Šest způsobů jak uchovat čerstvý křen, aby zůstal co nejdéle příjemně štiplavý, ostrý a voňavý
16. 9. 2025 Vaření
				
				
	
Křen je výrazná kořenová zelenina, která dodá pokrmům nezaměnitelnou chuť i sílu. Pokud přemýšlíte, jak uchovat čerstvý křen, možností je hned několik. Nabízíme jejich přehled včetně praktických a hlavně chutných tipů.
Jak uchovat čerstvý křen
Křen je malý kořen s velkou silou – ostrý, výrazný a nepostradatelný v české kuchyni. Už naši předkové využívali jeho aroma a chuť v pokrmech, ale i jako léčivý prostředek. Křen patří mezi výrazné druhy kořenové zeleniny, které dokážou dodat šmrnc tradičním českým receptům i moderním pokrmům. Obzvlášť oblíbený je v severské kuchyni.
Čerstvý křen je nejintenzivnější právě vytažený ze země, ale při správném uchovávání si své vlastnosti dokáže udržet delší dobu. Ať už ho uložíme do lednice, zamrazíme, nebo zpracujeme do ochucené směsi typu krenex, vždy se bude hodit mít ho po ruce.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat čerstvý křen
Čerstvý křen by měl být pevný na dotek, bez známek scvrklosti nebo gumovité struktury. Povrch má hladký, bez plísní či tmavých skvrn. Pokud kořen při rozkrojení pustí šťávu a voní výrazně štiplavě, je v pořádku.
Naopak vyschlý, měkký nebo houbovitý křen už ztrácí své charakteristické vlastnosti a je třeba ho okamžitě zpracovat.
Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…
		Nejlepší způsoby skladování křenu
Nejjednodušší způsob, jak uchovat čerstvý křen, je jeho uložení v lednici. Tam ale zůstane čerstvý nejkratší dobu. Můžeme ho také zamrazit, uložit do sklepa do bedny s pískem nebo promíchat s ostatními surovinami na ostrou pastu, a tak prodloužit jeho trvanlivost.
- Křen v lednici v ubrousku 
Celý kořen zabalíme do vlhkého papírového ubrousku a vložíme do mikrotenového sáčku, aby nevysychal. Nejlépe se mu daří v přihrádce na zeleninu, kde vydrží zhruba týden až dva. - Křen ve sklenici s vodou  
Další možností je uložit oloupané kousky křenu do sklenice s trochou vody a skladovat ho v lednici. Vodu je nutné pravidelně měnit, aby se křen nezkazil. Doporučujeme sklenici uzavřít, aby od křenu nenačichly další potraviny. V čisté vodě v chladu vydrží křen čerstvý i několik týdnů. - Křen ve sklepě
Čerstvě sklizený křen můžeme z hlíny přemístit rovnou do písku do chladného sklepa tak, jak to dělaly naše (pra)babičky. Křen postavíme do vyšší nádoby a zasypeme ho pískem. Písek pak udržujeme mírně vlhký. Křen vydrží čerstvý několik měsíců. - Mražený křen
Křen poměrně rychle vysychá, proto je třeba ho ochránit před působením vzduchu. Mražení zachová jeho štiplavou chuť, ale zmírní jeho výrazné aroma. Nejvhodnější je nastrouhat ho najemno a rozdělit na menší porce. Dáme ho do dobře uzavíratelných sáčků nebo plastových krabiček. Díky tomu budeme mít po ruce vždy jen potřebné množství. Mražený křen je dobré v řádu měsíců spotřebovat. - Křenová pasta
Další možností je připravit si křenovou pastu. Strouhaný křen smícháme s octem, solí a trochou cukru. Výsledkem je základní směs, která déle vydrží. Pastu uzavíráme do čistých sklenic a skladujeme v lednici.
Tento způsob je oblíbený proto, že křen nezhnědne, uchová si ostrost a je vždy připravený k použití – ať už do omáček, polévek, pomazánek nebo k masitým pokrmům.
Náš tip: Připravte si domácí křenovou pastu. - Krenex 
Mezi další oblíbené způsoby uchování čerstvého křenu patří krenex – nastrouhaný křen smíchaný s trochou soli, cukru a octa, který zabrání zhnědnutí a uchová jeho chuť. Podobně lze křen připravit i s citronovou šťávou. Takto uložený vydrží v lednici několik týdnů.
Strouhaný křen se také tradičně používá při nakládání zelí, kde dodá typickou pikantní chuť a pomůže uchovat křupavost zelí.
Náš tip: Připravte si krenex ho podle našeho videoreceptu. 
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			
		
	
			
		
	
			
					
		
Přečtěte si Zobrazit více