Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše bez brambor chutnají výborně nasladko i naslano a hotové jsou raz dva.
Zdroj: Toprecepty.cz

Lokše jsou tradiční bramborové placky s jemnou chutí brambor a lahodnou vůní másla. Podávají se samotné, s povidly, s medem, ke kachně se zelím i k trhanému vepřovému. Když nemáte brambory, nebo čas je vařit, potěší vás tyto lokše nasucho bez brambor. Tvaroh a kyselé mléko dodají těstu vláčnost a jemnou pružnost, placky drží tvar a nelámou se. A chutnají skvěle nasladko i naslano.

Lokše nasucho bez brambor

Tradiční bramborové placky, zvané lokše, se původně připravovaly na jižní Moravě a na Slovensku. Pružné placky pečeme nasucho a po stažení z plotny je potíráme tukem. Velmi často se podávají ke kachně či huse, ale výborně chutnají i s povidly a mákem.

Existuje však i varianta bez brambor, pokud brambory nemáme nebo nestíháme uvařit, nechat zchladnout, oloupat a nastrouhat. Hlavní roli v nich hraje tvaroh. Tvaroh a kysané mléko (acidofilní, kefír) dodají těstu vláčnost a jemnou pružnost, takže placky zůstanou měkké, nelámou se a pořád jsou vydatné a lahodné. Hotové jsou výrazně rychleji, působí lehčeji a nasladko jim to sluší snad ještě víc než těm bramborovým. Ve slané verzi obstojí úplně stejně.

Jak si poradit bez acidofilního mléka

V receptu na lokše z tvarohového těsta používáme i acidofilní mléko, což je kysané (fermentované) mléko – mléko s bakteriemi mléčného kvašení (zejména Lactobacillus acidophilus). Má jemně nakyslou chuť a krémovou konzistenci. Do těsta ho dáváme proto, aby ho zvláčnilo, rozštěpilo lepek a dodalo mu lehkou nakyslost, která zlepší chuť i pružnost placek.

Čím acidofilní mléko nahradit?

Pokud acidofilní mléko nemáme, můžeme místo něj zvolit jednu z těchto variant, vždy v poměru 1:1. 

  • Kefír – nejlepší rychlá náhrada. Je hustý, kysaný a chuťově jemně nakyslý. 
  • Kysané mléko / kyška – funguje stejně dobře, ale je sladší a hustší. 
  • Podmáslí – je velmi podobné chováním, kyselostí i hustotou.
  • Když máte jen bílý jogurt, rozmíchejte ho s mlékem na „tekuté kysané mléko“. Poměr je zhruba 2 díly jogurtu na 1 díl mléka, ale záleží na tučnosti a hustotě jogurtu. Podle potřeby ho dořeďte mlékem. Použijte pak jako běžné acidofilní mléko.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Tvarohové lokše nasucho bez brambor

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 450 g acidofilního mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody a máslo nebo sádlo na potření.

Jak na to? 

  1. V misce smíchejte tvaroh, acidofilní mléko, sůl a jedlou sodu a na závěr přisypte mouku. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit.
  2. Z těsta pak vytvarujte tenký 2cm váleček a ten nakrájejte na 4cm kousky. Každý kousek rozválejte na pomoučeném vále na placku (lokši).
  3. Pánev zahřejte a jednotlivé placky na ní nasucho opékejte dozlatova z obou stran. Hotové ještě teplé lokše pak potřete máslem nebo sádlem
  4. Podávejte ihned ještě teplé a čerstvé s cukrem, džemem, mákem, jogurtem, tvarohem, ovocem nebo v slané verzi třeba s česnekovou pomazánkou a čerstvým koprem.

Náš tip: Pokud přece jen budete chtít vyzkoušet bramborové lokše, připravte si je podle našeho videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli