Máslový pudinkový krém: Zaručený postup na univerzální náplň i ozdobu dortů a řezů. Je hedvábně jemný, lehký a lahodný
1. 8. 2025 Vaření
Krém z pudinku a másla je velmi univerzální. Hodí se do dortů, rolád, do zákusků i do cukroví. Na rozdíl od čistě máslového krému je příjemně lehký, nadýchaný a dobře stravitelný. Poradíme vám, jak postupovat krok za krokem, aby byl hedvábně jemný a lahodný. S našimi tipy se vám vždy povede.
Pudinkový krém
V čem je jeho výhoda? Nevyžaduje žádné specializované suroviny, postačí jen mléko, pudinkový prášek, cukr a máslo. Při přípravě však nesmíte spěchat, ale naopak si dát záležet. Klíčem k úspěchu je trpělivost.
Správně připravený pudinkový krém je lehký, přitom dostatečně pevný, výborně drží tvar i při vyšších teplotách a dá se snadno ochutit podle vašich představ – třeba vanilkou, čokoládou, kokosem, kávou, rumem, tvarohem nebo čerstvým ovocem. Potěší i jeho nižší cena oproti čistě máslovým krémům nebo těm z mascarpone.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krém z pudinku a másla
Ať už plníte dort, nebo připravujete řezy, pudinkový krém nezklame. Ale jen tehdy, když dodržíte správný postup. Zlatým pravidlem je teplota. Uvařený pudink musí mít stejnou teplotu jako máslo, proto je třeba nejprve vytáhnout máslo z lednice a nechat ho změknout při pokojové teplotě a uvařený pudink nechat zchladnout na pokojovou teplotu.
Druhým pravidlem je pozvolné šlehání. Nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem do husté pěny a tu pak po lžičkách zašlehejte do zchladlého pudinku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pudink
- Pudinkový prášek rozmíchejte ve vlažném mléce. Nesmí být horké. Jinak by prášek mohl tvořit hrudky. Prášek rozmíchávejte v mléce v odstaveném hrnci, aby se nepřipaloval.
- Směs pomalu ohřejte za stálého míchání metličkou.
- Když začne houstnout, vařte ji ještě zhruba 30 sekund až 1 minutu. Zhoustne a začne bublat. Ihned ji odstavte.
- Povrch hned přikryjte potravinářskou fólií, jinak by se vytvořil škraloup. Fólii položte skutečně na povrch hustého, ale stále měkkého, pudinku.
- Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nepoužívejte ho dříve – příliš teplý pudink máslo rozpustí, příliš studený jej může srazit.
Mohlo by vás zajímat
Šlehání másla a míchání krému
- Máslo pokojové teploty vyšlehejte s moučkovým cukrem do světle žluté, nadýchané pěny.
- Pokud má pudink pokojovou teplotu a stejně tak i máslová pěna, začněte po malých dávkách (lžičkách) přidávat pěnu do pudinku.
- Mezi přidáváním pěny krém vždy prošlehejte dohladka. Všechny složky by měly být dokonale propojené. Šlehání trvá asi 5—7 minut, ideálně na nízké až střední otáčky mixéru. To pomůže zabránit vzniku bublinek a hrudek.
Mohlo by vás zajímat
Záchrana sraženého krému
I při dodržení uvedeného postupu se může stát, že se krém začne srážet nebo je hrudkovitý. V tom případě bude potřeba vodní lázeň. Dopřejte ji krému. Do středního hrnce, do kterého se zčásti vejde miska s krémem, vlijte vodu tak, aby sahala ke dnu misky, a zahřejte ji. Na hrnec s horkou vodou vložte misku s krémem a opatrně za stálého šlehání ji zahřívejte, až se v krému rozpustí hrudky a textura bude hladká.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Dokončení krému
Krém ochutnejte a případně přimíchejte pár kapek vanilkové esence (obyčejná vanilka bez alkoholu pro děti) nebo rumu – pomůže stabilizovat krém a mírně prodlouží jeho trvanlivost.
Krém můžete hned využít třeba na potření dortového korpusu nebo na naplnění rolády. Před zdobením ho nechte chvilku ztuhnout v lednici, ale ne dlouho, aby nebyl příliš tuhý a prošel cukrářskou špičkou.
Krém z pudinku a másla uchovávejte v chladu, v lednici vydrží 1—2 dny. Nedá se zmrazit, protože by pak byl řídký.
Náš tip: Hledáte ještě lehčí krém? Vyzkoušejte řezy s jogurtovo-pudinkovým krémem podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat