Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný závin dodá punc výjimečnosti běžné svačině i nedělnímu obědu.
Zdroj: Toprecepty.cz

Úspěch jablečného závinu nespočívá jen v jablkách a skořici, ale hlavně v dobře zvoleném těstě. Proto přinášíme velký přehled pěti různých štrúdlů, od rychlých po cukrářské speciality. S voňavou jablečnou náplní plnou ořechů, rozinek a skořice bude každý chutnat fantasticky. Záleží jen na vás, pro který se rozhodnete.

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl – nebo také závin – patří k oblíbeným moučníkům, které v českých domácnostech voní o nedělích, svátcích i obyčejných sychravých odpoledních už nejméně 200 let. Jeho výjimečné postavení potvrzuje, že se v mnoha rodinách podává na Štědrý večer nebo na Nový rok. 

Základem je křehké, ale zároveň pevné těsto, které udrží šťavnatou jablečnou náplň. Jablka obvykle dochucuje voňavá skořice a křupavé vlašské ořechy. Někdo nedá dopustit na rozinky namočené v rumu, jiný jablka nejraději kombinuje se šťavnatým sušeným kokosem, případně se sušenými brusinkami

Pět nejlepších těst na štrúdl

Podstatou štrúdlu neboli závinu je plát těsta zavinutý kolem náplně. Náplň může být libovolná, záleží na chuti, sezoně a domácích zásobách. Pro každou se hodí všechny tyto druhy těsta, které se však liší svou chutí, strukturou a přípravou

  • Tažené těsto
    Tažené těsto patří mezi osvědčené klasiky. Dříve se totiž mouka vymílala hruběji a obsahovala více lepku, který těsto držel pohromadě a zároveň byl natolik elastický, že bylo možné těsto vytáhnout tak tenké, že se přes něj daly přečíst noviny. Dnes se těsto často trhá, což nebývá až tak z důvodu nešikovnosti kuchařek jako způsobem vymletí mouky. Doporučujeme proto hledat tu nejvhodnější mouku, která vám vyhovuje. Pak docílíte neuvěřitelně křehkého závinu a díky tenkým vrstvám těsta krásně vynikne náplň.
    Náš tip: Šťavnatý tažený závin
  • Listové těsto
    Listové těsto bývá sázkou na jistotu. Když spěcháme, sáhneme po hotovém, třeba už i vyváleném těstě. Vybrat si můžeme listové máslové těsto nebo se ztuženými tuky, to bývá křehčí, ale máslové mívá plnější chuť. Listové těsto zajistí typické křehké vrstvy a tzv. „lískování“. Připravit si ho můžeme i doma, třeba podle tohoto receptu na domácí listové těsto
    Náš tip: Jablečný závin z listového těsta
  • Křehké (máslové) těsto
    Sytější a drobivější varianta, to je závin z křehkého těsta. Ostrým nožem ho však dobře nakrájíme na úhledné řezy a skvěle se hodí, pokud dáváme přednost chuti těsta před náplní.
    Náš tip: Křehký jablečný závin
  • Kynuté těsto
    Kynuté těsto se na záviny používalo na konci 19. a na začátku 20. století. Je sytější, chuťově připomíná slavnostní koláče a dobře se krájí. Nejlépe chutná první den, další dny rychle tvrdne a vysušuje se. 
    Náš tip: Kynutý závin
  • Tvarohové či jogurtové těsto
    Rychle hotové těsto je velmi vláčné, báječně ladí s jablky a kořením a vydrží déle čerstvé a šťavnaté.
    Náš tip: Tvarohový závin

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit domácí jablečný štrúdl?

Na 2 štrúdly budete potřebovat: Na těsto: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíci krupicového cukru, 4 lžíce mléka a 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky). Na náplň: 4 velká jablka, 1 sáček skořicového cukru, 100 g rozinek, 100 g mletých ořechů a 100 g dětských piškotů. Na povrch: 1 vejce a mleté ořechy na posypání.
Jak na to

  1. Plech vymažte tukem. Včas předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Jablka omyjte a nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenké plátky. Jádřince odstraňte. 
  3. Do hrnečku dejte vlahé mléko, krupicový cukr, rozdrobené droždí a jen promíchejte.
  4. Do mísy nasypte mouku a vanilkový cukr a nastrouhejte nahrubo máslo. Vlijte mléko s droždím, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nedávejte kynout. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte z nich bochánky. 
  5. Z každého bochánku rozválejte čtverec o délce strany 28 cm, vysoký půl centimetru. Na protější straně rádýlkem nařežte proužky 25 mm široké, dlouhé asi 10 cm.
  6. Plochu těsta do 2 cm před nakrájenými proužky posypte čtvrtinou drcených piškotů, na ně dejte polovinu jablek, polovinu rozinek, polovinu skořicového cukru a posypte je čtvrtinou drcených piškotů a polovinou mletých ořechů. 
  7. Závin srolujte, proužky navrchu. Závin po celé délce opatrně pomačkejte, abyste vytlačili vzduch a srolujte konce tak, aby náplň nevytekla. Závin přeneste na plech. 
  8. Stejným způsobem připravte i druhý závin
  9. Vejce prošlehejte a potírejte jím záviny tak, že nadzvednete proužek těsta, pomažete závin rozšlehaným vejcem a proužek vrátíte zpátky na závin. Těsto je poddajné, proužek mírně protáhněte a založte pod závin. Takto pokračujte až do konce závinu. Znovu ho celý potřete vejcem a posypte ořechy
  10. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 35 minut. Nechte vychladnout, pocukrujte a nakrájejte. 

Náš tip: Jablečný závin z listového těsta si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli