Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit papriky v rajčatové šťávě? Podle tohoto retro receptu budou chutnat fantasticky, příprava je snadná
Zdroj: Toprecepty

Máte na zahradě hodně paprik a přemýšlíte, jak si je uskladnit na zimu? Pokud se vám urodila i spousta rajčat, můžete si je zavařit společně. Papriky sterilované v rajčatové šťávě jsou zajímavou specialitou, kterou v zimě využijete pro přípravu mnoha jídel.

Co se spoustou paprik? 

Papriky obvykle v létě stíháme sníst čerstvé nebo v salátech, případně je zpracovat do leča či pečené nebo dušené s mletým masem. Máte-li jich na zahradě opravdu dostatek, nebo jste je za výhodnou cenu sehnali někde v obchodě, můžete si je i zavařit na ta období roku, když bývá tato zelenina drahá. 

Jak zavařovat papriky?

Papriky lze sterilovat na několik způsobů – mohou se péct a pak naložit do oleje, používají se do omáček/dipů jako je ajvar či ljutenica, sterilují se klasicky v sladkokyselém nálevu, plněné zelím nebo je možné je i udělat kvašené.

Jedním z méně známých postupů zavařování paprik jsou ty sterilované v rajčatové šťávě, omáčce nebo i v kečupu. Jde ovšem o vynikající spojení těchto dvou druhů letní zeleniny, jejichž sezony se částečně překrývají. 

Dokonalá kombinace paprik a rajčat

Takto naložené papriky osloví hlavně milovníky plněných paprik v rajčatové omáčce. Tyto dva druhy se báječně chuťově doplňují. Nasládlost zralých paprik se dokonale pojí s jemnou kyselostí a plností rajčat, o čemž svědčí spousta výše zmiňovaných pokrmů, v nichž se kombinují.

Rajčata dodají šťávu, papriky se v ní krásně rozleží, změknou a přijmou rajčatové aroma, aniž by ztratily svou svěžest. Papriky v rajčatové omáčce pak můžete použít jako ideální základ mnoha pokrmů, a to nejen plněných paprik, ale třeba i na omáčku k masovým kuličkám nebo pod pečené maso

Sterilované papriky podle retro receptu

Do rajčatové omáčky lze naložit různé druhy paprik – nejlépe ale ty zelené špičaté. Pokud si potrpíte na pikantní, lze použít pálivé zelené papriky nebo do směsi přidat chilli papričky.

A jak tedy papriky v rajčatové šťávě uděláte? Vyzkoušejte je třeba podle receptu ze zavařovací kuchařky z 80. let od Libuše Vlachové – Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby

Budete potřebovat: čerstvé nepálivé paprikové lusky (cca 3 kg), 1 kg šťavnatých hodně zralých rajčat, 25 g soli, 1 dl 8% octa a 30 g cukru. 

  1. Omytá rajčata pokrájejte na kousky, poduste pod pokličkou, ihned prolisujte a přidejte ostatní přísady kromě paprik.
  2. Z paprik vyřízněte semeníky se stopkami, lžící nebo lžičkou odstraňte vnitřní žebra a papriky dobře omyjte, aby se vyplavila zbylá semínka. Papriky pak spařte na cedníku vařící vodou, po okapání je uložte do čistých a vysterilovaných zavařovacích sklenic (případně můžete dvě až tři papriky do sebe zasunout, aby byly skladnější). 
  3. Papriky ve sklenicích pak zalijte horkou rajčatovou šťávou, ihned uzavřete víčky, vložte do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte po zahřátí na 90 °C asi 20 minut (platí pro sklenice o objemu 7-9 dl). Po ukončení sterilace sklenice vyjměte a ochlaďte tak, že sklenice postavíte do dřezu s trochou horké vody a postupně budete přilévat vodu studenou, ovšem opatrně, aby sklenice nepraskly. 

Náš tip: Plněné papriky s rajčatovou omáčkou si můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli