkou. Octem sice páchne celá kuchyň digestoř nedigestoř, ale ta chuť!! Protože ocet neředím, se šlehačkou krásně listy salátu obalí. Musí se ale připravovat úplně před podáváním, stát nevydrží, brzy vadne.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: příprava hlávkového salátu hlávkový salát recept hlávkový salát recepty ledový salát se špekem nalev na hlavkovy salat se spekem nálev na salát se špekem salatova zalivka se spekem hlavkovy salát se zalivkou zelny salat se špekem hlavkovy salat priprava recept nalev na hlávkový salát hlávkový salát zálivka hlávkový salát se slaninou ledový salát se spekem recept priprava hlavkoveho salát zálivka na hlávkový salát nálev na hlávkový salát hlávkový salát se špekewm nálev se spekem na salat salátová zálivka spek