Maďarské lečo z cukety - dokonalý způsob, jak zpracovat letní úrodu. S klobásou a párečky zachutná i milovníkům masa
17. 7. 2025 Vaření
Jedním z typických letních jídel je určitě lečo. Do jeho přípravy se vrháme, když na zahradě začnou dozrávat rajčata a papriky. Pokud byste po něm zatoužili už teď, použijte do něj cuketu. Ta je skvělým základem a doplňkem jiné šťavnaté zeleniny.
Jak zpracovat cukety?
Léto je pro některé nadšené zahrádkáře obdobím, které se nese ve znamení jedné otázky. Co ještě udělat z cukety? Tato populární letní zelenina je poměrně nenáročná na pěstování, když se vám tedy zadaří, ani se nenadějete a máte najednou takovou úrodu cuket, že přemýšlíte, kam s nimi dřív. Naštěstí je cuketa poměrně chuťově neutrální, což z ní činí univerzální zeleninu vhodnou do slaných i sladkých pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa jako skvělá výplň
Cuketa navíc funguje v pokrmech jako výborná výplň – doplní objem, ale přitom zůstává jemná a nenápadná, takže výborně nahradí část jiné zeleniny. Proto se často používá k nastavení a také k odlehčení různých omáček, polévek, ale třeba i do buchet, placek či koláčů k doplnění původních ingrediencí.
Jednou z možností jak zužitkovat větší množství cuket, když hledáte lehké letní jídlo, je třeba lečo. V něm totiž cuketa skvěle zastoupí část paprik nebo rajčat a dodá mu příjemnou šťavnatost i lehkost.
Lečo může být i s cuketou
Tradiční maďarský pokrm a příbuzný francouzského ratatouille se v základu připravuje jen z cibule, rajčat a paprik, ale výborně se do něj hodí i cuketa. Ta je třeba běžnou ingrediencí již zmiňovaného ratatouille společně ještě s lilkem. Při přípravě slavné maďarské speciality je důležitý hlavně správný postup, který zajistí, že vám z jídla nevznikne jen nevzhledná zeleninová kaše.
Pravé maďarské lečo se rozhodně nezahušťuje moukou, jak tomu bývá zvykem u nás. Lepší chuti docílíte, když zeleninu předem opečete. Rozhodně ji nepodlévejte vodou! Bohatě postačí šťáva, která se ze zeleniny vypeče.
Lečo s cuketou podle maďarského receptu
K ochucení leča slouží mletá paprika nebo papriková pasta – ti, kteří si troufnou na pálivé, mohou použít i pikantní verzi. Pokud byste chtěli mít pokrm trochu sytější, můžete k zelenině přidat vejce, ale třeba i slaninu nebo nějakou paprikovou klobásku.
Vydatnější lečo podle originálního maďarského receptu si můžete připravit třeba hned. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g červené cibule, 150–200 g libové slaniny, 4 lžíce oleje, 1,2 kg papriky kapie nebo zelené nepálivé papriky, 500 g rajčat, 200 g maďarské paprikové klobásy, 2–3 páry debrecínských párků, 4–5 stroužků česneku, sůl, 2–3 středně velké cukety (asi 800 g), 2 lžíce červené mleté papriky, 1 lžička pikantní maďarské paprikové pasty, bylinky na ozdobu.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte část nadrobno a část na kolečka. Slaninu nakrájejte na středně velké kostky. Vložte je společně do hrnce, přilijte olej a na středním stupni smažte, až se slanina vyškvaří a cibule lehce zezlátne.
- Mezitím očistěte papriky, vyklepejte z nich semínka a nakrájejte papriky na stejně velké kostičky. Přidejte je do hrnce k orestované cibuli a slanině a opékejte asi 8–10 minut, až paprika změkne. Občas promíchejte. B
- Zatímco se paprika opéká, spařte rajčata horkou vodou, zchlaďte je a oloupejte. Nakrájejte je na kostičky a přidejte je do hrnce k paprikám.
- Klobásu a párky nakrájejte na kolečka a vmíchejte k zelenině. Česnek oloupejte a prolisujte do hrnce. Osolte a vařte ještě zhruba 10 minut.
- Cuketu nakrájejte na plátky nebo kostičky a přidejte do hrnce. Posypte směs červenou paprikou, vmíchejte paprikovou pastu a na mírném stupni vařte asi 10 minut – dávejte pozor, aby se cukety nerozvařily. Hotové lečo můžete podávat ozdobené čerstvými bylinkami.
Náš tip: Takovou variaci na lečo s cuketou a paprikami si můžete zavařit rovněž na zimu podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více