

Jablkový závin z listového těsta
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- jablka
- rozinky
- cukr
- skořice
- 1 vajíčko
- (ořechy - nemusí být)
- strouhanka nebo kokos
Postup přípravy receptu
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky. Když máme hodně šťavnatá jablka, slabě ho poprášíme strouhankou nebo strouhaným kokosem.
Rozložíme plátky jablek, případně nakrájené ořechy,
trochu osladíme, posypeme propláchnutými rozinkami a skořicí. Kratší strany přehneme dovnitř a delší strany přeložíme přes sebe. Švem položíme na plech.Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme. Zpočátku 10 minut na 220st. potom teplotu snížíme na 180 a pečeme ještě cca 20 minut. Teplota a čas jsou orientační.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablkový závin z listového těsta
-
-
Bahula: Evi, máš pravdu a děkuju za fotku - krásnou jako vždycky
-
Rychlovka, která nikdy nezklame
-
Paráda! Povedli se..
Musela jsem udělat rovnou čtyři. U nás se celkově hodně žere
Do nastrouhaných jablek jsem přidala lískové ořechy, kokos, vanilkový cukr a skořici. Je to mňamka! Zítra zkusím s tím pudinkem
-
já místo jablek dávám uzené s pivem je to lehká večeře
-
Teď jsme dali štrůdlíky do trouby, je to naše první společné pečení štrůdlu
. Snad se nám povede, Kuba už má na něj velkou chuť!
-
ideální letní moučník já radím trochu máku pak to šmakuje
-
štrůdl je lehký nadýchaný chutný ideální letní moučník já osobně jsem do něj přidla mák to to pak šmakuje
-
ja ještě do jablek přidavam par nastrouhanych piškotu nejsou pak tak vodnate
-
to Olda: Před vložením do trouby je třeba závin propíchat vidličkou, pak se nenafukuje a nesplakne nakonec po vyndání z trouby
-
Listové rozmrazené těsto rozdělím na dva díly. Vál mírně popráším hladkou moukou a každý díl rozválím na čtverec cca 40 x 35 cm, posypu jemně strouhankou na kterou nastrouhám po čtyřech oloupaných středních jablek na každý díl. Po bočních stranách nechávám volné cca 2 cm na záložky. Jablka posypu cukrem podle zvyku (sladím hodně) a posypu přez jemné sítko skořicí. Boční záložky potřu rozšlehaným vajíčkem, stejně tak i vrchní přehyb. Po zahnutí bočních záložek opět tyto potřu rozšlehaným vajíčkem, poté na dvakrát přeložím část s jablky a přehnu vrchní potřený díl. Položím na plech s pečícím papírem posypaným strouhankou (upečený závin se lépe sundavá ). Povrch závinu potřu rozšlehaným vajíčkem. Peču v elektrické pečící troubě cca 40 minut na 180 °C. Podle druhu a množství použitých jablek se někdy stává, že tence vyválené listové těsto po stranách popraská a náplň částečně vyleze. Sice to může u citlivek vzbuzovat nevoli, ale chutný, dobře upečený závin to vše vynahradí.
-
Miquel: děkuji za přidání krásné fotky
-
Dělám stejně, jen rozinky máčím do rumu a pak tím rumem pokapu jablka.Jestli nevadí přidávám foto
a bod
-
je to dobré mlsaní..
-
Záviny som nikdy moc nepiekla,ale pretože momentálne nemôžem nič,kde je cukor,hľadala som niečo s malým množstvom cukru a tento závin mi zatiaľ chutil najviac zo všetkých
Už som polovicu zjedla
K jablkám som pridala kúsky dia čokolády...mňamka
+bod