Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trubičky jako z cukrárny: Po těch medových s karamelovým krémem se jen zapráší
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Na první pohled sice vypadají složitě a jsou trochu pracnější než jiné cukroví, určitě se ale vyplatí je vyzkoušet. Mezi všemi klasickými druhy, jako jsou rohlíčky či pracny, jsou příjemným oživením a sklidíte jimi nadšené ovace. Navíc jsou krásně vláčně a ještě úžasně voní medem a karamelem.

Trubičky jako cukroví

Trubičky jsou oblíbenou sladkostí, kterou seženete snad v každé cukrárně. Dělají se z křupavého vaflového těsta, griliášové nebo z listového těsta, plní se máslovým krémem, šlehačkou nebo třeba bílkovým sněhem. Mají tolik variant, že s náplněmi a samotnými trubičkami můžete experimentovat do nekonečna. Nikoho asi nepřekvapí, že se trubičky prodraly i na mísy s vánočním cukrovím. Mezi obyčejné druhy vnesou trochu toho kouzla starých dobrých cukráren, přičemž potěší hlavně milovníky různých zákusků s krémy. Jako vánoční cukroví se obvykle dělají trubičky z medového nebo ořechového těsta. Když se pak naplní krémem a nechají se rozležet, těsto krásně zvláční. Spěchat s nimi nemusíte, na rozležení jim v klidu stačí jeden den.

Medové nebo s ořechy

Medové trubičky by se daly trochu přirovnat k oblíbené moravské regionální specialitě zvané štramberské uši. Pokud jste se odhodlali vyzkoušet něco nového a chcete se pustit do přípravy tohoto druhu cukroví, nejlepší je obstarat si kovové cukrářské trubičky na kremrole. Dělají se v různých velikostech, na cukroví se hodí ty nejmenší. Někdy se dělají i místo trubiček kornouty, na ně pak potřebujete formičku na tvarování kornoutů. Těsto na trubičky může být jednoduché s medem, chcete-li je mít trochu křupavější, přidejte do těsta ještě ořechy. Hodí se do nich mleté vlašské a lískové ořechy i mandle. Občas se stává, že trubičky mají tendenci praskat, je proto třeba, aby těsto trochu lepilo, což zajistí právě med. Rourky je také dobré před pečením pomazat máslem a posypat moukou, aby vám pak upečené těsto šlo z trubiček snadno sundat. Jestliže plechové trubičky nemáte, neklesejte na mysli. Cukroví se dá udělat i tak, že ještě horké upečené těsto namotáte na vařečku a vytvarujete trubičky. Musíte ale pracovat rychle, vychladlé pláty ztvrdnou a už je nesvinete.

S máslovým krémem zvláční

Trubičky jsou vynikající samy o sobě, ale to hlavní, co jim dodává chuť, je krém. K jejich naplnění můžete zvolit různé druhy náplní – nejklasičtější je žloutkový máslový krém, který je možné ochutit kakaem, rozpuštěnou čokoládou nebo nutellou či kávou. Luxusnější verze dosáhnete, když do krému vmícháte rum, brandy, whisky či pomerančový likér (Grand Marnier). Ořechové trubičky je možné vylepšit i ořechovým krémem, který snadno vyrobíte z másla, moučkového cukru a mletých ořechů. I zde můžete pro chuť přidat trochu rumu. Chuť medových trubiček báječně pozvedne karamelový krém. Ten je na přípravu úplně nejjednodušší. Potřebujete na něj jen karamelové Salko, které prošleháte s jedním povoleným máslem. Karamelové Salko se dá koupit v obchodě, můžete je ovšem i udělat sami tak, že budete neotevřenou plechovku se Salkem 2-3 hodiny vařit v hrnci naplněném vodou. Plechovka musí být po celou dobu vaření ponořená. Krémem pak trubičky plníte pomocí cukrářského zdobicího sáčku. Pokud je chystáte jen jako rychlovku pro návštěvu, nemusíte chystat speciální máslový krém, stačí je naplnit ušlehanou šlehačkou. Když navíc zvolíte tu pařížskou, potěšíte určitě nejen milovníky čokolády. Jen pozor, trubičky se šlehačkou mají tendenci rychle měknout, proto jsou určeny jen k rychlé konzumaci. Trubičky si ovšem můžete napéct do zásoby a plnit je až těsně předtím, než je budete podávat. Poslední tečkou na cestě k jejich dokonalosti, je namočení konců trubiček do čokoládové polevy. Jsou pak ještě chutnější a vypadají i slavnostněji.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více