Nezavařená čalamáda

yossi Kuchař: yossi

Doba přípravy: 1,5 hod Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

5 kg zelí
1 kg cibule
2 kg papriky
7 väčších mrkiev - maximalne 1kg
1,75 l vody
1 Deko
1 lyžica soli
500 g cukru
0,5 l octa
1 lžička Borkénu ( pyrosiričitan používaný ve vinařství)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prevaríme vodu s octom, cukrom, soľou a Dekom (komu vadia horčicové semienka, môže ho preosiať). Keď vychladne, do vlažného nálevu pridáme Borkén.

  2. Očistíme zeleninu a nakrájame ju na krájači na drobné kúsky (komu chutia v čalamáde väčšie kusy, nakrája si ju tak). Nakrájanú zeleninu dáme do nádoby, premiešame a zalejeme nálevom. Necháme 24 hodín odstáť, znova premiešame a môžeme ju plniť do pripravených uzatvárateľných nádob (7 dl poháre, plastové vedierka, 1,5 l poháre prípadne 3 l poháre).

  3. Odložíme do špajze a za 24 hodín môžeme konzumovať. Otvorené načaté nádoby treba radšej skladovať v chladničke.

  4. Zelenina môže byť do čalamády rôzna. Môžu tam byť rajčiny, uhorka a nemusí tam byť mrkva, a tí, čo majú radi pikantné, si môžu prihodiť aj feferónky alebo chilli papričky. Nálev je univerzálny a keď sa dá do súdka, môže sa tam postupne prihadzovať sezónna zelenina (karfiol rozobratý na ružičky, mini uhorky, malá cibuľka, na kocky nakrájaný zeler, na kolieska nakrájaná mrkva a podobne). Zelenina aj čalamáda je stále chrumkavá po celý rok.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 592 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nezavařená čalamáda

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Dělám ji už mnoho let, je výborná, dlouho vydrží, zelenina neztrácí barvu ani chut

    Odpovědět

  • yossi yossi(autor receptu)

    Koubkova: Ak sa ti to bude zdať moc kysele môžeš ho dať menej. Mne chutí kyselšie.

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Marcelko- podívám se po něm :-K

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Koubkova: Jiřinko ten Borkén se vozí ze Slovenska;-), u nás koupíš přípravek:pyrosiřičitan draselný maji ho v drogerii a stojí cca 8-10 kč
    Já na zeleninu leju nálev vařicí, hned po vypnutí plotýnky;-)

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    A kde ten Borkén seženu?:-) A není toho octa 1l moc?

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Stejně dělám zelí,jen se nedává to Deko a dává se kmín, je to bašta,kdo ochutnal chtěl recept,dokonce i hostinská si přišla :-D A ježto mám tuto zkušenost,tak jdu i do téhle čalamády.:yes:

    Odpovědět

  • Sadek Stanislav Sadek Stanislav(neregistrovaný)

    Podobný dělám je to výborný :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: borkén kde koupit borken slovenská čalamáda co je to borken calamada borken čalamáda čalamáda-zelí mrkev papriky calamada.com chilli calamada borken drogerie čalamáda ze zelí zavařená recept zeleninové čalamády čalamáda recepty slovenska calamada recept koupim borken kde seženu borkén calamada s borken recept zeleninová čalamáda nezavarena borken kde koupit borken na zeleninu

Zapomněl/a jsem heslo