Nezavařená čalamáda

yossi Kuchař: yossi

Doba přípravy: 1,5 hod Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

5 kg zelí
1 kg cibule
2 kg papriky
7 väčších mrkiev - maximalne 1kg
1,75 l vody
1 Deko
1 lyžica soli
500 g cukru
0,5 l octa
1 lžička Borkénu ( pyrosiričitan používaný ve vinařství)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Prevaríme vodu s octom, cukrom, soľou a Dekom (komu vadia horčicové semienka, môže ho preosiať). Keď vychladne, do vlažného nálevu pridáme Borkén.

  2. Očistíme zeleninu a nakrájame ju na krájači na drobné kúsky (komu chutia v čalamáde väčšie kusy, nakrája si ju tak). Nakrájanú zeleninu dáme do nádoby, premiešame a zalejeme nálevom. Necháme 24 hodín odstáť, znova premiešame a môžeme ju plniť do pripravených uzatvárateľných nádob (7 dl poháre, plastové vedierka, 1,5 l poháre prípadne 3 l poháre).

  3. Odložíme do špajze a za 24 hodín môžeme konzumovať. Otvorené načaté nádoby treba radšej skladovať v chladničke.

  4. Zelenina môže byť do čalamády rôzna. Môžu tam byť rajčiny, uhorka a nemusí tam byť mrkva, a tí, čo majú radi pikantné, si môžu prihodiť aj feferónky alebo chilli papričky. Nálev je univerzálny a keď sa dá do súdka, môže sa tam postupne prihadzovať sezónna zelenina (karfiol rozobratý na ružičky, mini uhorky, malá cibuľka, na kocky nakrájaný zeler, na kolieska nakrájaná mrkva a podobne). Zelenina aj čalamáda je stále chrumkavá po celý rok.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 590 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nezavařená čalamáda

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Dělám ji už mnoho let, je výborná, dlouho vydrží, zelenina neztrácí barvu ani chut

    Odpovědět

  • yossi yossi(autor receptu)

    Koubkova: Ak sa ti to bude zdať moc kysele môžeš ho dať menej. Mne chutí kyselšie.

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Marcelko- podívám se po něm :-K

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Koubkova: Jiřinko ten Borkén se vozí ze Slovenska;-), u nás koupíš přípravek:pyrosiřičitan draselný maji ho v drogerii a stojí cca 8-10 kč
    Já na zeleninu leju nálev vařicí, hned po vypnutí plotýnky;-)

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    A kde ten Borkén seženu?:-) A není toho octa 1l moc?

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Stejně dělám zelí,jen se nedává to Deko a dává se kmín, je to bašta,kdo ochutnal chtěl recept,dokonce i hostinská si přišla :-D A ježto mám tuto zkušenost,tak jdu i do téhle čalamády.:yes:

    Odpovědět

  • Sadek Stanislav Sadek Stanislav(neregistrovaný)

    Podobný dělám je to výborný :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: borkén kde koupit borken slovenská čalamáda co je to borken calamada borken čalamáda čalamáda-zelí mrkev papriky calamada.com chilli calamada borken drogerie čalamáda ze zelí zavařená recept zeleninové čalamády čalamáda recepty slovenska calamada recept koupim borken kde seženu borkén zeleninová čalamáda nezavarena borken kde koupit borken na zeleninu priprava calamady

Zapomněl/a jsem heslo