Nejrychlejší kuře na paprice máte na stole do 30 minut: Stačí zvolit správný druh masa i přílohy, pozor na použití smetany
17. 9. 2025 Vaření
Kuře na paprice je v mnoha domácnostech zamilovaným jídlem. I když se obvykle připravuje delší dobu, díky správnému výběru masa a zjednodušenému postupu lze tento klasický recept zvládnout i do půl hodiny. Ze svátečního oběda se tak stane třeba velmi rychlá večeře.
Jak zkrátit čas, aniž by utrpěl výsledek
Hlavním klíčem k rychlejší přípravě je výběr kuřecího masa. Zatímco celé kuře nebo kuřecí stehna vyžadují delší dušení, kuřecí prsa či vykostěné stehenní řízky se připraví během pár minut. Další úsporou času je příprava surovin předem – nakrájená cibule, odměřené koření a smetana po ruce zkrátí proces vaření na minimum.
Důležité je také nepřehánět množství použitých surovin. Klasické kuře na paprice se obejde bez složitých příloh a chutě stojí hlavně na kvalitní paprice a poctivé smetaně. Volte spíše tučnější, protože zaručí jemnější a krémovější omáčku.
Při použití zakysané smetany dejte pozor, aby se nesrazila – vmíchejte ji až do odstaveného pokrmu. Pokud chcete odlehčenou verzi, můžete část smetany nahradit mlékem, ale je třeba počítat s méně výraznou chutí.
Pokud použijete dobrou sladkou papriku a nepodceníte restování cibule, získáte základ, který dodá jídlu potřebné „grády“.
Mohlo by vás zajímat
Rychlý postup krok za krokem
Začněte osmažením cibule na troše oleje nebo másla. Stačí dvě až tři minuty, aby zesklovatěla, poté přidejte maso, které je třeba rychle zatáhnout, zároveň také osolit a opepřit. Maso odložte stranou, a pak už přijde na řadu sladká paprika, nebojte se ji zkombinovat s trochou uzené, výrazně to vylepší chuť omáčky.
Koření krátce orestujte, aby se rozvonělo, ale nespálilo – jinak by zhořklo. Na zahuštění můžete použít trochu mouky, abyste nemuseli na konci vaření přidávat jíšku, chutný je i rajský protlak, který dodá lehkou kyselost. Nyní už je čas na vrácení masa do hrnce.
Jakmile je maso s paprikou orestované, podlijte ho vývarem nebo horkou vodou, aby se vytvořil základ omáčky. Stačí krátké podušení, přibližně deset minut. Až maso změkne, vmíchejte smetanu na vaření, případně zjemněte zakysanou smetanou, která dodá omáčce kyselost.
Pro zahuštění můžete použít víc cibule hned při tvorbě základu, dát lžíci hladké mouky rozmíchané ve smetaně nebo jen nechat omáčku krátce provařit, aby získala potřebnou hustotu.
Celý proces od začátku do konce trvá zhruba 30 minut, což z něj dělá ideální variantu rychlé večeře i oběda. Pokud chcete ještě více ušetřit čas, můžete maso předem nakrájet na menší kousky, díky čemuž se připraví ještě rychleji.
S čím servírovat, když spěcháte
Klasickou přílohou bývají houskové knedlíky nebo těstoviny, avšak pokud hledáte rychlejší řešení, skvěle poslouží široké vaječné nudle či krátce vařená rýže. Jídlo tak můžete mít na stole během půl hodiny i s přílohou.
Další variantou je čerstvý chléb, který stačí jen nakrájet a servírovat. A nebo kupovaný houskový knedlík, který jen ohřejete.
Mohlo by vás zajímat
Kuře na paprice do 30 minut
Na přípravu 4 porcí velmi rychlého pokrmu budete potřebovat: 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků bez kosti, 2 střední cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 2 lžičky uzené papriky, 250 ml kuřecího vývaru (nebo horké vody), 200 ml smetany na vaření (12–15 %), 1 lžíci hladké mouky, sůl a pepř podle.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej nebo máslo a cibuli na něm restujte 2–3 minuty, než zesklovatí.
- Přidejte kuřecí maso (celá nebo podélně přepůlená prsa, nebo stehna), osolte, opepřete, krátce je orestujte, aby se zatáhla. Poté je vyndejte a do cibule přisypte sladkou papriku, rychle ji orestujte, aby se rozvoněla, přidejte mouku a krátce usmažte jíšku.
- Přilijte vývar, promíchejte, vraťte maso a nechte pod pokličkou dusit 10-15 minut, dokud maso nezměkne.
- Poté přilijte nevychlazenou smetanu a metlou ji důkladně promíchejte s omáčkou. Maso roztrhejte dvěma vidličkami do omáčky.
- Podávejte s širokými nudlemi nebo s rýží, vhodnou přílohou je i chléb nebo ohřátý hotový knedlík. Jak nudle, tak rýži lze uvařit ve stejném čase jako kuře, takže neztratíte ani minutku.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu připravíte vynikající smetanové kuře na paprice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více