Voňavé bylinkové brambory s krkovičkou: Šťavnaté maso s přílohou z jednoho pekáče okouzlí bohatou chutí a snadnou přípravou
21. 8. 2025 Vaření
Brambory s krkovičkou z jednoho pekáčku snadno připravíte z pár surovin a zvládnete ho, i když se v kuchyni teprve rozkoukáváte. Z trouby vytáhnete voňavé, syté a lahodné jídlo, které okouzlí všechny členy rodiny. Poradíme vám, jaké bylinky a koření použít tak, aby pokrm chutnal pokaždé jinak a vždy skvěle.
Brambory a maso: osvědčená dvojka
Maso s bramborem patří mezi obvyklé obědy ve všedních dnech. Aby nezevšednělo, postačí obměňovat různé druhy masa, jeho úpravu a dochucení. Stejně tak si lze vyhrát i s bramborami.
Bylinky dokážou příjemně doplnit chuť brambor a dodat jim aroma, které by samy o sobě neměly. Krkovička při pečení pustí šťávu i tuk, takže je maso měkké a šťavnaté. Při pečení v jednom pekáčku se lahodná šťáva vsákne do brambor, které změknou, získají výraznější chuť a zároveň křupavý kabátek. Cibule při delším pečení zkaramelizuje a harmonicky spojí chutě brambor a masa.
Jídla z jednoho pekáčku jsou oblíbená hlavně proto, že nevyžadují složitou přípravu. Suroviny stačí nakrájet, okořenit a naskládat do nádoby. Trouba pak odvede práci za nás a my jen servírujeme voňavé, syté jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Vhodné koření na brambory
Na brambory se hodí výraznější koření, jako je kmín, sladká (případně pálivá a uzená) paprika, pepř všech druhů a barev, kurkuma nebo kari. Vynikající je také česnek a olivový olej.
Chuť brambor pozdvihnou čerstvé i sušené bylinky: majoránka, oregano, rozmarýn nebo tymián. Libeček a šalvěj si výborně rozumí s masem. Z pár surovin tak vznikne s minimem úsilí pokrm plný chuti.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Jak připravit bylinkové brambory s krkovičkou z jednoho pekáčku
Na tři porce potřebujete: 3 plátky krkovičky, sůl, mletý pepř, 600–700 g brambor, 3 cibule, 2 lžíce koření vhodného na brambory (viz výše), 1 lžičku mleté sladké papriky, olej (volitelně), 4 snítky tymiánu, 1 snítku libečku a několik lístků šalvěje.
Jak na to?
- Plátky masa osolte a opepřete.
- Brambory očistěte a nakrájejte na půlkolečka silná přibližně 0,5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky.
- Pekáček vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brambory s cibulí promíchejte v misce s kořením, solí, pepřem a sladkou paprikou. Pokud chystáte pekáček den předem, promíchejte okořeněné brambory s trochou oleje, aby neztmavly.
- Na dno pekáčku rozložte polovinu okořeněných brambor, na ně položte plátky masa a zakryjte je zbylými bramborami. Na ně položte čerstvé bylinky.
- Pekáček zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte ho do trouby. Pečte zhruba 1,5 hodiny, až maso a brambory změknou.
- Pak sejměte poklici nebo alobal a dopečte brambory dozlatova, zhruba 10 minut.
- Podávejte se zeleninou nebo se zeleninovým salátem.
Náš tip: Přichystejte si podle našeho videoreceptu bylinkové brambory s krkovičkou z jednoho pekáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více