Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová pomazánka je pikantní lahůdkou.
Zdroj: Toprecepty.cz

Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které rádi připravujeme třeba na rodinné oslavy, večírky nebo jen tak na svačinu. „Křenovka“ je nejen chutná, ale i překvapivě jednoduchá na přípravu. Ať už jste fanoušek pikantního křenu nebo jednoduše hledáte nový způsob, jak oživit svůj jídelníček, tato pomazánka vás určitě nadchne.

Dva druhy křenu

Křen je jednou z nejdéle známých kořenových zelenin, historie jeho pěstování sahá až do starověkého Řecka a Říma. Existují dva hlavní typy takzvaného „českého ženšenu“: křen selský (Armoracia rusticana), který je nejběžnější, a křen japonský (Wasabia japonica), známý také jako wasabi. Silnou a ostrou chuť selského křenu způsobuje enzym nazývaný myrosinasa.

Zdravá zelenina

Štiplavá zelenina, ve velkém pěstovaná na jižní Moravě, je bohatá na vitaminy C a B a minerály, například draslík a hořčík. Má také silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V tradičním lékařství se křen používal jako lék na různé nemoci včetně dýchacích potíží, revmatismu a infekcí močového traktu. Pěstování křenu vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je to velmi odolná rostlina, která může růst v různých podmínkách, ale nejlépe se jí daří v chladnějším klimatu.

Doplněk sushi

Křen je důležitou součástí mnoha kuchyní po celém světě. V Evropě se často používá jako příloha k pečenému masu nebo do jídel z ryb, v Japonsku neodmyslitelně patří k sushi. Křen je také významnou součástí židovského svátku pesach, kde symbolizuje hořkosti otroctví.

Česká stopa

V naší kuchyni našel křen uplatnění jako doplněk například k pečenému kolenu, klobásám, ale také jako důležitá součást křenové omáčky, přídavek do některých polévek či vejmrdy (křen s jablkem) a hlavní složka oblíbené pomazánky. Tu lze skladovat v lednici až týden.

Křenová pomazánka

Na velmi oblíbenou pikantní pomazánku budete potřebovat tyto ingredience: 150 g křenu, 150 g másla, 1 špetku soli, 1 lžičku cukru, 1 lžičku hořčice, 3 lžíce smetany a 1 lžičku jablečného octa.
Jak na to?

  1. Křen oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě.
  3. V míse smíchejte křen, máslo, sůl, cukr, hořčici, smetanu a ocet. Dobře promíchejte, abyste získali hladkou a krémovou konzistenci.
  4. Křenovou pomazánku nechte odležet v lednici aspoň hodinu, aby se chutě propojily.
  5. Před podáváním nechte pomazánku znovu změknout při pokojové teplotě.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu udělat i křenové zelí:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více