Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud se na podzim těšíte kvůli burčáku, nastává váš čas. Právě v září přichází období vinobraní, na němž je burčák největší hvězdou. Všichni jeho milovníci už jsou samozřejmě natěšení, jaký letos bude. Právě to nám nastínil vinař David Šťastný. Poradíme i to, kde burčák kupovat a jak poznat ten kvalitní. 

Nastává čas burčáku

Burčáková sezona je konečně tady, právě nyní totiž seženete burčák v té nejlepší kondici. Letos se jeho čas oproti loňskému roku, kdy se burčák běžně prodával již během srpna, trochu opozdil kvůli chladnému a deštivému červenci.

„V našem rodinném vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice jsme začali se sběrem hroznů na burčák už 5. srpna. Je to sice o týden později než v předcházejícím roce, ale ten byl extrémně teplý," vysvětluje pro Toprecepty ředitel vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, David Šťastný, kde budou letos nabízet burčák stejně jako loni za 90 Kč za litr. 

Burčák zde tak seženete mnohem levnější než třeba na vinobraních nebo ve vinotékách, kde se cena za litr pohybuje od 100 do 130 Kč. Menší vinařství ale mohou nabízet burčák i za nižší ceny. 

Kdy je první burčák?

I když byl burčák z prvních raných odrůd k dostání již během srpna, ještě nedávno jste na některých místech mohli zatím narazit jen na nápoj nazvaný částečně zkvašený vinný mošt. Jako burčák se totiž smí označovat jen nápoj vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud tedy narazíte na produkt s jiným názvem, je s největší pravděpodobností vyroben z hroznů maďarských

Burčák je z českých hroznů

Použití termínu burčák závisí na období. Nicméně to je poměrně dlouhé, burčák lze prodávat od 1. srpna do konce listopadu. Vrcholná sezona burčáku z českých hroznů ale nastává až v prvních zářijových dnech.

„Teď už sbíráme každý den i některé modré odrůdy na výrobu růžových vín. Letošní ročník hodnotíme jako špičkový, ale jsme teprve na začátku. Zkrátka, slunný podzim je to, co si může vinař nejvíc přát po celoroční práci ve vinicích. Jak se říká u nás na Moravě: máme čtyři roční období – jaro, léto, burčák a zima," doplňuje s úsměvem vinař David Šťastný.

Pozor na ten od silnice

Popularita burčáku v posledních letech výrazně stoupá, což potvrzují i slova ředitele známého vinařství: „Burčák zkrátka patří již několik století do naší moravské kultury a čím dál více si na něm pochutnávají i mladí, vždyť je to bez nadsázky nejzdravější energetický nápoj na světě.“ Nutno však podotknout, že není burčák jako burčák a ne každý, na který narazíte, je opravdu kvalitní.

Určitě jste slyšeli o burčácích doslazovaných, šizených, nastavovaných jablky, vyrobených z nezralých hroznů nebo špatně skladovaných. Pokud na takový narazíte, hrozí, že si z jeho popíjení odnesete nejen střevní problémy, ale i pěkný bolehlav. Takovou pověst mají obvykle burčáky, které nabízejí prodejci u silnic. Jestliže byste si tedy kupovali burčák někde u stánku, vždy je dobré zjistit si aspoň původ a výrobce.

Jistotu, že si kupujete kvalitní nápoj, máte zkrátka jen tehdy, když pro burčák vyrazíte přímo k vinaři, na nějaké vyhlášené vinobraní, kde víte, že burčák nabízejí opravdu vinaři, nebo do ověřené vinárny. A jak tedy dobrý burčák poznáte?

  • Kvalitní burčák by měl mít světlou barvu, ideálně mléčně bílou, béžovou až světle žlutou či zlatavou. Tmavší odstíny, jako hnědá nebo šedá, mohou naznačovat nižší kvalitu nebo nesprávné skladování.
  • Dalším vodítkem je i vůně. Ta by měla být svěží a ovocná, s nádechem po hroznech. Nepříjemné zápachy, jako hniloba či zatuchlina, jsou známkou nekvalitního burčáku. 
  • Chuť se mění v závislosti na fázi kvašení. Optimální je burčák s obsahem alkoholu kolem 6 %, kdy je poměr cukru a alkoholu vyvážený a nápoj jemně perlí. Právě bublinky jsou jedním ze znaků dobrého burčáku, neboť ukazují, že burčák tzv. pracuje. Málo prokvašený burčák bývá hodně sladký a jde spíš o šťávu, pozdější fáze kvašení naopak mohou vést k vyššímu obsahu alkoholu a méně sladké chuti.

Chuť záleží na odrůdě

Burčák se vyrábí z různých odrůd, kromě bílého může být i červený nebo dokonce růžový.  První burčák bývá obvykle z odrůdy Solaris nebo Irsai Oliver, po něm následují Muškát moravský, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Veltlínské zelené. Z červených je to pak Modrý portugal nebo Zweigeltrebe. Odrůda by měla být patrná i v burčáku, který by měl po ní chutnat i vonět. 

Jak burčák skladovat?

Burčák je třeba správně uchovávat i doma. V dobré kondici vám doma vydrží asi 2-3 dny od koupě. Důležité je stále odpouštět vznikající oxid uhličitý, aby vám láhev s burčákem nevybouchla. Burčák je vhodné mít v lednici nebo aspoň někde v chladu. Pokud byste jej nechali na kuchyňské lince, dál by kvasil a zvyšovalo by se v něm množství alkoholu, což by se odrazilo i na jeho chuti. 

Náš tip: Burčák se hodí podávat s nějakou pochutinou, třeba s těmito jednoduchými sýrovými tyčinkami podle našeho videoreceptu

Na fotografie burčáku a ze sklizně vína se můžete podívat v naší fotogalerii: 

Recepty k tomuto článku