Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup je výborný a příprava není vůbec složitá.
Zdroj: Toprecepty

Toužíte už nějakou dobu po tom uvařit si domácí kečup? Pokud jste ještě nenašli ten správný recept, vsaďte na jistotu a připravte si ho podle slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Jestliže máte vlastnoručně vypěstovaná rajčata, je to jasná volba. 

Kečup k párku i těstovinám

Kečup u nás patří mezi oblíbená dochucovadla a nad kombinacemi s některými druhy pokrmů by často v zahraničí nevěřícně kroutili hlavami. Běžně si jej dáváme na špagety i na langoše, děti jej milují k párku v rohlíku i k párku na tácku a dávají mu často přednost před tatarskou omáčkou i k hranolkám. Kečup je zkrátka potravina, kterou má v lednici snad každý.

Kečup je nejlepší domácí

Kečup si obvykle kupujeme v obchodě, přičemž kvalita průmyslově vyráběných kečupů může být různá. I když dnes lze sehnat kvalitní kečupy s vysokým podílem rajčat bez obsahu různých dochucovadel, konzervantů, sladidel, zahušťovadel a dalších přídatných látek, přesto nemívají kečupy z obchodu nejlepší pověst.

To ovšem neplatí pro ty doma vyrobené. U nich si totiž můžete ohlídat jejich složení, můžete si je dochutit, jak se vám zlíbí, a máte jistotu, že jejich hlavní ingrediencí jsou opravdu především rajská jablíčka

Sladký tak akorát 

Právě kečup je jedním z nejlepších způsobů zpracování velké úrody rajčat ze zahrádky. Poctivý domácí kečup chutná úplně jinak než ten z obchodu. Je voňavější, má plnou rajčatovou chuť, bez přílišného cukru a octa.

Základem domácího kečupu jsou totiž čerstvá rajčata – pořádně vyzrálá, klidně i přezrálá a sladká. Taková dodají kečupu jeho typickou sladkou chuť a pak není  nutné přidávat tolik cukru nebo jiných sladidel. Jestliže cukr přidáváte, je lepší sáhnout po třtinovém, jenž kečupu propůjčí lehký karamelový podtón. 

Koření pro chuť, jablka na zahuštění

Nejvhodnější jsou na kečup masitá, dobře vyzrálá rajčata, která mají co nejméně vody a co nejvíc chuti. Ta můžete doplnit cherry nebo datlovými rajčátky, jež zase dodají sladkost. Na dochucení se pak přidávají různé druhy koření (např. skořice, hřebíček, nové koření či bobkový list), někteří je doplňují i bylinkami, třeba tymiánem, bazalkou či oreganem.

Při prozkoumávání složení různých druhů kečupů často objevíte i jablka normální. Jablka nejsou jen náhražkou rajských jablíček, jejich přidání má své opodstatnění. Kromě toho, že kečup přirozeně dosladí, díky obsahu pektinu jej i krásně zahustí. 

Recept na kečup podle Sandtnerky

Právě jablka jsou součástí kečupu od slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Tehdy jej pojmenovala jako americký džem z rajských jablíček. Její recepty jsou léty prověřené a jsou takovou sázkou na jistotu. Chcete-li si tedy připravit poctivý domácí kečup, ten podle Sandtnerky, jak se jí často říká, rozhodně nezklame. A jak na něj?

Budete potřebovat: 2 kg rajčat, 250 g jablek, 250 g cibule, 250 ml vinného octa, 1 lžičku mleté skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíci soli a 150 g cukru krupice. 

  1. Měkká červená rajská jablíčka, nakyslá jablka a cibuli omyjte. Cibuli oloupejte, z jablek odstraňte jádřinec. Vše nakrájejte na drobné kousky a dejte je do kastrolu. Rozvařte je doměkka. 
  2. Přilijte vinný ocet a ještě povařte pár minut.
  3. Rozvařenou směs prolisujte na ovocném strojku nebo rozmixujte ponorným mixérem, přendejte do čistého kastrolu a vařte do zhoustnutí. Během vaření přidejte skořici, hřebíček, papriku, sůl a cukr. 
  4. Úplně hustý kečup přelijte do vyhřátých a vysterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost ještě můžete kečup sterilovat. Uchovávejte v chladu a temnu, po otevření skladujte v lednici. 

Náš tip: Domácí kečup si můžete uvařit i podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku