Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové karbanátky: S hermelínem, cibulkou a provoněné majoránkou zmizí v cukuletu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Léto přeje cuketám. Připravte si šťavnaté cuketové karbanátky, které drží pohromadě a chutnají skvěle díky hermelínu a majoránce. Prozradíme vám, z čeho je udělat a jak je připravit tak, aby se vždy povedly.

Cuketové karbanátky

V létě se zahrady i trhy doslova zelenají – a cukety hrají jednu z hlavních rolí. Tahle nenáročná a výnosná zelenina bývá v červenci a srpnu k dostání ve velkém množství.

Zatímco začátkem sezony si každý pochutná na grilované nebo zapečené cuketě, časem přichází otázka: co s nimi ještě vymyslet? Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak cuketu využít, jsou právě cuketové karbanátky – chutné jídlo s řadou variant, které si oblíbí celá rodina.

Ale i s tak jednoduchým receptem mohou nastat komplikace. Jak karbanátky udržet pohromadě? Čím je dochutit? V tomto článku máme odpovědi a rady, díky nimž se karbanátky vždy povedou.

Základní suroviny

Základem cuketových karbanátků je samozřejmě nastrouhaná cuketa, kterou je potřeba důkladně zbavit vody. K ní se přidávají suroviny, které pomáhají směs udržet pohromadě – vejce, strouhanka nebo mouka. Pšeničnou mouku lze zčásti nahradit luštěninovou moukou, strouhanku lze vyměnit za ovesné vločky. Cuketové karbanátky tak budou ještě zdravější

K dochucení se hodí sůl, pepř, majoránka nebo další koření podle osobních preferencí. Strukturu i chuť ovlivní najemno nastrouhaná cibule, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a také sýr. Výtečně se hodí například eidam, parmazán, mozzarella, olomoucké tvarůžky i hermelín. 

Karbanátky je možné obohatit také o další zeleninu nebo třeba uzeninu, pokud nechceme čistě bezmasou variantu.

Proč se karbanátky rozpadají?

Hlavní příčinou může být přebytečná voda v cuketě. Cuketa totiž obsahuje až 90 % vody. Pokud ji nastrouháme a ihned smícháme s ostatními surovinami, směs zřídne a karbanátky se při smažení rozpadnou.

Co udělat? Po nastrouhání cuketu osolíme, necháme ji 15–20 minut odpočinout a poté ji důkladně vymačkáme přes plátýnko nebo cedník.

Až poté přidáme k cuketě vejce, strouhanku, mouku nebo ovesné vločky, aby vzniklo kompaktní těsto. 

Správná konzistence směsi 

Aby byly cuketové karbanátky po upečení vláčné a křupavé, nesmí být směs příliš řídká a má držet tvar. Pokud je směs stále vlhká i po vymačkání cukety, přidáme:

  • více strouhanky,
  • pár lžic mouky,
  • nebo rozmixované vločky, které nasáknou vlhkost a zároveň přidají vlákninu.

S čím podávat cuketové karbanátky?

Skvěle se hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Tučnost smažených karbanátků zmírní česnekový jogurtový dip a řecké tzatziki, oblíbená bývá i tatarka.

Nebo cuketové karbanátky podávejte jako vegetariánskou alternativu masa v burgeru (stačí ho vložit do bulky se zeleninou a omáčkou).

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak na cuketové karbanátky s hermelínem

Na 3 porce potřebujete: 1 mladou cuketu (asi 250 g), sůl, 3 lžíce ovesných vloček, 2 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 1 hermelín, 1 vejce, 1 lžičku majoránky nebo podle chuti, mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, strouhanku na zahuštění a obalení a olej na smažení. 

Jak na to? 

  1. Omytou cuketu nastrouhejte nahrubo i se slupkou. Osolte, smíchejte s vločkami a nechte 20 minut odležet. Případnou tekutinu poté opatrně slijte. 
  2. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte. 
  3. Sýr nastrouhejte nahrubo a společně s vejcem, kořením, oloupaným a utřeným česnekem, cibulkou a moukou přidejte k cuketě. Vypracujte kompaktní směs. Podle potřeby přimíchejte strouhanku.
  4. Odebírejte přibližně stejné množství směsi a tvořte karbanátky. Obalujte je ve strouhance.
  5. Na pánvi rozehřejte alespoň 1cm vrstvu oleje a karbanátky v něm usmažte z obou stran dozlatova.

Náš tip: Vynikající cuketové karbanátky s hermelínem připravíte podle našeho video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli