Šumavský bramborový nákyp

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Bramborová jídla 15 názorů

Suroviny

750 g brambor
500 g kysaného zelí
350 g uzeného masa
300 g zakysané smetany
1 cibule
125 ml mléka
125 ml bílého vína
1 lžíce másla
olej
muškátový oříšek
majoránka
sladká mletá paprika
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme, přidáme teplé mléko s máslem a ručním šlehačem vyšleháme do husté hladké kaše.

  2. Cibuli nakrájíme na kolečka, necháme ji zesklovatět na oleji, přidáme maso nakrájené na kostičky a vše osmahneme dohněda. Zasypeme mletou paprikou (asi 1/2 lžičky), prosmahneme, zalijeme vínem a okořeníme solí, pepřem, muškátem a majoránkou. Snížíme teplotu a dusíme asi 10 minut.

  3. Na dno zapékací mísy rozložíme masovou směs, na ní uhladíme bramborovou kaši, posypeme scezeným kysaným zelím a zalijeme zakysanou smetanou.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 621 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šumavský bramborový nákyp

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dzungila, já už plus dala, ale musím se přidat k tvému názoru, já bych to tak hezky neuměla asi říct, že Eliza holt UMÍ;-)

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Eli, sice o tomhle jídle píšeš, že nepatří mezi ty fotogenické, ale ty svým nápaditým zdobením uděláš z každého talíře úplnou pohádku.:-K Líbí se mi samozřejmně i celý recept, takže bod!:yes::-p

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, tak takový recept neznám, ale už mám v oblíbených a určitě vyzkouším. Včera jsem na oběd pekl(již po několikáté) sýrový lilek, ten nemá chybu a na nákyp se moc těším:-p:-p. Posílám desátý bodík. :-!:-)):yes::yes::-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ja tento druh pokrmov uplne zboznujem...co z toho, ked okrem mna nikto iny...ja to nechapem...taka fajnotka....a skvele foto

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Mňam :-p:-p:yes::yes: +;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • pipre pipre

    To musí být opravdu dobré! Mňam:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Elizo, souhlasím na 100% s tím ujídáním přímo v pekáči ;-) (nebudeme se přece zdržovat překládáním na talíř, když to tak nááádherně voníí :-D:-D:-D):yes::yes:

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Ja si vzdycky alespon 2ks vezu, ale letos jsme je snedli temer hned. :-pNavic mam problemy s vahou do letadla.:-/ Neni tu totiz ani hruba mouka, tak tu si vozim take a jsou to dalsi kila:-K A az donedavna tu nebyla ani zakysana smetana a uplne cerstve (je to asi mesic) jsem objevila v jednom (a zatim jedinem) supermarketu kefir a acidofilni mleko dokonce vyrabene mlekarnou Kunin v Ostrve-Martinove. Mam vzdycky obrovskou radost, kdyz tu najdu neco CESKEHO (a MORAVSKEHO samozrejme).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    V Itálii nejsou prodejny s českými potravinami? Skandál...:-D:-D:-D Tak to my tady italské máme;-):-D:-D.
    Aspoň víš, čím se zásobit, až přijedeš na návštěvu (nebo domů ;-) ) :-).

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Tak me (jako vzdy) mrzi, ze tu nememe uzene maso:-//Chut si ale dokazu zive predstavit a at je dopoledni hodina slintam si tu jako bernardyn.:-pTobe bodika:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju :-). To je jedno z těch jídel, která nejsou sice moc fotogenická, ale zato ukrutně dobrá. Taková, na která se chodí do pekáče, až v něm nic nezbyde...;-);-):-p
    A díky za vaše tipy, těch není nikdy dost :-).

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    tak to se mi líbí - máme rádi něco podobného "Pastevecký koláč", tam ale není zelí, jen masíčko, brambory a sýr. :yes: ;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)parádička:yes:(jako vždy;-)).Dělám podobně,jen s vepř.masem a zelí vmíchávám (s vař.kroupami) už do kaše;-).A protože vím,co je to za báječnou dobrotu posílám ti zaslouženou boďku č.1:-p;-).Jo a zakysanku promíchávám s dusícím masem(nakonec).

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový nákyp bramborový nákyp se zelím šumavský pekáč pastevecký koláč šumavský šterc bramborový sterc nákyp z brambor šumavský bramborový salát bramborový nákyp recept recept bramborový nákyp nákyp se zelím recept na bramborový nákyp šumavský bramborový knedlík nakyp z bramborove kase šumavské zelí pangasius recept bramborové recepty šumavské koláče nákyp bramborový recepty po šumavsku

Zapomněl/a jsem heslo