Jak zavařit papriky v rajčatové šťávě? Podle tohoto retro receptu budou chutnat fantasticky, příprava je snadná
21. 8. 2025 Vaření
Máte na zahradě hodně paprik a přemýšlíte, jak si je uskladnit na zimu? Pokud se vám urodila i spousta rajčat, můžete si je zavařit společně. Papriky sterilované v rajčatové šťávě jsou zajímavou specialitou, kterou v zimě využijete pro přípravu mnoha jídel.
Co se spoustou paprik?
Papriky obvykle v létě stíháme sníst čerstvé nebo v salátech, případně je zpracovat do leča či pečené nebo dušené s mletým masem. Máte-li jich na zahradě opravdu dostatek, nebo jste je za výhodnou cenu sehnali někde v obchodě, můžete si je i zavařit na ta období roku, když bývá tato zelenina drahá.
Mohlo by vás zajímat
Jak zavařovat papriky?
Papriky lze sterilovat na několik způsobů – mohou se péct a pak naložit do oleje, používají se do omáček/dipů jako je ajvar či ljutenica, sterilují se klasicky v sladkokyselém nálevu, plněné zelím nebo je možné je i udělat kvašené.
Jedním z méně známých postupů zavařování paprik jsou ty sterilované v rajčatové šťávě, omáčce nebo i v kečupu. Jde ovšem o vynikající spojení těchto dvou druhů letní zeleniny, jejichž sezony se částečně překrývají.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalá kombinace paprik a rajčat
Takto naložené papriky osloví hlavně milovníky plněných paprik v rajčatové omáčce. Tyto dva druhy se báječně chuťově doplňují. Nasládlost zralých paprik se dokonale pojí s jemnou kyselostí a plností rajčat, o čemž svědčí spousta výše zmiňovaných pokrmů, v nichž se kombinují.
Rajčata dodají šťávu, papriky se v ní krásně rozleží, změknou a přijmou rajčatové aroma, aniž by ztratily svou svěžest. Papriky v rajčatové omáčce pak můžete použít jako ideální základ mnoha pokrmů, a to nejen plněných paprik, ale třeba i na omáčku k masovým kuličkám nebo pod pečené maso.
Sterilované papriky podle retro receptu
Do rajčatové omáčky lze naložit různé druhy paprik – nejlépe ale ty zelené špičaté. Pokud si potrpíte na pikantní, lze použít pálivé zelené papriky nebo do směsi přidat chilli papričky.
A jak tedy papriky v rajčatové šťávě uděláte? Vyzkoušejte je třeba podle receptu ze zavařovací kuchařky z 80. let od Libuše Vlachové – Zavařujeme ovoce, zeleninu a houby.
Budete potřebovat: čerstvé nepálivé paprikové lusky (cca 3 kg), 1 kg šťavnatých hodně zralých rajčat, 25 g soli, 1 dl 8% octa a 30 g cukru.
- Omytá rajčata pokrájejte na kousky, poduste pod pokličkou, ihned prolisujte a přidejte ostatní přísady kromě paprik.
- Z paprik vyřízněte semeníky se stopkami, lžící nebo lžičkou odstraňte vnitřní žebra a papriky dobře omyjte, aby se vyplavila zbylá semínka. Papriky pak spařte na cedníku vařící vodou, po okapání je uložte do čistých a vysterilovaných zavařovacích sklenic (případně můžete dvě až tři papriky do sebe zasunout, aby byly skladnější).
- Papriky ve sklenicích pak zalijte horkou rajčatovou šťávou, ihned uzavřete víčky, vložte do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujte po zahřátí na 90 °C asi 20 minut (platí pro sklenice o objemu 7-9 dl). Po ukončení sterilace sklenice vyjměte a ochlaďte tak, že sklenice postavíte do dřezu s trochou horké vody a postupně budete přilévat vodu studenou, ovšem opatrně, aby sklenice nepraskly.
Náš tip: Plněné papriky s rajčatovou omáčkou si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více