Nastavovaná kaše: Zapomenutá příloha našich babiček chutná s osmaženou cibulkou výborně a navíc je levná a snadná
3. 9. 2025 Vaření
Voní majoránkou a libečkem, křupe díky škvarkům a skvěle chutná díky smažené cibulce. Nastavovaná kaše je jedním z těch jídel, která se zrodila z chudých poměrů, ale přesto dokáže dodat pocit hojnosti a tepla domova. Stačí pár brambor, hrst krup, špetka koření a na stole je miska, která zažene hlad velice lahodným způsobem.
Co je nastavovaná kaše
Nezní moc lákavě, ale přitom báječně chutná. Základem jsou brambory, ke kterým přidáváme obiloviny – nejčastěji ječné kroupy, někdy také pohanku (ta sice botanicky mezi obiloviny nepatří, ale řadíme ji mezi pseudoobiloviny kvůli podobné úpravě, mnohem víc je příbuzná s rebarborou).
Tímto způsobem „nastavujeme“ bramborovou kaši, kdy nejen zvětšíme její objem, ale hlavně z ní připravíme výživnější a sytější pokrm. V době, kdy nebylo mnoho čerstvých potravin a brambory bylo třeba si vypěstovat na poli, to představovalo velkou úsporu a výhodu.
Dnes, kdy se vracíme k tradičním receptům a hledáme jednoduchá, poctivá a levná jídla, představuje nastavovaná kaše příjemnou a lahodnou vzpomínku. Dostupné suroviny a různé možnosti jejich kombinací bez zbytečného plýtvání vytvoří pokaždé nový a chuťově výborný sytý pokrm.
Mohlo by vás zajímat
Základ a možné variace
Pro venkovské domácnosti šlo o jídlo, které zasytí celou rodinu. Stačilo pár brambor, hrst krup, trochu mléka, česnek, majoránka a cibulka osmažená na sádle. Nenápadná kombinace, která uměla postavit na nohy i po náročném dni na poli. A právě majoránka s česnekem přispívá nejen ke zdraví a trávení, ale také zlepšuje případnou nevýraznou chuť brambor.
Nastavovaná kaše chutnala pokaždé jinak, podle toho, co měla hospodyně zrovna k dispozici. Brambory a kroupy, pohanku, špaldová zrna nebo případně i hrách doplňovaly křupavé škvarky, jinde nechybělo kysané zelí. Díky tomu se z jednoduchého jídla stávalo plnohodnotné hlavní jídlo. Nastavovaná kaše se podávala buď samotná, nebo jako příloha k uzenému masu nebo dušenému zelí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit nastavovanou kaši
Na 6 porcí potřebujete: 8 velkých brambor, 3 hrsti středních krup, 2 lžíce majoránky, 3 větší stroužky česneku, 2 větší cibule, 2 lžíce másla a 1 lžičku kmínu. Bylinky do kaše (dle chuti): petrželka, pažitka, libeček a celerová nať (nebo jiné). Na dokončení: 2 plátky másla, 250–300 ml teplého mléka (nebo smetany) a sůl.
Jak na to?
- Kroupy spařte, propláchněte a uvařte je doměkka ve slané vodě. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na půlměsíčky a osmažte dozlatova na másle.
- Brambory očistěte a rozkrojte, vložte do hrnce se slanou vodou, přidejte jednu lžíci majoránky a kmín a vařte doměkka. Pak je sceďte a rozšťouchejte.
- Ohřejte mléko, ve kterém rozpusťte máslo. Pomalu ho přilévejte k rozšťouchaným bramborám a našlehávejte ručním šlehačem.
- Kaši můžete přisolit. Přidejte drcený česnek, polovinu osmažené cibule, všechny bylinky, druhou lžíci majoránky a promíchejte. Nakonec vmíchejte odkapané a prochladlé kroupy.
- Kaši servírujte buď samotnou, nebo jako přílohu a posypte ji zbylou osmaženou cibulí.
Náš tip: Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit i zapraženou bramborovou kaši.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více