Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté volarské koláčky: Plněné tvarohem a sypané perníkem patří mezi gastronomické klenoty Šumavy
Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, Regionální kuchařka

Koláče jsou jedním z našich národních moučníků. Však jich také máme celou řadu a skoro každý kraj se může pochlubit nějakými svými speciálními. Na jihu Čech, respektive na Šumavě, patří k těm nejznámějším koláčky volarské. Mají tvar šátečků a přímo se rozplývají na jazyku.

Poklad šumavské kuchyně

Pokud se někdy vydáte na Šumavu, určitě musíte ochutnat jednu z místních specialit volarské koláčky. Ty se, jak již název napovídá, pojí s jihočeským městem Volary, které je ideálním výchozím bodem pro poznávání jihozápadní Šumavy a je považováno za jakousi bránu do srdce Šumavy

Právě šumavská kuchyně je poměrně specifická a stejně jako kuchyně všech horských a podhorských oblastí bývala v minulosti prostá, což bylo způsobeno místními drsnými podmínkami a omezenými surovinami. V tomto nehostinném kraji nebylo mnoho možností k pěstování plodin či k chovu zvířat, základem místní kuchyně proto byly brambory, zelí, houby či luštěniny. V chudších rodinách bylo maso vzácností, oblíbená zde ovšem bývala zvěřina. 

Kaše, polévky a knedlíky

Jídelníček závisel na povolání hlavy rodiny. Nejlépe se tak měli v rodinách sklářů, protože sklářství bylo na Šumavě tradičním a velmi důležitým řemeslem. Když pak začalo v 19. století upadat, i strava ve sklářských rodinách se výrazně proměnila k mnohem chudší.

Obecně platí, že jsou pro tento kraj typické jednoduché, ale vydatné pokrmy, které dokázaly zasytit po těžké práci. Často se jedly různé druhy kaší či syté polévky, které zahřály i v mrazivých šumavských zimách. 

Šumava - kraj knedlíků

Kromě toho je Šumava považována za kraj knedlíků. Snad v žádném jiném regionu nejsou knedlíky tak oblíbené a nedělají je v tolika variantách. Většina z místních knedlíků má bramborový základ, k nejslavnějším patří drbáky a bosáky, dále škubánky a šlejšky.

Přímo krajovou specialitou byly sklářské knedlíky, do nichž se přidávala slanina nebo škvarky a kysané zelí. Oblíbené tu však byly i ovocné knedlíky, které se připravovaly z kynutého i z tvarohového těsta. 

Slavné koláčky nebo šátečky z Volar

Ovocné knedlíky však nebyly jedinou sladkostí tohoto kraje, jak dokládají právě volarské koláčky, v minulosti nazývané guladschen. Známé byly již před 120 lety, kdy se o nich psalo, že „svou lahodnou chuť překonávají snad jen vlastními, stejně pověstnými rozměry“.

Koláče totiž obvykle mívaly podobu velkých čtverců, dělávaly se ale i úplně malinké. Občas se jim také říká šátečky, neboť se opravdu skládaly jako šátečky. Říká se, že je ženy pekly pro své muže, kteří vyráželi za obchodem na tzv. Zlatou stezku procházející rovněž Volary. Tyto šátečky byly na cesty praktičtější, protože z nich nevypadávala náplň jako z klasických koláčů. 

Šumavský recept na volarské koláčky

Pokud by váš lákalo si tyto vyhlášené koláčky upéct, můžete se do toho rovnou pustit podle receptu z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 200 ml mléka, 30 g droždí, 4 vejce, 150 g másla, 1 lžíci cukru krupice, 100 g rozinek, 500 g tvarohu, 50 g strouhaného perníku a kůru z půlky citronu.

  1. Z vlažného mléka, droždí a cukru nechte na teplém místě vzejít kvásek. Potom jej smíchejte se dvěma rozšlehanými vejci, 100 g másla a moukou. Těsto důkladně propracujte a nechte vykynout.
  2. Z tvarohu, rozinek, dvou zbylých vajec a trochy citronové kůry připravte náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Těsto rozdělte na 15 stejně velkých kousků, ty rozválejte do čtverečků a doprostřed každého z nich vložte kopeček tvarohové náplně. Okraje přeložte směrem ke středu, konce cípů spojte, jako byste chtěli vytvořit šátečky - náplň bude vylézat skrze mezery mezi trojúhelníky.
  4. Rozpusťte zbývajících 50 g másla. Koláčky pokapejte rozpuštěným máslem a posypejte strouhaným perníkem. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.

Zdroj: S laskavým svolením nakladatelství Smart Press převzato z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, autorky Petry Pospěchové

Náš tip: Tvarohové šátečky můžete udělat i z listového těsta podle našeho videoreceptu.


Zdroje:  
Pospěchová Tajovský, P.:  Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska, Regionální kuchařka
Cestujemesumavou.cz, Penzionkvilda.cz. Sumavsko.cz

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli