Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandule na zahradě: Snadné pěstování a jednoduché využití oblíbené bylinky přináší radost
Zdroj: Pixabay, Rebekka D

Levandule je půvabnou rostlinou, která krásně ozdobí nejen bylinkové, ale i okrasné záhony. Její příjemně aromatické květy v různých odstínech modro-fialové barvy přitahují hmyz i naši pozornost. Vysazujeme ji tam, kde ji budeme mít často na očích, abychom se z ní mohli těšit.

Levandule je trvalka, která dobře snáší naši zimu. Daří se jí na slunném stanovišti v dobře propustné půdě. Je vhodná k pěstování na záhonech i v nádobách. V době květu kolem ní poletují včely a motýli. Keříky se časem rozrostou, ale vhodný tvar a velikost snadno udržíme zastřihováním. Pokud vás zajímá, jak získat nové sazeničky levandule, podívejte se do dalšího článku:

Usušené květy jsou krásnou a voňavou dekorací, která má velmi široké uplatnění. Klásky s květy sklízíme včas, dokud ještě nejsou všechny květy otevřené. Když je rostlina v plném květu nebo dokonce odkvétá, již tolik parády nenadělá. Kytičky levandule nebo sáčky se sušenými květy jsou nejen krásné, ale zároveň příjemně provoní prádlo a už naše babičky je používaly k odpuzování molů. Navíc je levandule součástí uklidňujících a uvolňujících bylinných směsí a koupelí, používá se v kosmetice i v aromaterapii.

Levandule v naší kuchyni

Květy levandule se uplatní i v kuchyni. Používají se především na přípravu různých sirupů a nápojů. Můžeme je přidávat do drobného pečiva a cukroví. Vybrali jsme pro vás recept na osvěžující  levandulový sirup.

  1. Na základní dávku sirupu potřebujeme 500 g cukru, 500 ml vody a 2 hrsti levandule (květu i natě).
  2. Omytou levanduli zalijeme horkou vodou s cukrem a necháme stát 24 hodin.
  3. Potom přecedíme, převaříme a po vychladnutí nalijeme do sklenic.
  4. Skladujeme v chladnu. Sirup je určený k rychlé spotřebě, není v něm žádný konzervační prostředek.
  5. Při podávání nápoj dochutíme citronovou šťávou.

S postupem přípravy sirupu vám pomůže názorné video.

Pokud dáváte přednost přípravě sirupů zastudena, můžete se nechat inspirovat postupem při výrobě sirupu z květů černého bezu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více