Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skotská bramboračka Cullen skink je výjimečná díky jedné ingredienci. Specifickou chuť jí dodá uzená treska
Zdroj: Wikimedia Commons, By Metukkalihis - Own work, CC BY-SA 3.0

Jaro si zatím dává načas a spíš než na saláty, láká počasí na polévky. Pokud máte rádi bramboračku, možná vás zaujme její skotská verze Cullen skink. Je hustá, krémová, spolehlivě zahřeje i v aprílovém počasí a ve Skotsku ji mají tak rádi, že ji považují i za své národní jídlo. 

Skotská národní polévka

Polévka cullen skink má blízko k podobným bramborami zahuštěným polévkám, jako je třeba americký chowder, rybí chuť ji zase přibližuje k jemnému francouzskému krému z krevet, ráčků nebo humra známým jako bisque.

Cullen skink ovšem pochází ze Skotska, konkrétně z přímořského městečka Cullen, které se nachází na severovýchodě Skotska v oblasti Moray. Právě městečko dalo polévce první část názvu, slovo skink pak ve skotštině označuje hovězí kližku s morkovou kostí, z níž se vaří vývar a název se pak přinesl obecně na polévku. Na pobřeží se však místo masa do polévky přidávaly ryby, neboť byly mnohem levnější. 

Hustá a vydatná polévka s bramborami

Polévka Cullen skink je typickým skotským pokrmem, který se podává ve všední den i jako součást svátečního menu. Objevuje se na jídelních lístcích mnoha restaurací po celém Skotsku, přičemž má mnoho variant.

Polévka se třeba často zjemňuje mlékem nebo smetanou, v některých verzích jsou brambory v kuse, v jiných se rozmačkávají, aby byla polévka hustší. Na přípravu polévky si vystačíte jen s pár ingrediencemi. Kromě brambor je to ještě cibule, tou hlavní surovinou je však uzená ryba – konkrétně treska jednoskvrnná případně jakákoliv jiná uzená treska, která polévce dodává výjimečnou příchuť, díky níž se budete cítit jako někde u moře. 

Jak na polévku Cullen skink?

Předností receptu navíc je, že polévka je snadná na přípravu, uvaříte ji do půl hodiny. Výhodou také je, že se nezahušťuje žádnou moukou, pouze bramborami. Pokud by vám ale samotná polévka nestačilo, výborně chutná třeba s křupavým chlebem. A jak tedy Cullen skink uvaříte?

Budete potřebovat: 350 g tresky jednoskvrnné (přibližně 2 velké filety), 300 ml plnotučného mléka (část můžete nahradit smetanou), 30 g másla, 1 cibuli, 500 g brambor, 300 ml vody, sůl a pepř a čerstvě nasekaná petržel na ozdobu.

  1. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové kostičky. Filety z tresky nejprve vložte do velké pánve a zalijte mlékem. Pánev postavte na sporák a rybu asi 5 minut jemně pošírujte v mléce. Rybu v polévce nevařte. I když existují recepty, v nichž se ryba přidává společně s bramborami a vaří se v polévce, není to ideální, protože ryba má tendenci se rozvařit.
  2. Filety vyjměte z mléka a dejte je na talíř, mléko si nechte stranou na později. Jakmile je ryba dostatečně vychladlá, aby se s ní dalo manipulovat, natrhejte ji na kousky. Můžete také zkontrolovat, zda v rybě nezůstaly žádné kosti. 
  3. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji 5 minut, dosklovita. Pak do hrnce přidejte brambory nakrájené na kostičky a vodu, snižte teplotu a 10-15 minut mírně vařte, dokud nejsou brambory uvařené.
  4. Po uvaření brambor přidejte do hrnce rybu a mléko, v němž se vařila, a promíchejte.
  5. Polévku podle chuti osolte a opepřete a podávejte ozdobenou čerstvě nasekanou petrželkou. Polévku raději solte až těsně před podáváním, abyste ji nepřesolili. Uzená treska totiž může být hodně slaná sama o sobě. 

Náš tip: Z tresky si také můžete připravit třeba vynikající pomazánku podle našeho video receptu. 

 
Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Cullen skink
Lostinfood.co.uk: Traditional Cullen Skink

 

Recepty k tomuto článku