Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená plněná cuketa: Kvalitní mleté maso je základ, chuť dodají provensálské bylinky a česnek, výrazné aroma strouhaný sýr
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Brzy přijde sezóna cuket a s ní i tradiční otázka: Co s nimi? Cukety totiž rostou jak o závod a cuketových receptů není nikdy dost. Klasikou jsou cuketové lodičky, které určitě vyzkoušel nejen každý pěstitel této oblíbené zeleniny.

Jak zpracovat cukety

Cuketa je snadno dostupná zelenina, kterou můžeme využít ve slané i sladké kuchyni. Jednou z možností, jak zpracovat cuketu, je zapečení. Můžeme ji právě upéct ve směsi nebo zvolit efektnější formu, a to jsou právě plněné cuketové lodičky.

Jaká cuketa se hodí na plnění

Na plnění jsou ideální střední velikosti této zeleniny. Je důležité, aby šlo o pevný kus, který dobře půjde podélně rozpůlit a následně vydlabat a naplnit. Malé kousky nemají prostor na naplnění a ty velké jsou nevzhledné a mají příliš tuhou slupku.

Co je potřeba na náplň do cukety

Základem je mleté maso. Může jít o směs vepřového a mletého. Zdravější variantou je krůtí. Sáhnout můžeme i po uzené slanině nebo kvalitní šunce. Kromě toho využijeme cibuli, rajčatový protlak, pepř, sůl a sýr. Směs můžeme zahustit moukou, variantou je i strouhanka. 

Jak vylepšit náplň do cukety

Pohrát si můžeme hlavně s chutí, kdy se krásně budou hodit bylinky. Využít můžeme provensálskou směs nebo samostatné bylinky, jako jsou sušené oregano, tymián, nebo třeba rozmarýn. Lahodné je, když bylinky dáme nejen do masové směsi, ale také když jimi posypeme vydlabanou cuketu. Bude mnohem aromatičtější. Chuť zvýrazní i česnek. Podle našich chuťových preferencí můžeme přidat buď sladkou papriku nebo pálivou, pokud milujeme pikantnější jídla.  

Závěrečnou tečkou je sýr, kterým může být obyčejný eidam (na plátky nebo nastrouhaný), variantou jsou aromatičtější sýry, jako jsou čedar, parmazán, ale může to být i mozzarella, feta, balkánský sýr a podobně.  

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak připravit plněnou zapečenou cuketu 

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat: 3 střední cukety, 500 g mletého masa, 1 větší cibuli, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžičku papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 150 g eidamu, sůl, pepř a olej.

Jak na to? Cukety omyjte, uřízněte konce. Rozkrojte je napůl a lžičkou opatrně vydlabejte dužinu tak, abyste neporušili slupku. Dužinu nakrájejte na menší kousky a dejte do misky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.

V hluboké pánvi nechte rozpálit dvě lžíce oleje. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, česnek, protlak, pepř, papriku a sůl. Promíchejte a chvíli nechte dusit. Pak přidejte cuketovou dužinu. Duste, dokud není cuketa poloměkká. Pokud je potřeba, osolte a dochuťte. Přidejte dvě lžíce mouky, promíchejte a odstavte. Po zhruba 5 minutách do směsi rozklepněte a rozmíchejte vejce. Směs promíchejte a naplňte s ní vydlabané cukety. Nastrouhejte sýr a nasypte ho na masovou směs. 

Plech nebo pekáč vyložte pečicím papírem. Variantou je vymastit plech olejem, položit na něj cukety a mírně podlít vodou. Vložte do trouby, zapněte ji na 200 °C a pečte asi 35-40 minut. Sýr navrchu by měl být nakonec nazlátlý.

Náš tip: Připravte si zapečenou cuketu s mletým masem a sýrem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více