Prázdniny u babičky: Ta nejlepší letní bramboračka voní houbami a majoránkou a zasytí i jako hlavní chod
8. 8. 2025 Vaření
Vyrazit s košíkem do lesa na houby je jednou z oblíbených letních zábav. Houbová nadílka se dá zpracovat mnoha způsoby, jedním z těch nejlepších je určitě bramboračka, taková, kterou vám možná v dětství vařila vaše babička. Právě na tuhle polévku vám dnes nabízíme recept.
Bramboračka - dokonalá prázdninová polévka
Bramboračka je jednou z tradičních českých polévek a také polévek, které si spojujeme s létem a prázdninami na chalupě nebo u babičky. Právě bramboračka bývala jednou z klasických polévek babiččiny kuchyně a od babičky chutnala vždy tak nějak lépe. Hlavně tehdy, když jste si ji dali přímo po návratu z lesa.
Tahle polévka totiž není jen tak obyčejná – je hustá, voňavá a pořádně vydatná. Díky tomu zahřeje, zažene hlad a dodá energii i po celém dopoledni stráveném bloumáním po lese a hledáním hub. Navíc je přesně tou polévkou, kterou v létě oceníte, když nechcete ztrácet čas vařením. Podávat ji totiž můžete klidně i samotnou – když ji doplníte krajícem chleba, zasytí dokonce i větší jedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do bramboračky?
Bramborová polévka bývala vždy obyčejnou polévkou chudých, na niž nebylo potřeba mnoho ingrediencí. Základem jsou samozřejmě brambory, které daly bramboračce název, kromě nich se neobejdete bez kořenové zeleniny, česneku a majoránky, po níž polévka krsáně voní.
Dokonalou chuť jí ovšem dodávají houby – nejlépe sušené, ale klidně do ní můžete použít i čerstvé, jež jste zrovna přinesli z lesa. Nejvhodnější jsou do ní aromatické pevné houby, např. hříbky, možné jsou ale i lišky, křemenáče nebo klouzky či bedly.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit chuť bramboračky?
Pravá bramboračka musí být pořádně hustá, pokud možno tak, aby v ní stála lžíce. Obvykle se připravuje jen z vody, kterou ale můžete nahradit i masovým vývarem. Nejlepšího výsledku ale dosáhnete právě tehdy, když do ní použijete sušené houby.
Ty se totiž musí namáčet, takže získáte voňavý výluh, který dodá polévce intenzivnější houbovou chuť. Lepšího výsledku také dosáhnete použitím sádla nebo másla, na nichž osmahnete kořenovou zeleninu a cibuli. Chcete-li polévku ještě více zahustit, můžete do ní přidat ještě strouhanou bramboru nebo třeba červenou čočku.
Bramboračka jako od babičky
Receptů na bramboračku existuje celá řada, chcete-li, aby chutnala jako ta, co si pamatujete od babičky, zkuste ji třeba podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 větší brambory, 1 mrkev, 1 petržel, 1 kousek celeru, 25 g másla, 25 g hladké mouky, 1 hrst sušených hub (nebo 100-150 g čerstvých), 3-5 stroužků česneku, 1/2 lžíce majoránky (nebo podle chuti), 1 lžičku soli, 1 lžičku celého kmínu, 1 l vody (nebo podle potřeby).
- Sušené houby alespoň na hodinu namočte v trošce vody. Pokud byste použili čerstvé, očistěte je, nakrájejte na kousky, osmahněte je na tuku a pak krátce poduste pod pokličkou.
- Zeleninu oloupejte, omyjte e a nakrájejte na stejně velké kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a zeleninu na něm osmahněte. Zaprašte ji lžící mouky a ještě chvíli restujte.
- Zeleninu zalijte litrem vody (nebo vývaru) a přidejte ve vodě namočené houby i s tekutinou. Vařte asi 20 minut. Měkkou zeleninu pak v polévce částečně rozšťouchejte a vraťte na plotnu. Přidejte 3-5 prolisovaných stroužků česneku a ještě chvíli povařte. Podávejte s chlebem nebo s bramborovými plackami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více