Babiččina spíž: Vynikající domácí jablečná přesnídávka nadchne nejen děti. Na této si pochutná celá rodina
4. 9. 2025 Vaření
Jablečná přesnídávka je základem stravy batolat. Obvykle ji kupujeme v obchodě, když je ale sezona jablek, přímo se nabízí si ji připravit domácí. Naše babičky zavařovaly přesnídávky úplně běžně, v zimě se totiž dají využít i do kaší, jogurtů či na lívance.
Jak využít úrodu jablek?
S blížícím se podzimem tu máme vrcholnou sezonu jablek. Ta sice využijeme do koláčů, štrůdlů i dalších moučníků, pokud jich ale máte hodně, určitě se vyplatí si oblíbené české ovoce zakonzervovat na zbývající části roku. Z jablek můžete udělat kompot nebo povidla, jednoduše je ale můžete přeměnit i do podoby klasické dětské dobroty – přesnídávky. Navíc do ní můžete využít i ta ne úplně výstavní jablka.
Mohlo by vás zajímat
Domácí jsou nejlepší
Dětské přesnídávky jsou jedním z prvních jídel, s nimiž miminka a batolata přijdou do kontaktu (nejprve s těmi zeleninovými, po nichž přicházejí na řadu ovocné). Prodávají se v obchodech ve skleničkách, spousta maminek si je ale v současné době připravuje doma, hlavně ty, jimž ovoce dozrává na vlastní zahradě.
Přesnídávky jsou jednou z nejjednodušších možností, jak plody zpracovat. Navíc jsou tyto přesnídávky mnohem hodnotnější, neboť víte, jaké ovoce se do nich použilo, můžete si upravit jejich chuť přidáním skořice, vanilky či jiných druhů koření (třeba badyánu nebo hřebíčku) a ovlivnit množství cukru. A hlavně máte jistotu, že výrobek neobsahuje žádná umělá dochucovadla nebo jiná aditiva.
Chuť záleží hlavně na použitých jablkách. Na přesnídávky se hodí různé odrůdy jablek. Nejlepší je nakombinovat sladké odrůdy s těmi kyselejšími. Ze sladkých se hodí Golden Delicious, Jonagold, Gala či Idared. Ty kyselejší (např. Šampion, Jonathan) zajistí, aby přesnídávka nebyla příliš mdlá. Jablka by měla být rovněž šťavnatá a pevná – dobře se vaří a netvoří příliš vodovou kaši.
Přesnídávky nejen pro děti
V minulosti nebyly přesnídávky určeny jen těm nejmenším, byly i oblíbenou svačinkou odrostlejších dětí, nebo dokonce i dospělých. I dnes, kdy je ovoce v obchodech dostupné po celý rok, se vyplatí si je připravit právě z výše uvedených důvodů.
Domácí přesnídávku ostatně nemusíte jíst samotnou, ale můžete si ji vmíchat do snídaňové kaše, jogurtu s vločkami nebo jí přelít lívance či trhanec (ostatně slavná rakouská specialita se běžně podává právě s jablečným pyré).
Jablečná přesnídávka s chutí vanilky
Přesnídávku můžete udělat jen ze samotných jablek, pokud ale nemáte v plánu ji podávat těm úplně nejmenším dětem, můžete si její chuť vylepšit přidáním cukru a pudinkového prášku, který dobrotu zahustí a ještě ji obohatí o vůni vanilky.
Získáte tak nejen přesnídávku, ale vlastně takový lahodný jablečný dezert s chutí vanilky. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 5 kg jablek, 2,5 l vody, 3 vanilkové pudinkové prášky a 350 g cukru krupice (nebo podle chuti).
- Jablka dobře umyjte, rozpulte a odstraňte z nich jádřince. Neloupejte je. Pak je vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a rozvařte na kaši.
- Ponorným mixérem rozmixujte jablka na hladké pyré, podle chuti je oslaďte a znovu přiveďte k varu. Pudinkové prášky rozmíchejte v 500 ml vody a vlijte k jablečnému pyré. To pak vařte ještě 1–2 minuty až trochu zhoustne.
- Hotovou přesnídávku naplňte do důkladně vymytých čistých a suchých skleniček. Hrdla sklenic dobře očistěte a zavíčkujte čistými vysterilovanými víčky. Přesnídávky zavařujte v hrnci 25 minut při teplotě 85 °C, opatrně vyjměte z horké lázně a nechte vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více