Levandule na zahradě: Snadné pěstování a jednoduché využití oblíbené bylinky přináší radost
Levandule je půvabnou rostlinou, která krásně ozdobí nejen bylinkové, ale i okrasné záhony. Její příjemně aromatické květy v různých odstínech modro-fialové barvy přitahují hmyz i naši pozornost. Vysazujeme ji tam, kde ji budeme mít často na očích, abychom se z ní mohli těšit.
Levandule je trvalka, která dobře snáší naši zimu. Daří se jí na slunném stanovišti v dobře propustné půdě. Je vhodná k pěstování na záhonech i v nádobách. V době květu kolem ní poletují včely a motýli. Keříky se časem rozrostou, ale vhodný tvar a velikost snadno udržíme zastřihováním. Pokud vás zajímá, jak získat nové sazeničky levandule, podívejte se do dalšího článku:
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Využití květů levandule
Usušené květy jsou krásnou a voňavou dekorací, která má velmi široké uplatnění. Klásky s květy sklízíme včas, dokud ještě nejsou všechny květy otevřené. Když je rostlina v plném květu nebo dokonce odkvétá, již tolik parády nenadělá. Kytičky levandule nebo sáčky se sušenými květy jsou nejen krásné, ale zároveň příjemně provoní prádlo a už naše babičky je používaly k odpuzování molů. Navíc je levandule součástí uklidňujících a uvolňujících bylinných směsí a koupelí, používá se v kosmetice i v aromaterapii.
Levandule v naší kuchyni
Květy levandule se uplatní i v kuchyni. Používají se především na přípravu různých sirupů a nápojů. Můžeme je přidávat do drobného pečiva a cukroví. Vybrali jsme pro vás recept na osvěžující levandulový sirup.
- Na základní dávku sirupu potřebujeme 500 g cukru, 500 ml vody a 2 hrsti levandule (květu i natě).
- Omytou levanduli zalijeme horkou vodou s cukrem a necháme stát 24 hodin.
- Potom přecedíme, převaříme a po vychladnutí nalijeme do sklenic.
- Skladujeme v chladnu. Sirup je určený k rychlé spotřebě, není v něm žádný konzervační prostředek.
- Při podávání nápoj dochutíme citronovou šťávou.
S postupem přípravy sirupu vám pomůže názorné video.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 8 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 23 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.