Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nashromáždilo se vám doma větší množství různých druhů zeleniny a vy přemýšlíte, co teď s ní? Odpovědí je čalamáda. Tato zeleninová pochoutka ve skle se dá udělat z různých druhů zeleniny a v mnoha verzích. Ta se zelím je prostě klasika.

Čalamáda - nejlepší možnost konzervace zeleniny

Čalamáda je jednou z nejlepších možností, jak si zakonzervovat různé druhy zeleniny, nejčastěji právě zelí. Jde vlastně o zeleninovou směs nastrouhanou nahrubo nebo nakrájenou na tenké nudličky, napěchovanou do sklenic a zalitou slaným nebo sladkokyselým nálevem. Zavíčkované sklenice se mohou i zavařit (pak vydrží ve spíži i několik let), ale dá se připravit i bez zavařování.

Naše babičky tak dříve často zeleninu konzervovaly, aby byla zásoba na zimu. Ovšem původ čalamády je jinde. 

Maďarská specialita

Tato nakládaná zelenina pochází z Maďarska, kde jí říkají csalamádé.  Původ českého názvu je tak jasný. Maďaři jsou přímo milovníci nakládané zeleniny – z téměř jakéhokoli druhu dokážou připravit vynikající kořeněnou a zdravou přílohu a naložit ji tak, aby vydržela až do zimy, kdy dokáže poskytnout vitaminy.

Čalamáda je rovněž populární na Slovensku, odkud doputovala k nám. Tato zeleninová směs se výborně hodí k pečenému nebo grilovanému masu, v Maďarsku ji ale podávají jako přílohu k mnoha jídlům, podobně jako se u nás dříve servíroval kompot. Příjemně totiž vyvažuje maďarská jídla

V hlavní roli zelí

Na přípravu čalamády se nejčastěji používá zelí, u nás bílé, ale v Maďarsku často i červené. To doplňují papriky, mrkev, cibule a okurky. Přidat ovšem můžete i rajčata, červenou řepu, kedlubny, feferonky, celer nebo třeba květák či brokolici.

Vše se následně zalévá kořeněným octovým nálevem dochuceným hořčičným semínkem, bobkovým listem, kmínem nebo novým kořením, případně chilli papričkami pro milovníky pikantních chutí. Nicméně v Maďarsku se slovo csalamádé používá pro směs zeleniny připravenou i kvašením, kdy se zelenina nejprve nasolí, aby vypustila šťávu, a v ní pak zraje. 

Jak na domácí čalamádu?

Udělat domácí čalamádu není nijak složité. Nejhorší na celém procesu je krájení zeleniny, které vám zabere nejvíc času. Důležité je hlavně, aby byla zelenina nakrájená na stejně velké kousky. Celá směs pak bude krásně křehká a křupavá. Samozřejmě je třeba vybírat i kvalitní a zdravou zeleninu, aby se čalamáda brzy nezkazila.

Pokud připravíte čalamádu podle následujícího receptu, nemusíte ji zavařovat a již druhý den si na ní můžete pochutnávat. Navíc zelenina takto naložená si uchová svou barvu a chuť. A jak tedy tuto nakládanou směs připravíte? 

Budete potřebovat: 5 kg bílého zelí, 1 kg cibule, 2 kg papriky, 7 mrkví (méně než 1 kg), 1,75 l vody, 1 Deko, 1 lžíci soli, 500 g cukru krupice, 500 ml octa a 1 lžičku disiřičitanu draselného. 

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem, cukrem, solí a Deko. Až nálev vychladne, přisypejte disiřičitan draselný.
  2. Zeleninu očistěte a pomocí kráječe nebo nožem ji nakrájejte na drobné stejně velké kousky.
  3. Nakrájenou zeleninu promíchejte, zalijte nálevem a nechte 24 hodin odstát. Poté ji znovu promíchejte a naplňte jí čisté a suché zavařovací sklenice. Sklenicím otřete hrdla, zavíčkujte je čistými víčky a uložte do spíže.
  4. Nechte odležet alespoň 24 hodin a pak už si můžete na zelenině pochutnávat. Po otevření skladujte čalamádu v lednici.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli