Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vegeta krásně voní, skvěle ochutí slaná jídla a neobsahuje žádná éčka.
Zdroj: Toprecepty

Kdo by neznal vegetu? Známé dochucovadlo dokáže zvýraznit chuť polévek, omáček, salátů i masových či zeleninových pokrmů. Ta z obchodu je skvělým pomocníkem na vaření, ale často obsahuje příliš soli a umělých přísad. Co si ji raději vyrobit doma – čistě ze zeleniny a bylinek?

Slavná směs koření

Kořenicí směs Vegeta ze sušené zeleniny a bylinek patří u nás k oblíbeným dochucovadlům, které mnohé hospodyňky dávají do jídel místo obyčejné soli. Pokrmy totiž nejen dosolí, ale ještě jim dodá celkově výraznější chuť, díky umami, šesté chuti, která má schopnost zvýraznit všechny chutě v pokrmu. Za ni vděčí především libečku, nicméně směs z obchodu obvykle obsahuje navíc glutamát – látku, jež má schopnost zesilovat chutě jakéhokoliv jídla

Jugoslávská specialita

Vegeta je u nás tak populární, že ji mnozí považují za původní český výrobek. Tato sypká směs koření ale pochází z bývalé Jugoslávie a známá je po celém světě. Původní Vegeta je od chorvatské společnosti Podravka, která ji pod názvem Vegeta 40 uvedla na trh na konci 50. let minulého století.

Směs se stala velkým hitem a inspirovala další výrobce. V Česku ji dnes vyrábí například Vitana. Existuje ovšem spousta podobných směsí, které se jmenují jinak (např. polský Kucharek nebo rakouský Aromat), a u nás se jim často říká vegeta.  

Co se hodí do vegety?

Základem vegety je sušená zelenina (mrkev, petržel, celer, pastinák, cibule, hodí se i kedlubna nebo pórek či jiné druhy zeleniny), česnek, bylinky (libeček, případně bazalka, oregano, rozmarýn) a sůl.

Součástí slavné směsi z obchodu jsou pak často nejen výše uvedené ingredience, ale i již zmiňovaný glutamát nebo další umělá dochucovadla a často až příliš mnoho soli

Pokud vám složení průmyslově vyráběných směsí nevyhovuje, není problém si vytvořit vegetu vlastníčistě z čerstvé zeleniny a bylinek, bez chemie, zbytečného množství soli a přesně podle své chuti. Výsledek je voňavý, plný chuti a navíc do něj využijete i úrodu z vaší zahrádky. Pokud ji nemáte, vyplatí se vegetu udělat i ze zeleniny koupené v obchodě.

Výrazná chuť libečku

Zásadní přísadou je aromatický libeček, který jí dodává nezaměnitelnou, silnou, trochu celerovou vůni. Jeho sezona se sice už chýlí ke konci, v srpnu už často nakvétá a má tužší listy, nicméně jsou i mnohem výraznější, což můžete při přípravě kořenicí směsi jen ocenit. Pokud ovšem chcete jemnější chuť, je lepší odstřihávat mladší lístky zespodu. 

Jak poznat správně usušenou zeleninu?

Na přípravu domácí vegety je třeba všechny ingredience nasekat nadrobno, zeleninu můžete i umlít nebo nastrouhat najemno. Usušit ji můžete v sušičce nebo v troubě při teplotě 50 °C. V troubě se směs suší déle, počítejte s tím, že delší čas na sušení potřebuje kořenová zelenina, kratší čas stačí zeleným natím.

Důležité je, aby byla směs dostatečně vysušená. Listy bylinek by měly být křehké a měly by se snadno lámat mezi prsty. Mrkev, celer nebo petržel musí být suché, křehké, nesmí pružit, musí být lehčí. Správně usušená zelenina a bylinky mají svou typickou vůni, nejsou zatuchlé, měly by si i uchovat přirozenou barvu. Promnete-li je mezi prsty, tak lehce šustí. Pokud by byla zelenina vlhká, hrozí u celé směsi plíseň.

Jak připravit domácí vegetu

Budete potřebovat: 300 g mrkve, 300 g petržele, 400 g kedluben, 500 g celeru (bulvy i listů), 400 g pórku, 400 g cibule, 120–150 g libečku a 100 g soli. 

  1. Zeleninu dobře omyjte, očistěte a osušte. Očištěnou zeleninu nasekejte v robotu, umelte v mlýnku na maso nebo nastrouhejte a důkladně promíchejte se solí.
  2. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte v pootevřené troubě při 50 °C, až zelenina šustí mezi prsty. 
  3. Dobře usušenou zeleninu umelte na prášek v robotu a uchovávejte v  uzavřených skleničkách v suchu.

Náš tip: Připravte si domácí vegetu podle našeho videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli