Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona v září: Čas vinobraní a burčáku si můžeme zpestřit vařením povidel ze švestek, jablek nebo hrušek
Zdroj: Freepik, freepik

Prázdniny sice skončily, s létem se ale loučit úplně nemusíme. Vždyť nějaké slunečné a stále letní dny nás ještě čekají a navíc na stromech stále dozrává mnoho druhů ovoce. Těšit se ovšem můžeme i ze zeleninové úrody ze zahrádky. Co vše si pro nás září chystá?  

Září - čas burčáku a vinobraní

Září je prvním z podzimních měsíců, což je i jeden z důvodů, proč je milovníci léta příliš v lásce nemají. I když se s krásnými a teplými dny musíme pomalu loučit, ke smutku není důvod a o září by se mohlo mluvit možná jako o jednom z nejveselejších měsíců v roce.

Již naši předkové v u dobu pořádali spoustu veselic, bálu a posvícení na oslavu sklizené úrody, během nichž se pekly posvícenské koláče a další dobroty a poměrně hojně se hodovalo. Září však patří hlavně milovníkům vína. Jeho sklizeň vrcholí a nastává čas vinobraní, během něhož víno i burčák doslova tečou proudem. Právě září je ideální čas vychutnat si nejen tyto nápoje, ale třeba i víno využít do jídla

Zářijové plodiny využijete nejen do pečení

Ani sadařům a zahrádkářům v září práce nekončí. Během tohoto měsíce se totiž sklízí ještě mnoho druhů ovoce a zeleniny. Co vše si můžete užívat?

  • Jablka – v září dozrávají podzimní a také raně zimní odrůdy jablek, např. Spartan, Šampion, Melodie. Využít je můžete nejen do štrúdlu, ale ta kvalitní a zdravá si určitě uskladněte i na zimu. 
  • Švestky – jsou asi nejčastější peckovinou, kterou si spojujeme s podzimem. Právě teď rovněž dozrává spousta odrůd, ty přezrále je nejlepší zpracovat do marmelád a povidel
  • Hrušky – pomalu začínají dozrávat i některé odrůdy hrušek, z těch českých jde třeba o Lauru nebo Elektru. Vynikající jsou syrové i v koláčích
  • Sbírat můžete drobné kuličky doslova nabité vitaminy, jako jsou bezinky, jeřabiny, arónie nebo rakytník. A o s nimi? Nejlepší je je zpracovat do šťáv a džemů
  • Rajčata a papriky – i ta se stále červenají na keřících. Chcete-li mít domácí kečup, je ten nejvyšší čas se pustit do jeho přípravy. Sklízet lze i pozdní papriky, je však třeba je ochránit před případnými ranními mrazíky. 
  • Tykve – užívat si můžete posledních cuket, pomalu se ale již objevují oranžové dýně. Těch si ale ještě užijeme dostatečně během dalších podzimních měsíců.
  • Melouny – pokud je pěstujete na zahradě, je ideální čas sklidit je a užít si jejich sladkou a šťavnatou chuť. 
  • Ořechy v průběhu září je možné sklízet již některé druhy lískových ořechů, na přelomu září a října nastává čas i na ty vlašské.

Do lesa na houby

V průběhu září vrcholí houbařská sezona. Právě tento měsíc je houbaření zasvěcený a přímo vyzývá k tomu nazout si za kuropění holínky a vyrazit za ranních mlh do lesů. Pokud patříte k úspěšným hledačům, můžete si užívat smaženice, houbové omáčky nebo třeba bramboračky. A hlavně si nezapomeňte houby nasušit, zamrazit nebo zavařit na zimu

Náš tip: Vynikající houbovou smaženici zvládnete podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více