Trubičky jako z cukrárny: Po těch medových s karamelovým krémem se jen zapráší
12. 12. 2021 Vaření
Na první pohled sice vypadají složitě a jsou trochu pracnější než jiné cukroví, určitě se ale vyplatí je vyzkoušet. Mezi všemi klasickými druhy, jako jsou rohlíčky či pracny, jsou příjemným oživením a sklidíte jimi nadšené ovace. Navíc jsou krásně vláčně a ještě úžasně voní medem a karamelem.
Trubičky jako cukroví
Trubičky jsou oblíbenou sladkostí, kterou seženete snad v každé cukrárně. Dělají se z křupavého vaflového těsta, griliášové nebo z listového těsta, plní se máslovým krémem, šlehačkou nebo třeba bílkovým sněhem. Mají tolik variant, že s náplněmi a samotnými trubičkami můžete experimentovat do nekonečna. Nikoho asi nepřekvapí, že se trubičky prodraly i na mísy s vánočním cukrovím. Mezi obyčejné druhy vnesou trochu toho kouzla starých dobrých cukráren, přičemž potěší hlavně milovníky různých zákusků s krémy. Jako vánoční cukroví se obvykle dělají trubičky z medového nebo ořechového těsta. Když se pak naplní krémem a nechají se rozležet, těsto krásně zvláční. Spěchat s nimi nemusíte, na rozležení jim v klidu stačí jeden den.
Mohlo by vás zajímat
Medové nebo s ořechy
Medové trubičky by se daly trochu přirovnat k oblíbené moravské regionální specialitě zvané štramberské uši. Pokud jste se odhodlali vyzkoušet něco nového a chcete se pustit do přípravy tohoto druhu cukroví, nejlepší je obstarat si kovové cukrářské trubičky na kremrole. Dělají se v různých velikostech, na cukroví se hodí ty nejmenší. Někdy se dělají i místo trubiček kornouty, na ně pak potřebujete formičku na tvarování kornoutů. Těsto na trubičky může být jednoduché s medem, chcete-li je mít trochu křupavější, přidejte do těsta ještě ořechy. Hodí se do nich mleté vlašské a lískové ořechy i mandle. Občas se stává, že trubičky mají tendenci praskat, je proto třeba, aby těsto trochu lepilo, což zajistí právě med. Rourky je také dobré před pečením pomazat máslem a posypat moukou, aby vám pak upečené těsto šlo z trubiček snadno sundat. Jestliže plechové trubičky nemáte, neklesejte na mysli. Cukroví se dá udělat i tak, že ještě horké upečené těsto namotáte na vařečku a vytvarujete trubičky. Musíte ale pracovat rychle, vychladlé pláty ztvrdnou a už je nesvinete.
Mohlo by vás zajímat
S máslovým krémem zvláční
Trubičky jsou vynikající samy o sobě, ale to hlavní, co jim dodává chuť, je krém. K jejich naplnění můžete zvolit různé druhy náplní – nejklasičtější je žloutkový máslový krém, který je možné ochutit kakaem, rozpuštěnou čokoládou nebo nutellou či kávou. Luxusnější verze dosáhnete, když do krému vmícháte rum, brandy, whisky či pomerančový likér (Grand Marnier). Ořechové trubičky je možné vylepšit i ořechovým krémem, který snadno vyrobíte z másla, moučkového cukru a mletých ořechů. I zde můžete pro chuť přidat trochu rumu. Chuť medových trubiček báječně pozvedne karamelový krém. Ten je na přípravu úplně nejjednodušší. Potřebujete na něj jen karamelové Salko, které prošleháte s jedním povoleným máslem. Karamelové Salko se dá koupit v obchodě, můžete je ovšem i udělat sami tak, že budete neotevřenou plechovku se Salkem 2-3 hodiny vařit v hrnci naplněném vodou. Plechovka musí být po celou dobu vaření ponořená. Krémem pak trubičky plníte pomocí cukrářského zdobicího sáčku. Pokud je chystáte jen jako rychlovku pro návštěvu, nemusíte chystat speciální máslový krém, stačí je naplnit ušlehanou šlehačkou. Když navíc zvolíte tu pařížskou, potěšíte určitě nejen milovníky čokolády. Jen pozor, trubičky se šlehačkou mají tendenci rychle měknout, proto jsou určeny jen k rychlé konzumaci. Trubičky si ovšem můžete napéct do zásoby a plnit je až těsně předtím, než je budete podávat. Poslední tečkou na cestě k jejich dokonalosti, je namočení konců trubiček do čokoládové polevy. Jsou pak ještě chutnější a vypadají i slavnostněji.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více