Léto ve znamení grilu: Osvěžte menu vegetariánskými dobrotami se sýrem
26. 6. 2015 Tipy a triky
Grilovací sezóna je opět v plném proudu a s ní i chvíle plné slunce, přátelských setkání a samozřejmě skvělého jídla. Pokud se letos chcete na grilovacím roštu trochu odvázat a místo tradičních klobás a steaků zkusit něco nového, sáhněte po vegetariánských variantách. Grilovaná zelenina a kvalitní sýry totiž tvoří lahodné spojení, které chutná i milovníkům masa. Navíc jsou lehčí a ideální pro horké dny.
Ať už plánujete rodinnou večeři na terase, nebo větší party na zahradě, sýry určené na gril vám přinesou inspiraci a jednoduchost zároveň. Moderní kuchyně už dávno překročila hranice obligátního hermelínu v alobalu - oblíbené se staly například halloumi sýry, které se zaručeně neroztečou a s nimi také varianta od české značky Smetanito - Smetanito sýr na pánev a gril.
Proč zkusit grilovací sýry? Jsou chutné, praktické a originální
Sýry na gril si získávají stále větší oblibu – nejen u vegetariánů. Díky polotvrdé konzistenci se při přípravě nerozpadnou, vytvoří na povrchu krásně zlatavou kůrčičku a uvnitř zůstanou šťavnaté. Zvlášť halloumi si v poslední době našlo cestu i do českých kuchyní. Skvěle se kombinuje se zeleninou, do salátů nebo třeba do burgerů.
Pokud hledáte českou alternativu s podobnými vlastnostmi, sáhněte po Smetanito sýru na gril a pánev. Je vyrobený z kvalitního kravského mléka a jeho příprava vám zabere jen pár minut. Navíc je k dostání v několika variantách: od přírodního Klasiku až po kořeněnou příchuť Gyros nebo variantu ve tvaru burgeru.
Rychlý recept: zeleninové špízy se sýrem Smetanito
Chcete-li svým hostům nabídnout něco opravdu svěžího, vyzkoušejte jednoduchý recept na špízy s grilovanou zeleninou a sýrem. Příprava nezabere mnoho času, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Co budete potřebovat?
- SMETANITO sýr na pánev a gril jemně pikantní
- Cuketu
- Papriku
- Červenou cibuli
- Zeleninu na salát
Na marinádu:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička sušeného česnekového prášku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička tekutého medu nebo javorového sirupu
- sůl + pepř
Zeleninu nakrájejte, promíchejte s marinádou a nechte odležet. Sýr nakrájejte na větší kostky. Na špejle napichujte střídavě zeleninu a sýr. Grilujte z každé strany několik minut, dokud nezískají zlatavý povrch. Skvěle chutnají se salátem nebo čerstvým pečivem.
Tipy pro dokonalé grilování sýra
- Před grilováním nechte sýr chvíli v pokojové teplotě
- Pokládejte jej vždy na dobře rozpálený rošt nebo pánev
- Nespěchejte – sýru dejte čas na vytvoření kůrky
- Grilujte každou stranu přibližně 2–3 minuty
Více inspirace a kompletní přehled produktů najdete na www.smetanito.cz
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno před 13 hodinami
Naložený česnek v sádle
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaný kapr
Přidáno před 15 hodinami
Oreo dezert
Přidáno před 15 hodinami
Meruňky ve vlastní šťávě bez cukru
Přidáno před 16 hodinami
Džem z mirabelek
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více