Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Barevné lečo zahřeje i zasytí.
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Jedním z typických letních jídel je určitě lečo. Do jeho přípravy se vrháme, když na zahradě začnou dozrávat rajčata a papriky. Pokud byste po něm zatoužili už teď, použijte do něj cuketu. Ta je skvělým základem a doplňkem jiné šťavnaté zeleniny.

Jak zpracovat cukety?

Léto je pro některé nadšené zahrádkáře obdobím, které se nese ve znamení jedné otázky. Co ještě udělat z cukety? Tato populární letní zelenina je poměrně nenáročná na pěstování, když se vám tedy zadaří, ani se nenadějete a máte najednou takovou úrodu cuket, že přemýšlíte, kam s nimi dřív. Naštěstí je cuketa poměrně chuťově neutrální, což z ní činí univerzální zeleninu vhodnou do slaných i sladkých pokrmů

Cuketa jako skvělá výplň

Cuketa navíc funguje v pokrmech jako výborná výplň – doplní objem, ale přitom  zůstává jemná a nenápadná, takže výborně nahradí část jiné zeleniny. Proto se často používá k nastavení a také k odlehčení různých omáček, polévek, ale třeba i do buchet, placek či koláčů k doplnění původních ingrediencí.

Jednou z možností jak zužitkovat větší množství cuket, když hledáte lehké letní jídlo, je třeba lečo. V něm totiž cuketa skvěle zastoupí část paprik nebo rajčat a dodá mu příjemnou šťavnatost i lehkost.

Lečo může být i s cuketou

Tradiční maďarský pokrm a příbuzný francouzského ratatouille se v základu připravuje jen z cibule, rajčat a paprik, ale výborně se do něj hodí i cuketa. Ta je třeba běžnou ingrediencí již zmiňovaného ratatouille společně ještě s lilkem. Při přípravě slavné maďarské speciality je důležitý hlavně správný postup, který zajistí, že vám z jídla nevznikne jen nevzhledná zeleninová kaše.

Pravé maďarské lečo se rozhodně nezahušťuje moukou, jak tomu bývá zvykem u nás. Lepší chuti docílíte, když zeleninu předem opečete. Rozhodně ji nepodlévejte vodou! Bohatě postačí šťáva, která se ze zeleniny vypeče. 

Lečo s cuketou podle maďarského receptu

K ochucení leča slouží mletá paprika nebo papriková pasta – ti, kteří si troufnou na pálivé, mohou použít i pikantní verzi. Pokud byste chtěli mít pokrm trochu sytější, můžete k zelenině přidat vejce, ale třeba i slaninu nebo nějakou paprikovou klobásku.

Vydatnější lečo podle originálního maďarského receptu si můžete připravit třeba hned. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g červené cibule, 150–200 g libové slaniny, 4 lžíce oleje, 1,2 kg papriky kapie nebo zelené nepálivé papriky, 500 g rajčat, 200 g maďarské paprikové klobásy, 2–3 páry debrecínských párků, 4–5 stroužků česneku, sůl, 2–3 středně velké cukety (asi 800 g), 2 lžíce červené mleté papriky, 1 lžička pikantní maďarské paprikové pasty, bylinky na ozdobu. 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte část nadrobno a část na kolečka. Slaninu nakrájejte na středně velké kostky. Vložte je společně do hrnce, přilijte olej a na středním stupni smažte, až se slanina vyškvaří a cibule lehce zezlátne. 
  2. Mezitím očistěte papriky, vyklepejte z nich semínka a nakrájejte papriky na stejně velké kostičky. Přidejte je do hrnce k orestované cibuli a slanině a opékejte asi 8–10 minut, až paprika změkne. Občas promíchejte. B
  3. Zatímco se paprika opéká, spařte rajčata horkou vodou, zchlaďte je a oloupejte. Nakrájejte je na kostičky a přidejte je do hrnce k paprikám.
  4. Klobásu a párky nakrájejte na kolečka a vmíchejte k zelenině. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnce. Osolte a vařte ještě zhruba 10 minut. 
  5. Cuketu nakrájejte na plátky nebo kostičky a přidejte do hrnce. Posypte směs  červenou paprikou, vmíchejte paprikovou pastu a na mírném stupni vařte asi 10 minut – dávejte pozor, aby se cukety nerozvařily. Hotové lečo můžete podávat ozdobené čerstvými bylinkami. 

Náš tip: Takovou variaci na lečo s cuketou a paprikami si můžete zavařit rovněž na zimu podle našeho video receptu.  

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli