Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KVIFF 2025: Vzpomínání na Jiřího Bartošku. Na tento vajíčkový salát chodíval do Grandhotelu Pupp
Zdroj: Profimedia a Toprecepty/koláž Toprecepty

Dnes startuje 59. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech – poprvé po dlouhých letech bez svého prezidenta Jiřího Bartošky. Festival mu věnuje celou vzpomínkovou sekci, a my si na něj můžeme zavzpomínat i jinak: třeba prostřednictvím vajíčkového salátu z Grandhotelu Pupp, na který tam slavný herec rád chodíval.

Kdo letos přijede na festival?

Jiří Bartoška, který zemřel letos v květnu, stál v čele festivalu od roku 1994 a výrazně se zasloužil o jeho proměnu. Z kdysi méně významné filmové přehlídky dokázal vybudovat mezinárodně uznávaný festival, kam se každoročně sjíždějí nejen filmoví fanoušci z celé republiky, ale i hvězdy světového filmu.

Letos mezi nimi budou například Michael Douglas, který se s Bartoškou ve Varech potkal už před lety, americká herečka Dakota Johnson nebo švédský herec Stellan Skarsgård.

„Vary“ jako společenská událost

Festival ve Varech není jen o filmech, ale je i důležitou společenskou událostí, kterou si nechce nikdo nechat ujít. A k tomu samozřejmě patří i dobré jídlo a pití.

Karlovarské restaurace připravují během festivalu speciální menu, festival má i každý rok svůj drink. Před hotelem Thermal, kde se konají hlavní projekce, se každý rok objevuje spousta stánků, u nichž mohou festivaloví návštěvníci zahnat hlad i v pozdních nočních hodinách. Centrem dění ale není jen hotel Thermal, ale i Grandhotel Pupp, kde bývají ubytovány ty největší filmové hvězdy. 

Pupp – místo pro filmové hvězdy

Pupp je noblesní hotel s dlouhou historií sahající až do dob 18. století. Na jídlo nebo na drink si tu můžete zajít hned do několika podniků – restaurací, barů a kaváren, které vás uchvátí nejen vynikajícím jídlem, ale i překrásným interiérem.

Místní kuchyni velí šéfkuchař Ondřej Koráb, který pravidelně obměňuje menu založené na moderním pojetí tradiční české kuchyně. „Každá akce během KVIFF má své vlastní menu a repertoár je velmi široký. Na jednu party jsme připravovali opékání špekáčků a nakládali hermelín. Na jiné akci jsme před hostem opékali husí játra,“ vzpomínal šéfkuchař v našem starším článku. 

Recept na vyhlášená vajíčkový salát

Jedním z jeho hitů je i vajíčkový salát, na který prý v minulosti chodíval do Puppu  i samotný prezident festivalu Jiří Bartoška a často si ho nechával zabalit i s sebou. V současnosti jsme ho na menu nenašli, ale vy si jej můžete podle receptu šéfkuchaře Ondřeje Korába připravit doma sami. Jak na to?

Na pět porcí potřebujete: 5 vajec, 50 g jarní cibulky, 50 g zeleného hrášku, 20 g nakládané okurky (i s lákem), 10 g pažitky. Na majonézu: 2 žloutky, 100 ml rostlinného oleje, 10 g plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti.

  1. Vejce dejte vařit na 7 a půl minut, poté vychlaďte ve studené vodě a oloupejte. 
  2. Mezitím si nakrájejte najemno jarní cibulku a nakládané okurky. 
  3. Připravte si majonézu. Šlehejte žloutky a postupně do nich přilévejte olej. Vyšlehanou emulzi dochuťte plnotučnou hořčicí, solí a pepřem.
  4. Vychlazená vejce nakrájejte na čtvrtky, smíchejte s majonézou, nakrájenou cibulkou, okurkami. Přidejte zelený hrášek a trochu láku z okurek a lehce promíchejte. Nakonec ozdobte pažitkou.

Náš tip: Jednou ze specialit Karlových Varů jsou i karlovarské knedlíky. Ty si můžete uvařit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: 
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Pupp.cz: Historie hotelu

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2024

58. MFF Karlovy Vary se koná od pátku 28. června do soboty 6. července 2024. Hlavními hvězdami festivalu jsou herci Geoffrey Rush, Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen a režisér Steven Soderbergh.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli